Annen ledende del landbruk

Spurt 5:59 - 5.10.2018 av Kalle|Siste svar 11:03 - 31.1.2019 av Hans Olav Arnesen

Kalle

Har det alltid vært krav om tillegsutgjevning til annen ledende del, type innredninger i fjøs osv i landbruk?

er dette et absolutt krav/avvik ved en elkontroll iht nek405?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (12)

Hans Olav Arnesen

Postet 9:49 - 8.10.2018

Ja, dette har vært tydelig beskrevet helt siden § 498 i FEA (Rødboka). Dette ble videreført (og tydeliggjort) i § 705.413.1.6 i FEB 1991, samt i avsnitt 705.413.1.6 i NEK 400:1998.

Nå finnes kravet i avsnitt 705.411.3.1.2.101 i NEK 400:2018.

Jens petter

Postet 10:41 - 8.10.2018

Men bare hvis det er fysisk mulig for dyr eller mennesker å berøre to forskjellige annen ledende deler?

Hans Olav Arnesen

Postet 11:20 - 8.10.2018

Kravet omfatter alle utsatte ledende deler og alle andre ledende deler som samtidig kan bli berørt av husdyr.

Kalle

Postet 11:49 - 8.10.2018

Kravet omfatter alle utsatte ledende deler og alle andre ledende deler som samtidig kan bli berørt av husdyr.

Så i et sausfjos med innredning/skillevekke som kan flyttes, og ledende gulv (stålrister)

så må det utgjevning til skillevegger, gulv og formaskiner selv om det ikke er noe elektrisk utstyr i rommet annet enn stikkontakter og lys ved taket?

Hvordan løses det vanligvis i praksis når det er flyttbar innredning? må en elektriker etablere ny/evt sjekke utgjevningsforbindelse for hver gang en "ominnreder"?

Hans Olav Arnesen

Postet 12:28 - 8.10.2018

Du må ikke glemme hva som er hensikten med kravet, nemlig å unngå berøringsfare for husdyr. Hvis det kan oppstå potensialforskjeller mellom ulike deler av metall, så skal disse utjevnes.

Praktiske løsninger må eier, installatør og leverandør av innredninger komme frem til i fellesskap.

Kalle

Postet 12:42 - 8.10.2018

Har ingen problem med og skjønne hensikten med kravet :)

Problemet er at jeg har enda aldri vært i et fjøs der dette er utført og dokumentert slik det står i NEK. Verken i nye fjøs (0-10år gamle), eller i eldre driftsbyggninger.

Var i et sauefjøs på fredag fra slutten av 2015 der det kun var benyttet standard 5S som dokumentasjon og med ingen andre kommentarer på risikovurdering og sluttkontroll enn at det var en landbruksinstallasjon. (1 ord)

Mange av stedene jeg har vært VET jeg at det har vært elkontrollører, både fra DLE og NEK405 kontrollører og de har ikke skrevet avik på dette med utgjevningsforbindelser og manglende dokumentasjon av både jordingsanlegg og av hvilke forutsettninger/beregninger som er lagt til grunn for installasjonen.

Begynner jo selv å bli usikker når eg liksom er den første som som har nevnt dette til kunder og de har hatt alle slags "eksperter" på besøk før som ikke sier noe om dette..

Jens petter

Postet 12:44 - 8.10.2018

Jeg er på nek 405 el kontroller på landbruk og må ærlig si at jeg ikke alltid greier begrunne til bonden hvorfor det er krav til utjevning til fjøs boder og innredninger av annen ledende del. Har letet meg fram i diverse tråder og blir forvirret . Leser at det ikke er krav om en konstruksjon har nok avstand til konstruksjoner rundt slik at det ikke er mulig og nå begge to fysisk for dyrene

Eks;

Var i ett fjøs bygget 1995 med noen sammenhengende stålkonstruksjoner og noen som står for seg selv, for båser til kyr. Ingen annen konstruksjoner eller annen ledende deler i nærheten. Gulv var av betong. Overgangsmotstend til jord var under 10kohm målt på konstruksjonen. Hva ville dere gjort her? Bonden vil jo selvfølgelig slippe utgifter for dette om mulig.

