Automatikkmekaniker

Spurt 14:25 - 15.11.2002 av harald|Siste svar 12:17 - 12.3.2010 av Birger H

harald

Hva er forskjellen på en automatikker og automatikkmekaniker når det gjelder elektroarbeid
generelt. Hva har de lov til å gjøre/ikke gjøre?
Hvor går eventuelle grenser?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (47)

Forumleder

Postet 7:15 - 5.12.2002
automatiker er definert som elektrofagarbeider og kan selvstendig utføre elektriske installasjoner i anlegg opp til 1000v.(også i egen bolig og fritidseiendom)
Utanningsmessig er forskjellen at en automatiker er elektrofag med grunnkurs elektro som grunnlag, mens en automatikkmekaniker har grunnkurs mekanisk som grunnlag.

Nordkjosbotn v.g.skole

Postet 8:24 - 28.2.2003
Bare tull !
En automatikkmekaniker er en elektrofag-arbeider på samme grunnlag som en elektriker (og som automatiker).
En automatikkmeknikker kan også gå starte med grunnkurs- elektro for å bli automatikkmeknikker .

Konklusjon: de er nesten identisk som fag-arbeidere , men automatikkmekaniker har et mye større fagspekter .

Forumleder

Postet 13:07 - 3.3.2003
Bare tull ????
Meningen med dette forumet er ikke å rangere fagrupper etter hvilke som har større eller mindre ""fagspekter"".
I følge Læreplan for videregående opplæring er inntakskravet til automatikkmekaniker/VKII, bestått videregående kurs 1 elektromekaniske fag eller tilsvarende.

Elektromekaniske fag krever i sin tur bestått grunnkurs mekaniske fag, eler tilsvarende.

VKII Automatikerfaget har som inntakskrav, bestått videregående kurs 1 automatisering, eller tilsvarende
Videregående kurs1 automatisering har som inntakskrav, bestått grunnkurs elektrofag eller tilsvarende.

Kort sagt automatiker tilhører studieretning for elektrofag, og automatikkmekaniker tilhører studieretning for mekaniske fag.

Mer om dette kan du finne på Hjemmesiden til OREE
eller på denne linken http://skolenettet3.ls.no/prgdb/owa/lp.lp_forside

Stian

Postet 16:51 - 27.5.2003
Vi er to som begge er automatikkmekanikere. Den ene av oss har gått vegen om gr.kurs mekanisk, VK1 elektromekanisk og VK2 automatikkmekaniker. Den andre valgte gr.kurs elektro, VK1 elektromekanisk og VK2 automatikkmekaniker.

Etter gr.kurset kan man velge veg.

I brev fra DBE til TBL elektro datert den 15.02.2002 slås det fast at en automatikkmekaniker med fagbrev er en elektrofagarbeider.

ks

Postet 14:04 - 12.6.2003
I praksis vil nok en automatiker få tildelt oppgaver som går på elektrofaglig del av automasjonsfaget, mens autmatikkmekaniker får tildelt mekanisk del av faget.
Et viktig punkt er at hvis fagbrevene er tilnærmet identiske ville de aldri har vært separate. Slik er det i alle faggrupper.

Bj

Postet 14:04 - 20.6.2003
Dett er jeg uenig i.
Jeg har selv fagbrev som Automatikkmekaniker.

Forsjellen på en Automatiker og en Automatikkmekaniker, er at Automatikkmekanikeren har noe mere mekanikk.
Ellers gjør de det samme. Programerer PLS, instalerer, feilsøler i/på elektriske anlegg.

Da jeg gikk VKII Automatikkmekaniker faget, hadde vi 1 time mekanikk og monteringsteori og 3-4 timer praksis i uka. Resten av fagene omhandlet, styring (pls og div), motorinstallasjoner, elektronikk, regulering og måleteknikk og elekrtotekniske systemer.

Fant noen punkter på nettet om Automatikkmekanikerfaget:

Arbeidsoppgavene består i montering, installering, reparasjon og vedlikehold av f.eks. roboter, plukkautomater, transportsbånd og andre automatiserte maskiner. Automatikkmekanikeren er utdannet til å utføre arbeidsoppgaver innenfor det mekaniske og det elektriske området, med spenninger opp til og med 1000V AC og 1500V DC.

Utdanning:
For å utdanne seg til Automatikkmekaniker må en bestå grunnkurs mekaniske fag ELLER grunnkurs elektrofag. VKI elektromekaniske fag og VKII automatikkmekaniker. Etter 3 år i skole må man gjennomføre 1,5 år som lærling i bedrift før fagprøve avlegges. Faget er et elektrofag og et mekanisk fag.

