16 A komfyr på 20 A stikk

Spurt 19:47 - 25.8.2011 av InstallatorLoe|Siste svar 14:49 - 5.9.2011 av Mont

InstallatorLoe

Hei har diskutert dette tidligere med andre men husker ikke helt begrunnelsen. Hvorfor er det ikke tilatt å koble 16 A komfyr på 20A teknisk stikk, med mindre dette står spessifisert i beskrivelsen fra produsent ? Har det med elektronikken i ovnen ? Kortsluttningstrøm ? Fint hvis noen kloke hoder kunne satt meg på rett spor :)

På forhånd takk
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (13)

MA

Postet 6:59 - 26.8.2011
I Elsikkerhet 78 står det om dette:

Å klippe en plugg og koble fast skal man ikke benytte større sikring enn det produsenten tillatter, dette gjelder også dersom man klipper og setter på annet støpsel som er større enn opprinnelig. Vanlig støpsel er større eller mindre enn 16 A kurs så om man setter på 25 A støpsel må produsenten dokumentere for deg at produktet kan ha høyere sikring enn 16 A forankoblet da er det tillatt å sette på teknisk støpsel, veldig få godkjenner dette for sine produkter.

Det er også klart at små tverrsnitt internt i produkter og kortslutninger med høyere kortslutningsstrømmer er utfordringen i forhold til brannsikkerhet, men det er også brudd på CE merking å tilkoble en større sikring enn det produktet er godkjent for så om feks en oppvaskmaskin leveres inn til Elkjøp med en teknisk kontakt så kan Elkjøp si at CE merking er brutt og at garanti ikke lenger gjelder. Dette unngår man ved å sjekke på forhånd. Men det er altså brannsikkerheten som er det aller viktigste her.

Installat

Postet 7:27 - 26.8.2011
Bra svar er det samme jeg har konkludert med. Men jeg kan ikke helt forstå at differansen mellom kortsluttningstrøm osv blir så vesentlig forhøyet eks med økning fra 16-20 A sikring og eks økning i tilførselskabel fra 2,5-4 mm2 aat det vill ha noen betydelig innvirkning på komponentet eks komfyren i dette tilfellet! Så hvis noen har noe mer direkte konklusjon på problemstillingen ville jeg vært taknemmelig :)

MA

Postet 17:34 - 26.8.2011
Nei du kan ha helt rett det er ikke sikkert dette er et problem men dette vet vi ikke rett og slett fordi de fleste produkter er med 16 A støpsel er merket med maks 16 A. Og da vet man rett og slett ikke hvordan kortslutningsstrømmer det kan bli i produktet med tynne tråder overalt internt i produktet i forhold til feks 25 A C som trenger 250 A for å løse ut momentant.

Men jeg ser godt hva du tenker fordi før i tiden koblet vi oppvaskmaskiner til teknisk støpsel og 20 A eller 25 A kurser i noen tilfeller nesten som en rutine og det gikk etter min kjennskap ganske bra det også.

I oppvaskmaskiner står det faktisk noen ganger merket bak på skiltet maks 10 A disse blir ofte montert på 16 A kurser med stikkontakt og dette er jo ikke tillatt heller, men ingen merker dette fordi hvem sjekker vel merkeskiltet til et støpslet produkt før vi setter det inn i en stikkontakt normalt ingen av oss.

Men Loe du er inne på noe hva er egentlig faren ser spørsmålstillingen fra 16 A til 20 A antaklig svært liten fare med dette valget det ser jeg helt klart som deg selv om dette igjen også kan bli en fare dette vet ikke vi, eneste vi vet er at dette ikke er tillatt å gjøre dersom produktet ikke er godkjent for større sikring.

bes

Postet 8:09 - 29.8.2011
På en annen side så kunne jo kunden ha byttet støpsel og koblet til dette selv, så vi har vel egentlig ikke fullt ansvar for hva som kobles til stikkontakter?

Installat

Postet 10:49 - 29.8.2011
Takk for tilbakemeldingene :) Jeg ble vell ikke noe klokere men det er alltid greit å vite om det er jeg som er på jordet, eller om det er fler som deler min tankegang rundt emnet :)

Mont

Postet 14:00 - 29.8.2011
Mye handler om ansvar.

Bryter man en anbefaling eller instruksjon fra produsent så overtar man ansvaret for den nye løsningen. Magefølelsen sier at det i praksis vil gå bra, men om det ikke skulle gå bra så sliter man litt. For kunden spiller det nok ikke så stor rolle. Han stiller fortsatt en 3. part til ansvar om det skulle bli brann.

Jeg ville enten kjøpt inn et apparat som kan ha 20A forankoblet vern eller sikre kursen ned til 16A. Eventuelt trekke ny kurs.
Da hadde jeg hatt ryggen min fri om en kortslutning internt i apparatet ikke er nok til å gi utkobling av vern.

Mont

Postet 14:03 - 29.8.2011
Men det er en annen ting jeg tenker litt på.

Si man setter opp en 20A B automat. Denne trenger 100A for å garantere utkobling.

Så står det at maks forankoblet vern er på 16A. I verste fall så vil dette bety en 16A C automat. Altså 160A Ik før vernet faller.

En mer beskrivende anbefaling fra en produsent kunne vært ""maks 16A med C karakteristikk eller 20A ved B karakteristikk"".

bes

Postet 6:11 - 30.8.2011
Det kan jo oppstå f.eks. 5 kA kortslutning i et sånn apparat/enden av en kurs. Og da løser nok en 20A og en 16A likt ut på tid. Skaden vil jo allerede være skjedd. 20

Forumleder

Postet 6:34 - 30.8.2011
Som Montør også beskrev tidligere i denne tråden, så må vi forholde oss til montasjeanvisningen utarbeidet av produsenten. Se avsnitt 134.1.1, siste ledd.

Installat

Postet 12:13 - 30.8.2011
Som nevnt tidligere kjenner jeg til lovverket og ansvarsforholdet ved å gjøre endringer utover montasjeveiledning og dokumentasjon fra levrandør. Hensikten med tråden var å få en tilbakemelding fra noen som driver med maskiner eller ingeniører som jobber med utvikling for å få vite hvorfor det er sånn. :)

Mont

Postet 15:04 - 30.8.2011
Synes det var en interessant tråd jeg også.

Det handler om hvor store krefter kretser og ledere inni apparatet tåler ved en kortslutning. Eller at det kan være mye sløyfeimpedanse slik at en kortslutning ikke blir kraftig nok til å løse ut et 20A vern.

Installat

Postet 21:03 - 31.8.2011
Som nevnt tidligere montør Så er jo I5 verdien til en 16A.C. 160 A mens I5 verdien til til 20A.B. 100 A :) Men ja litt artig å høre litt forskjellig synspunkter. Det er jo dette vi lærer av ikke av å si sånn er det bare :) Det er greit å vite at en ting ikke er lov men i det øyeblikket man stiller spørsmål til hvorfor da tilegner man seg kunnskap på ett helt annet nivå ;)

Mont

Postet 14:49 - 5.9.2011
Ja, det er den motsigelsen jeg ikke får til å stemme.

Kanskje produsentene tenker at det er like greit å bare safe og skjære alle karakteristikkene over en kam utifra groveste karakteristikk for å unngå nettopp slike krangler med kunde.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.