Hans Olav Arnesen

Postet 12:45 - 8.10.2018

Finnes mange "tvilsomme eksperter" :-). Stol på deg selv (og NEK 400 :-).

Kalle

Postet 19:13 - 30.1.2019

Lett og si/tenke, litt mer problematisk i praksis når du komme som NEK405 kontrollør (ofte har det både vært DLE og andre kontrollører der tidligere)...

problemet "vårt" er at kunden blir jo forbannet nå dette "plutselig" dukker opp, å han ikke har fått avvik på dette tidligere.

Fint hvis vi kunne fått avgjort en gang for alle hva som må/skal være utjevnet i landbruk:

- Ledende deler av bygningskonstruksjonen (søyler, H-bjelker?)

- metalliske rør inn (vannrør selv om det er plast)?

- Metalliske rør montert på vegg? (melkeanlegg, vannrør osv)?

- Metalliske innredninger (gulv, skillevegger, evt foringsautomater)?

- Utblåsningsrør fra vakumpumpe (ofte ledende og ikke jordet). ?

- Kan noe av det over unnlates hvis det er TN?

Hva med forventet dokumentasjon på jordingsanlegg/utjevninger (nesten ingen har dette)? Dette er jo beskrevet spesifikt i 400-7-landbruk.

Der er som Jens Petter sier mye varierende info/praksis rundt dette, og det hadde vært deilig og legge denne ballen død en gang for alle ;)

Kalle

Postet 19:30 - 30.1.2019

En liten til til ;)

Er sikker på at jeg har lest/sett en plass at utgjevninger/jordledere skal merkes på hovedjordskinnen (hva de går til) men ha lett i NEK400-2018 uten og finne det. Noen som vet hvor jeg har dette fra?

JHS

Postet 6:28 - 31.1.2019

Har også prøvd å sette meg inn i dette, vært sendt som spørsmål til lbk, sjekket hvilken oppfatning Omega Holtan har osv, men ingen som vil gi et konkret svar.

Ganske tynt å si at alle andre ledende deler må jordes dersom de samtidig kan berøres.

Stort sett alle jeg har spurt har ingen direkte føringer for hva som skal jordes, og henviser til risikovurdering.

Videre har jeg også etterspurt teknisk løsning for gjennomføring.

Det jeg har kommet frem til, er at det er enighet om at armeringsmatter skal sveises sammen for å gi tilstrekkelig god forbindelse, samt at det skal legges opp utjevningsforbindelse til hver av disse. Men når det gjelder innredning mener flere at det er tilstrekkelig at innredning er f.eks. nedstøpt i betong.

I praksis er det flere firma som kun legger opp en utjevningsforbindelse til alt av armering.

Vanskelig punkt, med flere praktiske utfordringer.

Det finnes derimot et forskningsprosjekt utført i usa på slutten av 80-tallet, som igjen anbefaler mye strengere løsninger for å unngå spenningsforskjeller.

Det finnes mange forskjellige firmaer. -noen faglig dyktige, andre som kun kan montere utstyr.

Men som i flere andre sammensetninger, er det stor forskjell på teori og praksis.

Jeg er enig i at det bør være føringer i norm for å kunne innføre en almen akseptert minstestandard på jordingsanlegg i landbruk!

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 11:03 - 31.1.2019
Instructor contact card

Jeg har forståelse for ønsket om detaljerte, regelstyrte krav til utjevning i områder for husdyr, men det er ikke sannsynlig at NEK 400 kommer til å ivareta dette. Delnorm 705 er europeisk, og et eventuelt norsk ønske om detaljregulering innenfor dette emnet kan trolig best ivaretas gjennom veiledninger, og/eller nasjonale tilpasninger.

Generelt er vi i Norge (NK64) lite positive til at detaljerte prosjekteringsveiledninger skal inngå i normen. Trolig er det mer aktuelt å få inn dette i NEK 400 Landbruk, som er en teknisk spesifikasjon. Denne skal revideres, og det er fritt fram for å komme med innspill, som kan sendes til leder i NK64 Eirik Selvik - eirik@selvik.no.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.