Fagomfådene i faget består i hovedsak av elektroteknikk, elektronikk, data, styringsteknikk, hydraulikk og pneumatikk, mekanisk montering og reparasjonsarbeid.

Har nå startet på teknisk fagskole på elektrolinja i fordypning Automasjon.

Tror kansje at flere blander sammen Automasjonsmekaniker med Automatikkmekaniker.
Automasjonsmekanikeren kan kun arbeidem med spenninger opp til og med 48V AC/DC, mens Automatikkmekanikkeren har et mye større spekter og kan jobbe med spenninger opp til og med 1000VAC og 1500VDC.

Forumleder

Postet 5:45 - 23.6.2003
Fagplaner!

Hvilke forskrifter, bestemmelse og fagplaner kan du referere til med påstandene dine. Finner ikke noe om det faget du kaller automasjonsmekaniker?
Er dette noe nytt?

Bj

Postet 20:56 - 23.6.2003
Hvis du går til denne linken, finner du det jeg skrev i mitt forige innlegg om automatikkmekanikerens arbeidsoppgaver og utanning. Akurat det samme finner jeg flere plasser på nettet. Søk på Automatikkmekaniker.

http://web.tbl.no/ormet/automatikkmekaniker.htm

Det er ikke meningen å være bastant i meningene mine, men jeg informerer om det jeg har lest og fått informasjon fra skole, opplæringsnemda o.l.

Faget Automasjonsmekanikker er ikke et nytt fag.

Mener at Automatikkmekaniker faget er det nyeste faget innen automasjon.
Faget var veldig nytt da jeg startet på VKII
Helt siden jeg startet på utdannelsen, har jeg et inntrykk av at det er mye forvirring og ""uvitenhet"" om faget.

For øyeblikket har jeg ikke noen fagplaner til Automasjonsmekanikeren, men kan referere til da jeg var lærling. Jeg jobbet sammen med en Automasjonsmekaniker, han hadde ikke lov å jobbe med spenninger over 48VAC/DC Men ettersom jeg var lærling som Automatikkmekanikker og kunne jobbe på anlegg opp til og med 1000VAC og 1500VDC, hadde bedriften sammarbeid med et innstalasjonsfirma. Der skulle jeg igjennom en del innstalasjonsjobber i henhold til fagplanen.

Fant en link til.
http://web.tbl.no/files/1019055803_3961.DOC

Stian

Postet 15:24 - 24.6.2003
I praksis får en automatikkmekaniker tildelt nøyaktig de samme arbeidsoppgaver som en automatiker. Automatikkmekanikeren får i tilegg også tildelt de samme arbeidsoppgavene som en mekaniker. Slik er det i den bedriften jeg arbeider i(en stor næringsmiddel/ produksjonsbedrift). Dette gjør automatikkmekanikeren svært alsidig, og nyttig for en bedrift. Siden kravene til lønnsomhet forandrer seg hurtig har man kanskje sett nytten av at en kan gjøre jobben til to.

Stian

Postet 15:51 - 24.6.2003
Automasjonsmekaniker er noe gammelt. Det er utgått. Det nyeste er automatikkmekaniker. Det denne Bjørn skriver er helt korrekt, noe forumleder også ville sett dersom han/henne kjapt hadde sett over læreplanene.

Jeg skal snakke med en av de som på min arbeidsplass er automasjonsmekaniker(tok fagbrev på mitten av 90 tallet) og be om å få låne læreplanen hans. Skal ta denne, og læreplanen for VK 2 automatikkmekaniker, og referere til disse senere på disse sidene.

På 90 tallet var det flere som ville ha en kombinasjon av elektro og mekanikk. Mange bedrifter så den store fleksibiliteten i nettopp dette. Mange ""eldre""mekanikere videreutdannet seg derfor til automasjonsmekaniker for ikke å bli akterutseilt. Mange unge valgte automasjonsmekaniker i steden for industrimekaniker fordi de ville ha stor variasjon i arbeidsoppgaver. Man opplevde at det var en stor fordel at man hadde personer som kunne to fag, men man opplevde etter vært at det manglet noe. Automasjonsmekanikeren hadde ikke de samme kunnskapene som automatikeren. Han var mer en mekaniker med elektro kunnskap, men det skortet på dyptgående kunnskap om PLS, måle og regulering o.s.v. Man var kommet et stykke på veg, men fortsatt så måtte man ha automatikere til ""automatiker jobber"" fordi automasjonsmekanikeren manglet kunnskap. Da så automatikkmekanikerfaget dagens lys.

