Billigautomater

Spurt 3:35 - 12.11.2010 av Mont|Siste svar 17:13 - 3.1.2011 av JF

Mont

Jeg kommer stadig i diskusjon med folk angående elektriske installasjoner eller annet arbeid på boliger. Det være seg snekkerarbeid eller rørleggerarbeid.

Og ved at par tilfeller så har jeg nevnt hva jeg har gjort hjemme og hvilke automater jeg har valgt. Moeller PKPM kombiautomater.
Og disse koster jo fra 700 til 900kr for en tomoduls enhet.

Og mitt syn på automater er jo at de er for ditt elektriske anlegg som en fallsikring er for en takarbeider. Og da vil jeg helst kun stole på de litt dyre automatene. Som da Moeller.

Men de jeg har snakket med (som ikke er montører, men fortsatt meget oppegående) kan ikke å fatte å begripe hvordan jeg ""lar meg svindle på den måten"". Når man tross alt får en automat til 99kr på clas ohlson.

Bare den prisen skurrer for meg. Dette kan da ikke være trygg vare??
Jeg er ingen ingeniør som arbeider med å stressteste automater dagen lang like mye som jeg ikke er en ingeniør som designer dem. Så der jeg ikke har peiling så går jeg for magefølelsen og kjøper materiell jeg personlig stoler på. Moeller, Siemens etc. er blant produsenter jeg har tiltro til.

Noen som har erfaring med så billige automater?

Hvis de faktisk er av akseptabel kvalitet: Hvorfor kjøper vi da automater til nesten tusenlappen?
Hvis de faktisk er av særdeles dårlig kvalitet og er utrygge: Hvordan er det i det hele tatt lov å selge dem?

Jeg merket til eksempel i læretida mi, da jeg og dama bodde i studentleilighet i og med at hun var student, at sikringsskapet vårt bestod av automater fra GE. Dette var et 400V TN-anlegg, for kuriositetens skyld. Er GE til eksempel noe bra?

Eller AEG automater som Claser'n selger. Jeg ville da tro at AEG er en seriøs nok aktør. Men prisen skremmer meg litt.

Jeg ser også en produsent jeg aldri har hørt om. Som heter Chint, og som selges på elhandel.no.
Der får man en 16A topolt B karakteristikk jordfeilautomat til 352.

Ellers i livet så har jeg en filosofi om at en får hva man betaler for. Noe som har vist seg å stemme for alt fra stereoanlegg, barbermaskin, konkurransepistol eller revolver til jaktrifle.
Og jeg er overbevist om at det samme gjelder automater.

Noen meninger rundt dette?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (9)

Forumleder

Postet 10:51 - 12.11.2010
Tenker nok langt på vei som deg om dette. Hvis noe er for godt til å være sant, så er det som regel akkurat det det er.

Jeg sjekka imidlertid hjemmesiden til Clas Ohlson, og prisene her er heldigvis ikke så lave som du nevner. En kombiautomat for IT-nett koster 498 kroner, mens en 16 A kombiautomat for TN-nett koster 359 kroner.

Du finner sikkert billigere varianter på nettet, men jeg ville ihvertfall holdt meg unna ukjente og tilsynelatende alt for billige produkter.

Mont

Postet 20:43 - 12.11.2010
Ah.

Kan sikkert hende jeg har blandet kortene om hvem som selger hva til hvor mye.

Men jeg har sett automater helt ned i hundrelappen.

Neimen om jeg stoler på dem.

Mont

Postet 20:49 - 12.11.2010
Jeg fant jeg fant.

Riktignok ikke jordfeilautomat, men en trepolet automat.
http://www.biltema.no/no/Bygg/Elektrisk/Montering-pa-skinne/Automatsikringer2/

tt

Postet 8:47 - 13.11.2010
Nå er jo prisen på el-materiell ganske annerledes for en installatør, kontra privatperson. Dvs det er ikke mange installatører som betaler fullpris for utstyr hos en grossist, og jeg tviler på at butikker som Biltema gir rabatt.
Fordelen med grossist er at man kan handle alt på et sted. Skal kunden betale en montør for å kjøre hit og dit for å plukke opp billig utstyr, blir summen til slutt kanskje ikke så lav allikevel.
Merkenavnet Biltema ligger det vel heller ikke så mye verdi i for mange, man ser logoen og tenker JALLA.. Mange kunder vil nok betale litt ekstra for å slippe det.

Av lignende saker vil jeg nevne kabel. Hvordan kan man forsvare å selge kabel til 3x prisen kunden kan kjøpe den for på Megaflis? Dette er til og med ofte samme kabel, fra samme produsent!


Når det gjelder automaten du linker til:

Merk at bryterevnen bare er 6kA. Dette føler jeg går igjen på mange ""billigautomater"". Det har jo riktignok ikke noe å si, så lenge kortslutningsstrømmen ikke er høyere.

Ser man litt nærmere på verndataene vil man kanskje finne andre punkter som også er dårligere med slike billigvern.
En annen ulempe er om de ikke ligger inne i FEBDOK, dette er vel uansett neppe noe kunden bryr seg om.

