Automatiker vil bli elektriker

Spurt 10:17 - 19.12.2016 av Erlend N.|Siste svar 5:54 - 6.1.2017 av Hans Olav Arnesen

Erlend N.

Jeg har bakgrunn som automatiker og har jobbet ombord på FPSO-skip offshore i flere år.Stillingstittelen jeg hadde var E & I tekniker (elektro & instrumenttekniker) og arbeidsoppgaver dekket både automasjon men også det som ligger under ansvarsområdene til industri/skipselektrikere.I og med at jeg har jobbet såpass mye med "elektrikeroppgaver" er jeg interessert i å gå opp til fagprøve som elektriker også, slik at jeg har flere ben å stå på som jobbsøker.Jeg vet at man må gjennomføre et par teoretiske eksamener før en eventuell fagprøve, i tillegg til å vise til praksistid (jeg fikk oppgitt 67,5 mnd som nødvendig praksistid).Det jeg lurer på er hvordan man best mulig dokumenterer praksisen man har hatt gjennom alle disse årene. Er der noen retningslinjer for akkurat dette?Holder det å vise til antall år i firmaet i tillegg til læretid, eller må man være mye mer spesifikk der man går inn på enkeltjobber man har gjort osv?Jeg har kontaktet opplæringskontoret i Hordaland, men har hittil bare fått vage svar på den utførelse av dette.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Hans Olav Arnesen

Postet 13:39 - 19.12.2016

Du bør kontakte Opplæringsavdelinga i Hordaland fylkeskommune. De kan gi informasjon om krav til teoretisk utdannelse, samt fradrag i læretid for praksis du har opparbeidet tidligere.

Frelseren

Postet 15:23 - 4.1.2017

Hei.

Svar på spørsmålet ditt ligger for tiden under denne linken:

http://www.udir.no/laring-og-trivsel/voksne/dokumentasjon-for-praksiskandidater/

Informasjonen blir flyttet og linkene døde med jevne mellomrom, så jeg har kopiert et utdrag fra dette:

Praksis kan dokumenteres med attester, uttalelser, stillingsbeskrivelser og annen dokumentasjon fra arbeidsgiver eller oppdragsgiver. De skal godtgjøre at praksis er i samsvar med den læreplanen i lærefaget som kandidaten ønsker å avlegge fag-/svenneprøve i. Dokumentasjonen må inneholde tilstrekkelig detaljerte beskrivelser av utførte arbeidsoppgaver. Fylkeskommunen kan eventuelt be om tilleggsdokumentasjon dersom arbeidsoppgavene ikke er godt nok beskrevet. Det er fylkeskommunens ansvar å kontrollere at dokumentasjonen er ekte, og at den gir et godt nok grunnlag for å vurdere praksisen opp mot læreplanen i faget.

Tidligere skolegang, privatisteksamener eller realkompetansevurdering i det relevante lærefaget kan gi godskriving i tid. For fag som følger hovedmodellen, kan det godskrives inntil to år, og inntil tre år for fag med obligatorisk Vg3 i skole. Fag som følger hovedmodellen, kan ikke realkompetansevurderes på Vg3-nivå. Teorieksamen for praksiskandidater kan ikke realkompetansevurderes (jf. forskrift til opplæringsloven § 3-55).

Hans Olav Arnesen

Postet 5:54 - 6.1.2017

Bra, men uansett er det Opplæringsavdelingen i aktuell fylkeskommune som avgjør. Dette blir ikke nødvendigvis gjennomført likt i de ulike fylkene. Så den enkelte bør ta kontakt med fylkeskommunen der man bor.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.