Jeg jobber i en stor næringsmiddel/produksjonsbedrift. Det er 5 automatikere, 3 automasjonsmekanikere, 5 mekanikere og 2 automatikkmekanikere(nyansatte siden 1,5 år tilbake). Automasjonsmekanikerene og mekanikerene får tildelt de samme arbeidsoppgavene. Automatikerene og automatikkmekanikerene får tildelt de samme arbeidsoppgaver, men automatikkmekanikeren får i tillegg tildelt de samme arbeidsoppgaver som mekanikerene. Bedriften vil derfor etter vært som folk slutter ansette bare automatikkmekanikere, men ikke da en automatikkmekaniker for en mekaniker, og en automatikkmekaniker for en automatiker, men en automatikkmekaniker for dem begge!

Kjell

Postet 16:19 - 24.6.2003
Det er for mange faggrupper. Man trenger ikke en til å holde å en til å skru. Det er gått alt for langt. Kan man slå sammen fag, å få til større fleksibilitet, så er det bare en kjempe fordel.

Det er mange som er forvirret over alle de forskjellige faggruppene som finnes, og hva disse kan gjøre, og ikke kan gjøre.

At man lager et fag som automatikkmekaniker viser bare at man er fornuftig og ser nytten av å slå sammen fag for å få til større fleksibilitet. Tidene forandrer seg og man har i dag et stort behov for folk som kan gjøre flere ting. Dette fordi man hele tiden har et krav om effektivitet, lønnsomhet ommstillinger o.s.v.

Jeg har en kamerat som går som § 3-5 praksiskandidat på Arcus AS. Han skal ha 2,5 år med opplæring i mekaniske fag og 2,5 år med opplæring i automasjon/elektro fag.Han må avlegge eksamen VK1 elektromekanisk og eksamen VK 2 automatikkmekaniker. Foruten å bli drillet på NEK 400:2002 så følger automatikerne og elektikerne på alle NEK 400:2002 kurs og oppdatteringer.

Han hadde valget mellom å utdanne seg gjennom jobben til elektiker,automatiker eller automatikkmekaniker. Han valgte det siste p.g.a. det store fagfeltet, og etter hvert som folk/bedrifter får kjennskap til faget så er det automatikkmekanikere de vil ha.

Så skal man ha en som kan sveise, dreie, frese, montere og reparere, koble, programere, måle og regulere så ansett en automatikkmekaniker, han fikser det meste!!

Forumleder

Postet 7:43 - 25.6.2003
Automatiker og Automatikkmekaniker er to forskjellige fag med hver sine fagplaner.
Automatiker er et fag i ""studieretning for elektrofag"", og automatikkmekaniker er et fag i ""studieretning for mekaniske fag"".
Fagprøvene for de to fagene er også forskjellige, så sammenlikning mellom disse er egentlig ikke relevant.
Hva DBE tolker forskriftene til får stå for DBE sin regning. Det er tross alt de som har myndighet på dette område.

Å påstå at det ene faget er bedre, har større omfang eller er mer omfattende enn det andre, vil nødvendigvis basere seg på subjektive vurderinger, og er følgelig ikke mulig å bli enig om.

Siden debatantene i denne diskusjonen ikke kan referere til noen lover, forskrifter eller fagplaner kan ikke forumleder se noen hensikt i å ta videre del i meningsutvekslingen.

Det er forøvrig gledelig å se at det er en så stor interesse for automasjonsfagene, og dersom det brukes like mye energi på å tilegne seg faglige kunnskaper ser det ut som om begge disse fagene går en lysende fremtid i møte.

Innlegg:

Postet 21:39 - 23.1.2006
Hvis en Automatikkmekaniker har et større spekter enn en Automatiker,elektriker, hvorfor kan en da ikke få seg lærlingeplass som Automatiker da, hvis en har gåt vk2 Automatikkmekaniker.

svein

Postet 21:56 - 23.1.2006
Hvorfor ikke slå disse fag gruppene sammen til bare en. Det vil gjøre det enklere for dem som kommer bak og som skal velge seg et yrke mye enklere. Det blir mye forvirring rundt dette yrket.Det er mange som velger feil pga av dette.
Hei!

