Arbeid på høyspenningsutstyr

Spurt 6:54 - 6.8.2002 av Yngvar|Siste svar 6:30 - 9.8.2002 av Forumsleder

Yngvar

Jeg arbeider på en platform i Nordsjøen,spørsmålet er som følger: Kan to montører med gruppe L sertifikat,arbeide alene på høyspennings anlegg, 6-13,8KV? Arbeidet er vanlig vedlikehold,der montørene åpner koblings huset på motoren,som medfører spennings testing på motoren.
En av montørene er leder for sikkerhet,leder for kobling er kraftstasjons operatør,som er med og låser ut avgangs bryter.
Rutinen på denne platform er at alle montører med L sertifikat,som er godkjent som leder for sikkerhet/kobling, arbeider på utstyr med alle spenningsnivå.
Er dette lovlig?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (1)

Forumsleder

Postet 6:30 - 9.8.2002
For det første er det ikke tillatt å arbeide alene, det er en forutsetning at det er 2 personer tilstede på arbeidsstedet ved arbeid. Ref § 18 i FSH.

Det er driftsleders ansvar at de som blir utpekt som LS og LK (med egen instruks) har de nødvendige kvalifikasjoner for det arbeidet de skal utføre. Dette skal dokumenteres i virksomhetens IK system, se §§ 8 og 13 i FKE som er adoptert av OD.

Det er vanlig at de som blir utpekt som LS og LK får tillatelse til alle spenningsnivåene på en plattform, på landanlegg er det mange som deler opp spenningsområdet dersom det er store forskjeller på spenning og type anlegg (apparatanlegg og utendørsanlegg etc.)

For eksempel å koble til og fra eller isolasjonsteste en motor kreves det ikke fagbrev Gr. H, men dokumentert kompetanse. Skal en installer nytt utstyr kreves det fagbrev.

Et av problemen etter at Gr. H sertifikatet opphørte er å få oppdatert seg til Energimontør (ca 3 ganger så lang praksistid). For å kompensere for dette er det mange selskaper som sender folk på et 10 dagers kurs.

I et høringsutkast fra Sjøfartsdirektoratet siterer jeg følgende:

Hvor anleggets spenning er høyere enn 1000 V vekselstrøm eller 1500 V likestrøm skal driftsansvarlig elektriker ha påtegning i sertifikat i henhold til tidligere lov eller forskrift eller annen dokumentasjon for høgspentkompetanse som:

a) 3 måneder praktisk opplæring i drift og vedlikehold av høgspenningsanlegg om bord i skip, borefartøy eller andre flyttbare innretninger i sjøen, samt godkjent kurs; eller

b) 3 måneder tilsvarende praktisk opplæring i land eller fra produksjonsplattform samt godkjent kurs; eller


c) 6 måneder praksis fra drift og vedlikehold av høgspenningsanlegg på land eller på faste produksjonsplattformer under ledelse av sakkyndig driftselektriker; eller

c) fagbrev som elektromontør gruppe A eller H eller fagbrev som energimontør

Godkjente kurs får dere i Bergen, Tønsberg, Haugesund, Trondheim og Rossfjordstraumen


http://bmv.hfk.no

http://ferdervgs.vfk.no

http://www.karmsund.vgs.no

http://www.ladejarlen.vgs.no

http://www.tromsfag.no

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.