Arbeid på elektrisk instalasjon hjemme

Spurt 13:59 - 7.2.2009 av Simen|Siste svar 19:40 - 9.12.2014 av Forumleder

Simen

hei, jeg er automatiker.

jeg lurte på om det var lov å bytte f.eks en bryter til en dimmer i min leilighet.
leiligheten eies ikke av meg men av min far.

eventuellt hva slags søknader, skjemaer som må sendes inn? hvordan fungerer dette?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (18)

Morgan Juul

Postet 16:04 - 7.2.2009
Ja du har lov som automatiker. Les Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk.
http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19931214-1133.html
Se § 11 og § 13
Bytt dimeren med god samvittighet. Du trenger ikke søke.

L

Postet 16:15 - 7.2.2009
Bra spørsmål, svaret på spørsmålet kan virke litt teit.

En gylden regel innen for elektro som heter at en kan installere i sitt eget hus
( gjelder automatikere og elektrikere gruppe L)

Men så har det vore en liten ekstra regel om instalering i fam/ hus.
denne har elektrikerene formulert selv dessverre.

Men kjenner en drøss som er i samme sitvasjon som du.de har instalert for sin familie.

Personlig syns jeg at grensen går når folk installerer hos venner/bekjente det er svart arbeid delux . Hos familien synes jeg er heilt grett det er jo der en vokser opp.

En løsning som mange/ endel bruker er å ta kontakt med installasjonsfirma på land å få de til å godkjenne arbeidet,
hvis det er snakk om store ting. skifte en bryter eller dimmer hadde jeg gjort uten å spør selv om det ikke er helt forskriftmessig.

StreetBob

Postet 19:28 - 7.2.2009
Svaret er NEI.

Jeg kan godt skrive mye om hva jeg mener, men det er vel ikke det du spør om.

Så lenge du ikke står som eier av leiligheten så må du nok søke til ditt lokale Eltilsyn (DLE).

Dette spørsmålet har vert oppe en del ganger tidligere på dette forumet, så om du bruker søkeboksen til høyre på denne siden og søker på f.eks.""familie"" vil du få noen treff. Det er blandt annet en som søkte DLE om å få gjøre noe arbeid for sin datter og fikk ja fra DLE.

Ta kontakt med ditt lokale Eltilsyn så hjelper deg deg vider.

Lykke til

Hadde forresten vert artigt og hørt fra deg hva svaret fra DLE ble dersom du søker.

VK1 elektro

Postet 20:19 - 7.2.2009
Feil Streetbob!
Han skal ikke forestå en installasjon. Han skal bytte en bryter.
Dette er han kvalifisert til og trenger ikke godkjenning fra DLE. Vennligst les spørsmålet før du svarer

StreetBob

Postet 20:48 - 7.2.2009
Det er ikke Simen som eier leiligheten. Han kan kun utføre elektrisk arbeid i leilighet/hus han eier selv.

JEG HAR LEST SPØRSMÅLET FØR JEG SVARTE. Du må gjerne også lese dine egne innlegg noen ganger før du legger dem inn, så svarer du kanskje i en litt vennliger tone en annen gang. ""Vennligst les Spørsmålet før du svarer"" blir litt kvalmende i denne sammenhangen, og har desuten ikke noe med spørsmålet til Simen å gjøre!

l

Postet 20:31 - 8.2.2009
StreetBob vet hva han snakker om her, han har rett. Svaret på spørsmålet er ""NEI"".

VK1 elektro

Postet 21:08 - 8.2.2009
Spørsmålet er
jeg lurte på om det var lov å bytte f.eks en bryter til en dimmer i min leilighet.
leiligheten eies ikke av meg men av min far.

Svaret er JA, han kan bytte en bryter til en dimmer, dette er å skifte ut en komponent med en tilsvarende komponent. Selv en baker kan gjøre dette dersom han har et enkelt elsikkerhetskurs.

Les gjerne FKE som er fasitten til dette sørsmålet.

Til § 13, Kvalifikasjoner til den som skal arbeide selvstendig med utførelse og reparasjon avelektriske anlegg

Bestemmelsene i forskriftens § 13 pkt. 1 beskriver sammen med denne veiledning kvalifikasjonskrav til den som skal arbeide selvstendig med utførelse avelektriske anlegg.



Formell fagkompetanse

Minstekravet til kompetanse er formell fagutdanning med nødvendig elsikkerhetskompetanse. Dette innebærer at personer med fagbrev i fag som inneholder en sluttkompetanse med hensyn til elsikkerhet som samsvarer med de aktuelle arbeidsoppgavene, anses å tilfredsstille forskriftens minstekrav til kvalifikasjoner. Formell fagutdanning forutsettes å gi den nødvendige grunnkompetanse som har betydning for elsikkerheten i elektriske anlegg, dvs. kombinasjonen læringkompetanse, fagkompetanse, sosialkompetanse og metodekompetanse.