Forumleder

Postet 6:26 - 25.1.2006
Strukturen i den vidregående skolen er under kontinuerlig endring, og det kan nok hende at disse fagene blir revidert med tiden.

Svein

Postet 13:21 - 28.1.2006
Dere må slutte å lure elever om at Statoil (Snøhvit) tar inn Automatikkmekanikere. Har nettop vært i kontakt med dem og fikk dette til svar: Automatikkmekanikere er ikke et prioritert fag hos Statoil.
Men Automatikere er prioritert.
Men Automatikere er prioritert.
Men Automatikere er prioritert.
Men Automatikere er prioritert.
Men Automatikere er prioritert.
Men Automatikere er prioritert.

Det er jo selvsagt reklame for dere som skole, men ikke så bra for elever!

Svein

Postet 17:24 - 19.2.2006
Dette er latterlig!

Svein

Postet 17:27 - 19.2.2006
Hvis en Automatikkmekaniker har et større spekter enn en Automatiker,elektriker, hvorfor kan en da ikke få seg lærlingeplass som Automatiker da, hvis en har gåt vk2 Automatikkmekaniker.


MERK DERE DETTE, NORDKJOSBOTN VGS

Anders

Postet 21:58 - 28.2.2006
Ser ut til at dette er et hett tema her...
Jeg er selv automatikmekanikker. Jobbene mine består av instalasjoner, feilsøking, pls-programmering, måle og instrumentering og regulering. Vi har bare et mekanisk vedlikeholdsverksted på vår bedrift og det hender det blir noe mekanisk arbeid. Det er ansatt 2 mekanikkere i tilegg til meg på verkstedet.

Det jeg mener med dette, er at jeg har et inntrykk av at automatikmekanikkeren blir sett på som en ""mekanikker"" og det er litt feil. Fordi om man har litt mekanisk innsikt, så kan man ikke bli sett på som mekanikker. (IKKE noe galt i mekanikker!!)
Jeg har mere elektro, styring og automasjonskunskap og skulle jeg bli ansatt i en annen bedrift der de helst vil at jeg jobber som mekanikker, tror jeg det blir litt feil. Det vil jo si at man setter en mekanikker med kurs i elektro for mekanikkere, til å jobbe som elektrikker... Satt litt på spissen.

Automatiker er ""drillet"" på prosesstyring og regulering. Er derfor svært enig i at Automatiker går forran automatikmekanikkeren i f.eks. Statoil. Der blir man spesialist innen sitt fagfelt.

Viktig: Vil ikke ha noen rangering av div. yrker, alle har sine spessialiteter og alle er like viktige!!

Geir

Postet 16:33 - 9.3.2006
En automatikkmekanikker burde ikke ha noe med det elektriske å gjøre!!.

Anders

Postet 22:06 - 14.3.2006
HVORFOR??

Det er jo netopp det en Automatikmekanikker skal drive med!!!!
Dette vil jeg du skal utdype mere. Hva skal en Automatikmekanikker ellers drive med?

Du har kanskje vært borti en automatikmekanikker som ikke kan yrket sitt, eller noe slikt?, men det betyr ikke at automatikmekanikkeren ikke skal jobbe med det elektriske!

Jeg kan jobben min, og er det noe jeg kan er det automasjon og elektro. Jeg har stort sett alltid drevet med elektro/automasjon og kom ikke å si at en elektrikker alltid er bedre. Selvfølgelig er det mange forskjellige felter innen elektro, så man kan ikke være spessialist på alle områder, men burde ha kjennskap til det meste.

Har gått teknisk fagskole på elektrolinjen med fordypning automasjon. Der hadde vi styring, automatisert anlegg, regulering, instrumentering og mange andre elektrorelaterte fag.

Jeg men er det blir for dumt å komme med et slikt innspill som du gjør her!

Er ingen elektrikker, men jeg kan mitt fagfelt og må få jobbe med det.

MVH
Anders

Geir

Postet 16:45 - 15.3.2006
En automatikkmekanikker skal kun bearbeide/lage deler til en maskin ol.

Det er svært viktig at man ikke tar jobbene fra hverandre. Om 10-15 år vil vi oppleve at 1 person gjør jobben til en automatiker, elektriker og mekanikker. Det er ille nok med monopolvirksomheten vi allerede har i elektrikkerfaget.

Anders

Postet 17:26 - 15.3.2006
Tja, det var vel litt snaut.

Vi blir nok ikke enige i denne diskusjonen.

Jeg tok kanskje for hardt i, i mitt forige innleg.