Når det er sagt - jeg har aldri hørt om noen som har hatt feil/problemer med en Biltema/Claes Ohlson automat. Jeg har riktignok hørt om mange som kaller det jalla:)
Personlig ville jeg hatt større betenkeligheter med å benytte annet billig materiell som varmeovner, lamper o.l. Her føler jeg feilraten er langt større!

Mont

Postet 2:16 - 14.11.2010
Ja, du sier noe der.

Men for å gjøre det rettferdig så brukte jeg sluttbrukerpris på alt.
Over disk til hvermannsen.

Er det noen firmaer som bruker disse i det hele tatt hos kundene sine??
Jeg kan ikke tenke meg at noen installatører har hovedavtale med Biltema. Ja, selvfølgelig siden Biltema ikke har elmateriell som sin kjernevirksomhet og da ikke er en fristende hovedleverandør.

Om vi fikk et oppdrag om å legge opp en ny kurs for en kunde og vedkommende insisterte på å bruke en Biltemaautomat han selv har kjøpt så ville jeg snudd i døra.

Det er bare noe muffens når automater blir så billige. Kunne for alt jeg vet være laget av barnearbeidere i Burma.

Jeg tar vernet på alvor. Det er tross alt hjertet i anleggets elsikkerhet.
Slik jeg oppfatter slike butikker, og Biltema spesielt når det kommer til el-materiell. Det er at de bruker en haug med underleverandører, og finner de billigste som kan levere. Re-brander det med Biltemalogo og selger det til billige priser.
Vil den automaten være like fin om 20 år med belastning?

Ingen negativ karakterisering av Biltema. Det er mye fint de har til gode priser som jeg er meget fornøyd med. Verktøy for eksempel.
Men kanskje de burde isåfall fokusere på litt mer annerkjente produkter når det kommer til el-materiell.
Blir ikke det lønnsomt så får de bare skrinlegge det.


Når det kommer til kabel så synes jeg Clas Ohlson og Biltema har helt greie kabler. Kobber er kobber. Det eneste jeg har å utsette på Clas Ohlson sin PR kabel er at den skrukker seg veldig mye i bøyene.
Men ellers så har jeg brukt denne kabelen til et utestikk og lys hjemme når jeg har gått tom og Claser'n bare er 700 meter unna.

De eneste gangene jeg har tvilt på kabler var da jeg hjalp en kamerat med å koble opp bilstereo kjøpt på svinesund. Der kabelsettet til 600kr bestående av 15m 25kvadrat og 10m signalkabel.
Det føltes så lett i forhold til 25 kvadrat PN eller RK. Enda det sto at det var kobber.
Så det må ha vært noe skittent jallakobber isåfall.

jonny

Postet 11:58 - 14.11.2010
Automatsikringer, Chint, 10KA B-karakteristikk 2-polet


KR. 86,25 inkl mva hos Elektroimportøren...


Chint er da kjempegreier, har aldri hørt om noen som har hatt problemer med disse. Bare dumt å betale en tusing for en moeller-automat, når disse gjør samme jobben for en tidel av prisen.

ELEKTROBRANSJEN, RØRLEGGERBRANJEN OG KOKAIN-BRANSJEN: MYE LIKT DER JA...

Installat

Postet 8:23 - 16.11.2010
Ser at jeg betaler kr 82,45 inkl. mva for en 2p moellerautomat. Det er kanskje litt drøyt å tenke og hevde at Chint er så mye rimeligere enn andre merker. Forøvrig bruker vi både Chint, Moeller og Schneider- automater, og jeg tenker de er like gode.

Mont

Postet 14:10 - 18.11.2010
Så hvor ligger haken?


Hvordan har de klart å få ned kostnadene såpass at de kan selge automatene så billig?

Ikke meningen å tråkke på folks erfaringer her. Jeg snakker kun utifra min egen lille skepsis. Så om folk har opplevd visse automater i denne klassen som solide og pålitelige så tar jeg av hatten for det.

JF

Postet 17:13 - 3.1.2011
Du risikerer svært lite med å bruke for eksempel Chint automater.
http://www.cenika.no/

Jeg har fram til ganske nylig drevet med elektroinstallasjon og har installert både dyre anerkjente Automatmerker og Chint sine automater. Feil frekvensen er liten for Chint produktene og jeg kan godt anbefale å bruke disse. Når jeg for eksempel tester jordfeil funksjonen, er jeg overasket over hvor jevne resultater jeg har for Chint sine produkter.
Jeg har også sett testdokumentasjon for Chint automatene og disse avviker ikke i fra de dyrere produsentene. Service og support hos leverandøren er også god.

Chint sine JF automater blir jo tremodulere noe som kan bli et problem ved rehabilitering av fordelinger, da de bygger mer.

Nå er jeg ikke sikker på hvordan de har tenkt å løse problemstillingene rundt den nye normen, det kan jo hende at det tar litt tid før de har produkter på plass her da.
Mener de har en 13A som skal kunne brukes for 2,5MM2 kabel.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.