Arbeid på nær ved elekronikk

Spurt 14:22 - 6.12.2011 av Kristoffer|Siste svar 19:33 - 6.12.2011 av Forumleder

Kristoffer

Hei. Jeg er en automatiker som er i ferd med å utføre et stykke arbeid i en Exd kapsling nær ved spenningsførende deler(230V). Elektronikken og rekkeklemmer for styringssignal 4-20mA er plassert rett ved rekkelemmer og elektronikk med 230V. I tillegg skal det justeres på en del potensiometer på elektronikken. Dette er en varmeavhengig analysator som vi helst vil unngå å slå av spenningen på grunn av at igangsetting av utstyret blir tidkrevende med tanke på tapet av varmen.

Jeg refererer til kursmanualen deres ""Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av eletriske anlegg"" s58 §19. Der dere skriver at krav kan fravikes om disse dersom de ikke er praktisk å oppfylle. Her tenker jeg spesielt på krav om 2 barrierer. Videre nevner dere måling og utarbeidelse av prosedyrer for å opprettholde sikkerheten.

I vårt tilfelle er det umulig å dekke til spenningsførende deler. Svært vanskelig å håndtere verktøyet og arbeidsoppgaven med isoler hansker på grunn av dårlig plass. Det er ingen problem å bruke AUS verktøy og eventuelt visir. I tillegg brukes hansker med gummibelegg, briller, hjelm og flammehemmende dress. Er det forskriftmessig forsvarlig av oss å utføre denne jobben kun med AUS verktøy, eventuelt visir, vår standard verneutrusting og i tillegg utarbeider en prosedyre der det er sjekklister og utgreiing av eventuelle farer. Selv vil jeg vurdere risikoen for berøring som lav.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (1)

Forumleder

Postet 19:33 - 6.12.2011
Det du henviser til står i Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE). Hele kapittel 1 i kursmanualen vår, med samme navn som forskriften, er en ordrett gjengivelse av forskriften (FSE) med veiledning.

I veiledningen til § 10 i FSE står det følgende:
Et gjennomgående prinsipp i forskriften er at det ved alt arbeid på elektriske anlegg skal etableres minst to sikkerhetsbarrierer. Ved svikt i en barriere skal det fremdeles være en barriere som skal ivareta arbeidstakerens sikkerhet fullt ut.

Veiledningen til § 19 lyder slik:
Ved feilsøking og måling i bestående anlegg vil kravene under kapittel IV kunne fravikes dersom disse ikke praktisk lar seg oppfylle. Utarbeidede prosedyrer for feilsøking og måling skal imidlertid bidra til å ivareta personsikkerheten.

Sagt med andre ord: Bedriften du jobber i kan utarbeide en egen prosedyre for oppgaven du beskriver, en prosedyre som fraviker fra § 17 i FSE. Personsikkerheten må imidlertid være like godt ivaretatt, og prinsippet med minst 2 barrierer gjelder uansett.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.