Når jeg mener installasjoner, mener jeg ikke byggtekniskeinstalasjoner. Det er det elektrikeren som tar seg av.
Automatikmekanikeren feilsøker, kobler/installerer på/i maskiner og utstyr ikke bygg og faste installasjoner. Sorry hvis jeg uttalte meg feil i mitt forrige innlegg.

Ellers er det mye innen måling, elektroteknikk, instrumentering, styring og automatiserte anlegg i bedriften der automatikmekanikeren er svært sentralt.

Automatikmekanikkeren er ingen mekanikker, heller ingen elektrikker, men en som jobber med styring, kommunikasjon, data og slike ting. Ganske det sammen som automatikeren.

Vegar

Postet 9:43 - 13.11.2006
Er selv automatiker, men har flere venner som er automatikkmekanikere. Den største forskjellen er nok at de fleste automatikere finner man i prosessrelaterte bedrifter, mens automatikkmekanikeren er å finne i bedrifter som mer driver mekanisk stykk produksjon med robboter etc. Det er derav ikke sagt at en automatiker ikke kan utføre arbeid i stykkproduksjonsbedrifter ov visa versa.

Thomas

Postet 13:27 - 19.12.2006
den mekaniske delen gjør verksted teknisk seg av. automatikkmekanikeren reparerer prosess anlegg ol. men dette blir ikke lenger ett problem. begge linjene (automatikkmekaniker og automasjonsmekaniker) blir slått ihop til en linje neste år her på skolen. automasjon får nå den mekaniske delen inn i pensum. eneste forskjellen er at de fra elektro har mer grunnlag om elektro, og de som har gått mekanisk har såklart en fordel mekanisk sett..
slutt på diskusjonen!

Romsdal vgs automatikkmekaniker

Langbein Olsen

Postet 9:48 - 30.1.2007
Interessant tråd ..

Har undervist i automatikerfaget noen år og mener sånn sett å ha lest fagplanen et par genger.

Sånn som jeg forstår det så er læreplanen for den mekaniske varianten av automasjonsfaget er under omlegging.

Det har jo fungert noelunde slik som det som står beskrevet over i tråden.

Det som imidlertid er nytt fra og med i år det er det er åpnet for et kryssløp fra det nye grunnkurs mekanisk, TIP og over til VG2 og VG3 automatiker.

Om et par år så vil det i alle fall komme ut automatikere som har et mekanisk grunnkurs og som kan dreie og sveise pluss det elektriske.

Vidar

Postet 9:33 - 29.8.2007
Vi hadde tilsvarende VK1 elektro på VK2 Automatikkmekaniker faget av hva elektro pensum angår. Fylkes-kommunen burde skamme seg av måten de har rotet det til innenfor Automasjonsfagene, de har tydeligvis IKKE peiling og bør seriøst holde seg til BARE kaffi og snitter! Begrepet ""mekaniker"" har ødelagt mye for automatikk-mekaniker faget noe som jeg blant mange misliker sterkt! Statoil og Hydro bestemte seg for å fokusere på automatikere pga av all forvirringen fylkes-kommunen stelte istand, sammen med skoleverket, så enkelt er det.

Karsten

Postet 20:43 - 22.11.2007
Fagplanene er her:
Automatikkmekaniker:
[url]http://www.utdanningsdirektoratet.no/upload/larerplaner/mekaniske/automatikkmekanikerfaget_bedrift_vkii.rtf[url]

Automatiker:
[url]
http://www.utdanningsdirektoratet.no/upload/larerplaner/elektro/automatikerfaget_vkii_bedrift.rtf[url]

Etter å ha lest de vil jeg si at automatikere og automatikkmekanikere har omtrent samme ""Forsynings elektro""

Foskjellen ligger i resten. Der automatikerene hat regulering og styring har Automatikkmekanikerene mekanikk

Det har vært masse lobby fra foskjellige hold på dette. Og en masse lærere og rådgivere som ikke kan det de driver med.

Personlig kan jeg si at det er alt for store forskjeller fra skole til skole på dette. Jeg tok Automatikkmekaniker i Oslo. Læretid i Rogaland. Her er jeg ansett som en mekaniker, i oslo er jeg mest elektriker.

OG det skal sies at jeg, uten å åpen en lærebok, greide karakteren 6 på VKI Elektro med Automatikkmekaniker bakgrunn. Så pensum kan ikke være SÅ forskjellige!

