§16

Spurt 7:09 - 26.3.2008 av T.R.|Siste svar 7:04 - 31.3.2008 av Forumleder

T.R.

Hei

1.I kurset deres så sies det i §16 at det skal gjennomføres opplæring i AUS, med skriftlig bevis i ettertid. Hvilke kurs og hvordan gjennomføres dette?

2. I arbeide på frakoblet anlegg så er Jord og kortsluttning på arbeidstedet riktig på både sikkerhetsbarriere 1 og 2?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

Mont

Postet 20:31 - 28.3.2008
Kortslutning og jording av faseledere er vel egentlig ikke påkrevd ved arbeid på lavspentanlegg.

Men det er jo en sikkerhetsbarriere om man ønsker å gjøre det.

Forumleder

Postet 7:04 - 31.3.2008
Hei, her kommer et litt langt svar. Det gis verken i forskriften eller norm entydig hvor man skal ta kursene og hvordan. Men at man skal ha opplæring er et krav. Har dratt ut det vesentligste og skrevet det inn her.

Spørsmål 1.

Ett av målene med FSE er å tilnærme seg felles krav innenfor EØS-området gjennom at alle medlemsland implementerer EN 50110-1 i nasjonalt regelverk. DSB anser derfor at NEK EN 50110-1:2005 angir foretrukket metode for oppfyllelse av forskriftens sikkerhetskrav.

Så til spørsmålet. I NEK EN 50110-1:2005 står det i punkt 6.3: Kravene i avsnitt 6.3 er ikke relevante for aktiviteter som spenningsprøving, til- og frakobling av jord og kortslutningsapparater m.v.

Men så til AUS-arbeid. I pkt 6.3.1.4 står det: Ved arbeid under spenning skal det iverksettes beskyttelsestiltak for å hindre elektrisk sjokk og kortslutning. Det skal tas hensyn til alle potensialforskjeller (spenninger) i omgivelsene rundt arbeidsstedet. Avhengig av arbeidets art skal personell som arbeider under spenning, være sakkyndig eller instruert. Bortsett fra enkelte unntak, skal de også være spesialtrenet. Arbeid under spenning krever bruk av entydige prosedyrer som spesifisert i pkt 6.3.4. Det skal foreligge prosedyrer som beskriver hvorledes verktøy, utstyr og innretninger skal holdes i god stand og hvorledes de skal kontrolleres før arbeid settes i gang. Ytre påvirkninger som f.eks. fuktighet, lufttrykk mv. kan påvirke egenskaper til verktøy, utstyr og innretninger. Nødvendige begrensninger for bruk skal være spesifisert.

I pkt. 6.3.2. står det følgende om opplæring: Et eget opplæringsprogram skal gjennomføres for å utvikle og vedlikeholde sakkyndige og instruerte personers kvalifikasjoner, slik at de kan arbeide under spenning. Opplæringsprogrammet skal ha en teoretisk og en praktisk del og være spesielt innrettet mot arbeid under spenning. Opplæringen skal være relevant for det arbeidet som skal utføres. Dersom opplæringens innhold avviker fra det arbeidet som skal utføres, skal den baseres på samme sikkerhetsprinsipper som skal legges til grunn for arbeidet. Når opplæringen er gjennomført på en tilfredstillende måte, skal det utstedes et kompetansebevis som bekrefter at deltakerne er kvalifisert til å utføre arbeid under spenning på de områdene de har fått opplæring i og i samsvar med opplæringens nivå. Opplæringsbehovet bør bekreftes av en anerkjent opplæringsinstitusjon for arbeid under spenning.

I pkt 6.3.3 står det videre: Vedlikehold av personellets kunnskaper. Evnen til å kunne arbeide under spenning på en sikker måte skal vedlikeholdes enten gjennom praksis eller gjennom oppdateringskurs. Gyldigheten av en persons tillatelse til å arbeide under spenning bør revurderes når dette er nødvendig i forhold til ferdighetene til den aktuelle person (se vedlegg B, avsnitt B.1.1) I B.1.1. står det: Revurdering av arbeidstilatelser. Hvor det er krav (myndighetskrav eller bedriftsinterne krav) om arbeidtstillatelser, bør gyldigheten av arbeidstillatelsene revurderes i følgende tilfelle:
- ved overføring av personell eller skifte av ledelse
- ved endring i arbeidsoppgaver
- lengre tids opphold fra drift/arbeid
- medisinske årsaker
- når det foreligger rapporter om at personer avviker fra sikkerhetsprosedyrene eller personer er uskikket til å utføre arbeidet
- ved vesentlige endringer i anlegget (endring av utstyr eller endring av konstruksjon)
- ved endringer av arbeids- og vedlikeholdsprosedyrer.
Det er en god vane å revurdere arbeidstillatelsene minst en gang i året.

Spørsmål 2.

Arbeid på frakoblet anlegg.

Sikkerhetsbarriere nr 1: Frakobling og spenningsprøving for å sikre at anlegget er spenningsløst.
Sikkerhetsbarriere nr 2: Det skal sikres mot utilsiktet innkobling mens arbeidet pågår ved merking/skilting på innkoblingsstedet om at arbeid pågår. Dersom risikovurdering viser at merking/skilting ikke er tilstrekkelig skal følgende tiltak vurderes:
- låsing av bryter
- fjerning av sikringer
- kortslutning på arbeidsstedet.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.