"Bedriftselektriker"

Spurt 6:01 - 30.8.2016 av Faglig leder|Siste svar 13:04 - 30.8.2016 av Hans Olav Arnesen

Faglig leder

I Elsikkerhet 87 side 15 står følgende angående "bedriftselektriker":

"Person som skal utføre oppgaver knyttet til drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne elektriske lavspenningsanlegg skal oppfylle kravene i fek § 6 første ledd, som sier: ?Den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, skal ha fagbrev innenfor elektrofag som er relevant for de aktuelle arbeidsoppgavene.? Dette betyr at minstekravet til person som skal utføre oppgaver knyttet til drift og vedlikehold av arbeidsgiverens egne elektriske lavspenningsanlegg er at vedkommende skal kunne dokumentere relevant fagbrev for de aktuelle arbeidsoppgavene.

Spørsmålet mitt er, gjelder det som står i Elsikkerhet 87 eller er det unntak?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Hans Olav Arnesen

Postet 10:11 - 30.8.2016

Er litt usikker på hva du mener her.

Det som står på side 15 i Elsikkerhet 87 er en avklaring fra DSB på kvalifikasjonskrav, for det som tidligere ble kalt bedriftselektriker. Dette er også omtalt nederst på side 10 i Elsikkerhet 84.

Faglig leder

Postet 10:38 - 30.8.2016

I veiledning til §6 annet ledd står det:

"Annet ledd åpner for at personer med fagbrev som i seg selv ikke kvalifiserer for å kunne arbeide med bygging og vedlikehold av elektriske anlegg, likevel kan utføre visse oppgaver på anlegget. Forutsetningen er at utdanningen inneholder enkelte fag innen elektrofaget, og at oppgavene som skal utføres ligger innenfor fagene de har fått opplæring i. I tillegg er det et vilkår at de også har fått opplæring i samsvar med kravene som fremgår av forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg."

I Elsikkerhet 87 står det at minstekravet er fagbrev innenfor elektrofag, hva gjelder?

Hans Olav Arnesen

Postet 11:05 - 30.8.2016

Da skjønner jeg spørsmålet :-).

Annet ledd i § 6 omhandler at ikke-elektrofagarbeidere, typisk en mekaniker, kan bytte en defekt motor uten hjelp fra elektriker. Det åpnes altså for at mekanikeren kan frakoble motoren som skal skiftes ut og tilkoble ny motor (lik den gamle).

Dette er altså et unntak fra det generelle kravet i ledd en, og gjelder kun enkle vedlikeholdsoppgaver.

Faglig leder

Postet 12:22 - 30.8.2016

Første forutsetning er da at person må ha fagbrev, andre er at utdanningen inneholder enkelte fag innen elektrofaget og at oppgavene som skal utføres ligger innenfor fagene de har fått opplæring i, hvordan skal dette dokumenteres, det må jo bety at det må legges fram ett vitnemål som viser at elektro har vært ett eget fag?

Hans Olav Arnesen

Postet 13:04 - 30.8.2016

Det stemmer. Dokumentasjon vil typisk være fagbrev som mekaniker. Det er avgjørende at fagplanen inneholder elektro, og dette er tilfellet for mekanikere som er utdannet i Norge etter 1994 (Reform -94).

For mekanikere utdannet før 1994 kjører Trainor et kurs ("velsignet" av DSB) over tre dager, som gir nødvendig kunnskap.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.