Jeg har enda ikke fått DSB i tale om jeg er "" Elektrofagarbeider"" eller ikke. (selv er jeg ikke i tvil)

Vidar

Postet 10:48 - 28.11.2007
Hei

Jeg har fått avslag på å legge elekrisk hjemme hos meg selv. DSB har utgitt en liste over kvalifiserte fagfolk, deriblant automatiker, men ikke automatikkmekaniker? I El-sikkerhet Nr 66 så ble det slått fast at automatikere og automatikkmekanikere begge er å regne som elektro fagarbeidere, så hvorfor denne forskjells-behandlingen?? Vi har da plenty elektro på fagplanen, vi jobber på elektriske anlegg, vi er oppdaterte på FSE og NEK!?? Hallo! Våkn opp DSB!

Arne

Postet 10:18 - 30.11.2007
Det er ikke helt riktig å sammenligne to fagfelt på den måten som blir gjort i denne diskusjonen med hva som har størst fagspekter etc.

Men om man skal foreta en sammenligning må det være med tanke på hva som står i læreplaner og ikke hva man jobber med, da arbeidsområdet blir påvirket av forhold som personlige interesser og bedriftens behov og tilrettelegging.

Her jeg jobber er vi 5 automatikere og vi har alle helt forskjellige arbeidsoppgaver, alt etter ansvarsområde og interesser.

Jeg er automatiker, og har ikke lest igjennom læreplanen for automatikkmekaniker, men nå er det blitt slik at disse to er slått i lag på videregående skole, og at det kun er læretiden som skiller disse fagene. Det er nok en korrekt måte å gjøre det på da dette er veldig like fag.

Ellers vil jeg påstå at etter videregående skole (før læretiden) så ville nok, med det gamle skolesystemet, en automatikkmekaniker ha tilsvarende lite kunnskap om elektronikk, microprosessorer og regulering som en automatiker har om dreiing, sveising og skruing.

Og til det med å erstatte både en automatiker og en mekanikker med en automatikkmekaniker, så er nok ikke dette noe som vil fungere særlig bra da det er flere mekanikkere og automatikere som er ansatt, hvilket igjenn betyr at det er jobb for flere personer. En person alene kan ikke utføre arbeidsoppgaver til flere personer grunnet utelukkende hvilken utdanning personen har. Da ligger det andre individuelle forhold bak, som at noen har større arbeidskapasitet enn andre. Dette har ingenting med faget å gjøre.

Arne Jensen

Postet 19:08 - 27.12.2007
Vel etter å ha lest her så ble jeg bare kjempe forviret gitt. vel jeg tok fagprøven min som Automasjonsmekaniker å det mekaniske arbeidet var ikke noe og snakke om men det omhandlet mest elektro. har forstått det slik at jeg er sidestilt med el folk har lov til og jobbe med anleg opptil 1000v. hvis dette ikke medfører riktighet hvorfor må vi da avlege en fagprøve der det er lagt vekt på elektro og mekanisk er jo en liten bitt her, nei sier meg helt enig med at vi Automasjonsmekaniker har lov til å jobbe med anlegg opp til 1000V. ble også fortalt at jeg hadde lov og utføre el arbeid hjemme hos meg selv. så her bør noen rydde opp og komme med noen tindrende klare fakta, ikke hva en tror ( det gjør vi om søndagen i kirken, ellers må en vite) ha et godt nytt år alle håper det kommer noe godt ut av dette , vi plager DSB til de sjønner hvor mye de har dritte seg ut.

Vidar

Postet 9:55 - 4.1.2008
Her er hva en automatikkmekaniker må belage seg på om en prøver å få legge elektrisk hjemme hos selv:
Ta kontakt med lokalt El tilsyn - Svar:
Du står ikke på listen over godkjent pers. Ta ev kontakt med ditt nærmeste lokale DSB kontor. ( I mitt tilfelle Bergen (VEST)) Der var det ingen som kunne svare meg på denne problem-stillingen? Hvorfor?? Ifølge DSB vest; manglende kompetanse!? De satt meg over til DSB i Tønsberg, hvor jeg skulle kontakte en navngitt person. Etter uendelig mange mislykka forsøk i å få tak i han pr tlf,(alltid i møte) så sendte jeg han en mail, etter 2 uker uten noe slags tilbakemelding, så sendte jeg enda en mail både til denne personen og DSB Tønsberg sin hovedadresse. Det har nå gått enda 2 uker og DSB tønsberg har enda ikke gitt meg noe livstegn. Ja, dvs bortsett fra hun sekretæren som hver gang forteller meg at han er i møte til kl 12:00. Så ringer du etter kl 12:00 og får beskjed om at denne personen er i møte ut dagen.. Lenge leve ZZzzzztaten.