Kompetanse innen andre elektrofag

Elsikkerhetskompetansen i de forskjellige elektrofagene er i ulik grad dekkende for flere typer elektriske anlegg. En elektrofagarbeider som har utdanning i et fag vil kunne utføre selvstendig arbeid på elektriske anlegg innenfor beslektede fagområder dersom vedkommende kan dokumentere relevant tilleggskompetanse. Eksempler på slike beslektede fag kan være elektriker, automatiker og heismontør.

Behovet for tilleggskompetanse er avhengig av kompetansens relevans og omfang. Eksempelvis vil en elektriker kunne anses som kvalifisert til selvstendig å kunne utføre vanlig arbeide på elektriske anlegg på heis når vedkommende har ervervet seg minst tre måneders relevant tilleggskompetanse fra arbeid på heis.

Tilleggskompetanse skal dokumenteres i virksomhetens internkontrollsystem (jf veiledning til § 8).



Fagbrev fra ikke-elektrofag

Personer med fagbrev fra ikke-elektrofag anses kvalifisert til å utføre visse begrensede typer arbeid på elektriske anlegg, som for eksempel til- og frakobling, dersom nødvendig elsikkerhetsopplæring er gitt i fagutdanningen, eller de har gjennomgått likeverdig praktisk og teoretisk tilleggsopplæring. Slik opplæring skal være kvalitetssikret og dokumentert (jf veiledning til § 7 og § 8).



Forholdet mellom fagarbeider og den som forestår

Kravet om at den som utfører selvstendig arbeid skal stå under faglig ledelse av den som forestår, henviser bl.a. til at utførelse, vedlikehold og reparasjon av elektriske anlegg alltid skal forestås av en person som tilfredsstiller forskriftens §§ 11 og/eller 12. Foreståelsen må utføres aktivt og reelt, bl.a. slik at den som forestår har nødvendig styring og kontroll over arbeidet som utføres.

Kravet om at den som skal arbeide selvstendig med utførelse og reparasjon av elektriske anlegg skal være ansatt i samme virksomhet hindrer ikke at det kan etableres enkeltvise og konkrete samarbeidsoppdrag mellom virksomheter (felles entrepriser).

Forskriftens bestemmelser innebærer videre en plikt for virksomheten og den som forestår til å sørge for ajourhold av kompetanse, herunder opplæring i aktuelle deler av internkontrollsystemet, nytt regelverk og nye tekniske løsninger, i den grad dette er nødvendig for å kunne utføre arbeid på en sikkerhetsmessig tilfredsstillende måte på det aktuelle elektriske anlegget.

StreetBob

Postet 23:03 - 8.2.2009
Jeg orker ikke lese alt du har funnet frem til her :), men om jeg forstår deg rett så mener du at det å skifte en komponent kan hvem som helst gjøre. Vil det si at han også kan bytte ut alle smeltesikringene i sikringsskapet med nye automater om det var aktuelt? Det vil vel også være å bytte en og en komponent med tilsvarende komponenter? Blir ikke mye arbeid igjen til montørene da. Mye av jobbene består jo av å bytte eller oppdatere komponenter.

Forumleder

Postet 11:39 - 9.2.2009
Jeg tolker forskriften sånn at han ikke kan bytte denne uten å stå under fagansvar av en godkjent innstallatør. Se veiledningen til §11 i FKE der står det at du har lov til å utføre installasjonen i egen bolig eller fritidsbolig. Dersom du skal benytte deg av Personer med fagbrev fra ikke-elektrofag anses kvalifisert til å utføre visse begrensede typer arbeid på elektriske anlegg, som for eksempel til- og frakobling, dersom nødvendig elsikkerhetsopplæring er gitt i fagutdanningen.

Så skal de stå under ledelse av installatør og et internkontrollsystem, så denne kan du ikke vise til når det gjelder bytte av utstyr som termostat, stikk, bryter eller lignenede hos foreldre eller andre kjente.

Det du forøvrig kan gjøre selv(som ufaglært) eller som faglært hos bekjente står i veiledningen til §13 i FKE:
Med mindre arbeid menes i denne sammenheng:

1. Tilkobling/skifting av topolede plugger til og med 25 A, med og uten jording.
2. Tilkobling/skifting av topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.
3. Tilkobling og reparasjon av bordlamper/lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere.
4. Tilkobling/skifting av belysningsutstyr opphengt i takkrok eller lignende, og som normalt ikke betraktes som en del av den faste installasjonen, tilkoblet med kroneklemme eller plugg/stikkontakt.
5. Montering og skifting av varmeovner som leveres med bevegelig ledning og plugg.
6. Utskifting av dekklokk for brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Lavvoltsanlegg (under 50 volt) kan utføres/monteres av ikke-faglærte dersom:

1. effekten ikke overstiger 200 VA og
2. monterings- og bruksanvisning følges nøye og
3. hele anlegget er lett tilgjengelig for visuell inspeksjon og kontroll og
4. tilkopling til 230 V-nettet forestås av registrert virksomhet dersom tilkoplingen ikke er forutsatt gjort over transformator med sertifisert plugg/stikkontakt.

