B3 og B5 motorer

Spurt 11:12 - 5.3.2009 av L|Siste svar 15:12 - 11.3.2009 av Jarle

L

Når en ser i katalogen på motorer så ser man motorer med fot (B3) og motorer med flens (B5).

Gjelder det standardene på målene når det er oppgitt de ulike B verdiene?

Og går dette på tvers av produsenter?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

L

Postet 13:04 - 5.3.2009
Og en annen ting.

Hvordan går det med motorvern og prosjektering av dette om to motorer samarbeider? For eksempel for å trekke et samlebånd, rulletrapp etc.

Mont

Postet 16:00 - 5.3.2009
1 - Når det kommer til flenstyper, fysiske mål, vekt, merkespenning, effekt, effektfaktor og andre data på en motor så er det idag stort sett identiske motorer så lenge de lages etter samme normer.

Du kan for eksempel lese litt om hvordan ABB klassifiserer sine motorer her: http://tinyurl.com/bpwr8r
Selv om motoren i katalogen bare kalles for B5 flens så kan du slå opp typenummeret på motoren i PDF dokumentet jeg linker til og se akkurat hva typenummeret forteller deg om motoren du ser på. Da ser du at motorene kan ha mange ulike forskjeller.

2 - To motorer som samarbeider skal ha hvert sitt motorvern. Mange kobler to motorer igjennom samme motorvern og stiller motorvernet inn på totalmerkestrømmen til begge motorene. For eksempel 2 motorer som hver har merkestrøm på 2A. Og motorvernet da stilles inn på 4A. Dette er en synd! Om en motor dør, mister kontakt eller en reim faller av eller ryker så betyr det at nabomotoren må gjøre all jobben alene. Er motorvernet da stilt inn på 4A så vil denne motoren bli stygt overbelastet og du ender opp med en død motor.

Kobles disse motorene opp med hvert sitt motorvern så vil begge motorene beskyttes individuelt. Hopper reima av motor 1 så vil motor 2 får mer belastning. Motorvernet til motor 2 registrerer dette og vil løse ut. Og begge motorene overlever.

Mont

Postet 16:03 - 5.3.2009
Og husk en ting. Utelatelse av motorvern kan i verste fall føre til brann. Om rotoren er låst og viklingene trekker en enorm strøm så utvikles det stor varme. Da kan en brann bryte ut om ikke varmen fører til viklingsbrudd.

Så det er ikke kun for motorens del en bruker motorvern.

Eivin

Postet 19:54 - 6.3.2009
I noen tilfeller benyttes ikke motorvern av sikkerhetsmessige årsaker. Eksempel er enkelte kraner.

Mont

Postet 14:26 - 7.3.2009
Det stemmer. Men her har man overlastbeskyttelse som rent fysisk tar over rollen som motorvern. Løser overlastvernet ut så vil det kun være mulig å senke lasten.

Jarle

Postet 15:12 - 11.3.2009
Det er ikke alle kraner som har muligheten til å senke lasten ved overbelastning men det er derimot meget sjeldent det er slik.

Selve akselbremsen ivaretar sikkerheten ved driftstans under en løfteoperasjon.

Men selvsagt utelates motorvern der driftsikkerheten er viktigere enn motorens ""helse"". For eksempel i en situasjon der en heismotor må være operativ til den når riktig etasje om viklingene så står i brann.

Men til all annen ukritisk drift så er det bare høl i hue å ikke bruke motorvern. Med mindre bedriften har mye penger de ønsker å bli kvitt.

Men nå har vel diskusjonen sporet lovlig mye av.

Når det kommer til motorstandarder så finnes det ustandardiserte motorer og standardiserte. De ustandardiserte motorene kan være motorer til spesielle formål eller der produsentene rett og slett er sære. Det er jo mer penger i kassa når kunden må kjøpe erstatningsmotor kun fra leverandør? Og det er fryktelig irriterende. Og personlig håper jeg slike produsenter tar til vettet og lar ustandardiserte motorer bli et glemt kapittel i historien.

Bare les typetegning over motorene fra de ulike produsentene og sammenlikne målene med motoren du skal bytte ut så ser du med en gang om de kan tilby en motor som passer.

Men det vanligste er at maskinleverandører benytter standardmål på motorer. For eksempel der en Nederman ventilasjonsvifte kan påmonteres en ABB motor som vil passe rett på uten modifikasjoner.

Så lenge akselen passer så kan en også lage føtter og festeanordninger.

Jeg må også personlig gi god skryt av ABB. Min erfaring med ABB motorer er at dette er driftsikre arbeidshester.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.