Godt nyttår!

Bj

Postet 22:50 - 7.1.2008
Hørtes ikke bra ut.

Jeg har en annen erfaring med DSB.
Jeg er utdannet Automatikkmekaniker og gått teknisk fagskole inne automasjon.
Jeg sendt en mail til mitt lokale DSB om å ta bort det elektriske i min stue, (kabel kontakter og en dimmer) i forbindelse med oppussing av stue.
Etter at alt var revet og bygget opp i gjen, skulle jeg ha strøm. Jeg skulle ha kontaktene omtrent der de satt fra før. Jeg sendte en mail og lurte på om jeg kunne gjøre dette selv.

Ikke noe problem, fikk jeg til svar. Jeg slapp å dokumetere dette, ettersom endringen var minimal. Jeg kunne bare skrive en egenerklæring på jobben.

Jobben er utført, syntes alt gikk veldig greit.

(mulig det hadde vært en annen tone om jobben hadde vært større og mer omfattende;))

Vidar

Postet 9:57 - 8.1.2008
Kanskje det har noe med at du har gått teknisk fagskole? Ikke vet jeg? Sendte du inn egenerklæring til DSB eller til ditt lokale kraftlag? Og hvilken DSB region befinner du deg i?

Jeg venter forresten fremdeles på svar..

J

Postet 16:52 - 30.1.2008
Automatikkmekanikeren finnes ikke lenger!
til våren er det siste kullet med automatikkmekanikere ferdig, og etter dem kommer bare automatikere.
Kunnskapsløfte!

Bj

Postet 13:14 - 2.2.2008
Har du dokumentasjon på det?

Vidar

Postet 21:18 - 3.3.2008
Jah, sakligt..

Vidar

Postet 13:21 - 4.3.2008
Til alle dere som ikke vet hva dere prater om! :

Gå igjennom læreplanene til Automatikere og Automatikkmekanikere før dere uttaler dere, bare utifra det latterlige navnet Automatikkmekanikerfaget har blitt utdelt; nemlig Automatikkmekanikerfaget!! Hurra for alle inkompetente statsansatte i fylkeskommunen, utdanningsdep o.s.v. Det er måte på dritt en skal få bare pga at betegnelsen ""mekaniker"" er lagt til i navnet på faget. Å til alle dere automatikere som er så livande redde for at vi automatikkmekanikere skal ta jobben fra dere; Bare vent! Tenk når vi omsider får banket det igjennom at vi automatikkmekanikere har vel så mye kompetanse innenfor el som mek. (EL MEK var jo navnet på VK1.) En automatiker eller elektriker som tør å få litt dritt under neglene er tross alt en mangelvare.

Kenneth

Postet 9:55 - 26.3.2008
Han har nok rett her. Etter kunnskapsløftet er Automatiker og Automatikkmekaniker fagbreva slått sammen.

De nye titlene (per 22.09.2005) er:
Fagbetegnelse: Automatiseringsfaget

Yrkesbetegnelse: Automatiker med område:
-prosess
-elektromekanisk

http://skolenettet.no/nyUpload/Moduler/Fag_og_yrkesoppl%C3%A6ring/Automatiseringsfaget-%20ny%20plattform%20av%2026-08-2005%20(5).doc

Ole

Postet 7:38 - 31.3.2008
Først splitter de fag, så slår de sammen fag?? Hvem er det som står bak all denne forvirringa??

John

Postet 17:08 - 19.6.2008
Holder på med fagbrevet som automatikkmekanikker, jeg er noen av de siste som for det fagbrevet, fordi noen tullinger i (Detta huset med ei stein løve forann) fant det på...

kjetil

Postet 20:37 - 30.6.2008
Jeg holder på med læretiden min nå som automatikkmekaniker siste kullet.

Syns det er trist at vi blir satt i EN BÅS og det er som mekaniker.....

Det var ikke det jeg trodde jeg skulle bli når jeg valgte. Merk dere ordene
ELEKTRO-MEKANISK og så vidre automaikkmekaniker

Jeg har lært elektro på GK mekanisk. En veldig stor del av pensum på elektromekanisk og for og ikke snakke om vk2. 80 prosent er elektro relatert.

Derfor spør jeg staten, byråkrater, skole ansvarlige osv. hvorfor er vi satt i den båsen?