For lavvoltanlegg som forlegges i ikke brennbart materiale gjelder ikke begrensningen i pkt. 1 og 3.



Dersom du har et fagbrev og ønsker å hjelpe onkel/tante/bekjent eller foreldre så skriv et brev til DLE der du bor og be om tillatelse. De kan gi deg disp.

Simen

Postet 8:50 - 13.2.2009
heisann...

hvilken adresse er det brevet/mailen skal sendes til ?

til DLE?

bor i kr.sand

tt

Postet 18:30 - 15.2.2009
Selvfølgelig har du ikke lov til å installere elektrisk utstyr i leiligheten du bor med mindre du eier leiligheten juridisk.

Men ærlig talt, bytt bryteren med god samvittighet, hvem vil vel merke det. Men jeg oppfordrer deg alikevel til å sende en søknad til DLE om tillatelse til å bytte ut en bryter med en dimmer i leilighet du bor i men ikke er juridisk eier av. Da vil de vel skjønne at noe må gjøres med hele det byråkratiske regelverket vi finner her i Norge.

Hobbyelektrikere gjør verre ting enn dette, og du har tross alt kunnskap om dette, så jeg synes regelverket er tåpelig. Men det er klart NEI uten søknad sånn formelt sett.

Mont

Postet 23:23 - 16.2.2009
Først og fremst: la meg gjøre det klart for dere akkurat hvor dere snakker forbi hverandre her. VK1 elektro har rett i at du har lov til å utføre slikt arbeid. MEN: For å bytte denne bryteren så må du forestå den nye installasjonen (nytt materiell). Og DET må du ha installatør for å gjøre.

Og ja: Enhver lov som sier noe om at du kan gjøre det og det i din egen bolig må ha en håndfast definisjon på hva som er din leilighet. Er det din leilighet siden du låner den av en bortreist kamerat i sommerferien? Er det din leilighet siden du bor hos dine foreldre og har fagbrev som elektriker, automatiker etc.? Er det din leilighet om du flytter inn hos en kjæreste?

Nei.

Du må stå som eier eller deleier av boligen og da faller bitene i FKE på plass der det klart står definert at du kun kan forestå eget anlegg som montør.

Personlig så synes jeg regelverket kunne vært endret på akkurat det å skifte ut brytere og stikkontakter når du tross alt har fagbrevet. Jeg tviler på at dette utgjør noen som helst fare bare fordi ingen installatør har signert papiret.
Men dette handler om ansvar og hva myndighetene, forsikringsselskaper etc. krever.

Mont

Postet 23:26 - 16.2.2009
For å skille begreper her, så skal installasjonsarbeide bestå av to parter.

Den utførende parten og den forestående parten. Førstnevnte er montør og sistnevnte er installatør.

Installasjonen blir utført, men før den kan settes i bruk så må installatøren underskrive samsvarserklæring og sluttkontrollskjema på installasjonen. Da er installasjonen klar til bruk og det juridiske er i orden.

StreetBob

Postet 23:35 - 16.2.2009
Spørsmålet til Simen er vel enkelt og greit, er det lov eller ikke lov, ja eller nei

Mont

Postet 10:57 - 17.2.2009
Jeg oppsummerte mine meninger til de ulike innleggene i ett innlegg.

Men for å koke ned til hvordan regelverket er: Nei. Det har han ikke lov til. Det er ikke hans anlegg og dermed har han ikke lov til å forestå installasjonene.

Og det er ikke eltilsynet som skal ta imot søknad om dispensasjon. Det er DSB. Det er de som har råderett over forskriftene. Eltilsynet bare håndhever dem. Dette har jeg personlig erfaring med da jeg var i samme situasjon og jeg ble henvist til DSB, som i sin tur innvilget og jeg fikk totalrenovert det gamle brannfarlige sikringsskapet til min mor.

Forumleder

Postet 11:56 - 17.2.2009
Jeg er enig med Street Boob her, spørsmålet er enkelt ja eller nei. Svaret er også enkelt etter FKE så har han ikke lov, svaret er NEI.

Tuxhora

Postet 12:21 - 9.12.2014
Er det ikke eier og bruker som er ansvarlig for at det elektriske anlegget er i orden.

Forumleder

Postet 19:40 - 9.12.2014
Jo, § 9 i FEL beskriver at eier og bruker er ansvarlig. Dette ansvaret omfatter å benytte registrert elvirksomhet til alt av endringer og oppdateringer av det elektriske anlegget.

Det er kun elektrikere og elkraftingeniører med 3 års relevant praksis som har lov til å utføre arbeid på eget elektrisk anlegg (egen bolig og hytte).

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.