Jeg blir snart en fagarbeider med en god del mekanisk erfaring og masse elektro erfaring.

MVH
en sinna og frustrert gutt som vil ha en god forklaring rundt dette faget.

Even

Postet 16:05 - 15.10.2008
Det er vel 7år siden jeg gikk ut fra vk2 automatikkmekaniker faget.
Deretter tok jeg fagbrev som automatikkmekaniker, har også industrimekaniker fagbrevet, men det er ikke så relevant akuratt..
En ting jeg har lurt på lenge er om jeg får lov å koble opp elektriske saker hjemme, som nye stikk kontaker mm.
En kompis av meg har fagbrev som automatiker og han sier han har lov å koble slike ting hjemme.
Dette hadde vært veldig fint å fått svar på nå som jeg eier leilighet...

Forumleder

Postet 8:14 - 17.10.2008
Se tidligere svar i Trainors fagforum

Anders

Postet 18:07 - 6.12.2008
Bare tull!
sånn som det er idag, så er automatiker og automatikk mekaniker det samme faget, du ""velger"" når du går lærling...
begge deler ligger under ""automatiserings faget"" du kan kjøre kryssløp fra vg1 TIP, men det er elektro som er mest vanlig.

Stian

Postet 19:49 - 6.12.2008
Må si jeg blir ganske så provosert av mange av innleggene her.. La oss begynne med å få det på det rene at automasjonsmekaniker og automatikkmekaniker er to helt forskjellige ting, det er helt korrekt det som er nevnt tidligere.
Selv har jeg fagbrev som automatikkmekaniker, etter GK ELEKTRO FAG, VK1 ELEKTROMEKANISKEFAG og VK2 AUTOMATIKKMEKANIKER. Etter endt skolegang begynte jeg som tavlemontør og gikk opp til fagbrev som automatikkmekaniker, fagprøven besto av diverse motor installasjoner,(stjerne/trekant,frekvensomformer, dahlander kobling, med beregning av vern, kabeldimensjonering, forleggning osv.. ,programmering av industrirobot,etter at jeg hadde bygget tavla til den selvfølgelig, med det det innebærer av dokumentasjon, el skjemaer, samsvarserklæring ++. programering og oppkobling av ett pumpeanlegg inklusiv den byggtekniske installasjonen.(Selvfølgelig med dokumentasjon her også) Den mekaniske biten av fagprøva er en vits uten like. Jeg skulle dreie en aksel, det var alt! og jaggu godt var det for stort mere kan jeg ikke. Til slutt var det to timer med drilling av tre karer fra nemda i NEK 400. Husker jeg måtte gå grundig til verks rundt selektivitet og samtidighet m.m) Tror nærmere 85% av pensumet på skolen var elektro relatert. Og faget elektriske byggningsinstallasjoner var en stor del av dette. Dessuten har jeg jo gått ett år lenger på skolen enn en ""trikker"" også, så jeg tror vi stiller ganske likt i forhold til det å kunne kalle seg elektrofag arbeider hvertfall.

I dag jobber jeg med pls programering, SD-anlegg og installasjon av tavler(Ny installasjoner og rehab av gammelt) rettet mot ventilasjon og byggautomasjon, og jeg bruker utrolig mye tid på å ""rydde"" opp etter trikker'n som plutselig har fått litt mere en stikk, rør og hulltaging å bryne seg på.. På dette feltet har jeg stort sett inntrykk av at elektrikeren kommer til kort veldig ofte.. Spurte feks to karer fra YIT her om dagen hvorfor de ikke hadde brukt skjermet kabel ut fra frekvensomformeren til motoren, da så de bare dumt på meg. EMC var helt ukjent for dem. Det er klart at alle elektrikere er ikke sånn, men debatten om hvem som egentlig er mest skikket til å kunne bli kalt elektrofagman syns jeg man skal la ligge død til man vet hva man snakker om.

Birger H

Postet 12:17 - 12.3.2010
Automatiker og Automatikkmekaniker er så og si det samme, det er noen få forskjeller, jeg skal liste opp hva de forskjellige har alene:

Automatiker har prosessteknikk.

Automatikkmekaniker har pneumatikk, hydraulikk, mekanikk og sammenføyningsteknikk.

Sett bort fra disse tingene er de akkurat like. Fra nå av er også fagretningen Automatikkmekaniker slått sammen med Automatiker slik at det nå bare heter Automatiker.
Jeg vet ikke om dette har forandret hva Automatiker skal kunne...

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.