Bruk av TFXP

Spurt 21:30 - 18.11.2010 av Elektriker|Siste svar 8:35 - 15.4.2015 av Anita Kopseng

Elektriker

Vet det har vært mye diskutert her på forumet ang. bruk av TFXP i bolig. Jeg spurte kabel produsentetn Nexans om dette og fikk følgende svar:

Noe av årsaken til at TFXP ikke er tillatt brukt inne i bolig er at den gang kabelen kom på markedet trodde man at den ville spre brann på grunn av at det er mye PEX og PE materialer i denne konstruksjonen. PEX og PE brenner godt i vanlig atmosfære. I etterkant har vi imidlertid gjort brannprøver på den, og kabelen er faktisk selvslukkende. Dette på grunn av PVC kappa som ligger utenpå kabelen. Siden man ikke var klar over dette fra starten av ble det anført i normen, CENEKLEC HD 603, under punktet ?Guide to use? (Brukerveiledning), at kabelen skal ?installeres i jord utendørs, men kan benyttes til første fordeling til bygning?.

Hvis inntaksskapet til bygningen ligger utenpå husveggen er det ansett som første fordeling, og det må benyttes for eksempel PFXP videre. Hvis det ikke er noe kabelskap på veggen, men bare et sikringsskap inne i bygningen, kan TFXP benyttes fram til sikringsskapet, men ikke videre inn boligen.

Årsaken til at den ikke kan brukes videre er altså at man var redd for spredning av brann. Som nevnt over består mye av kabelen av PEX og PE som er meget rene materialer og ikke avgir giftige avgasser ved en eventuell brann. Ytre kappe er imidlertid av PVC, og den vil avgi klorgass som sammen med vanndamp i lufta danner saltsyre som er en giftig og kvelende gass. Den utvikler også sort ugjennomsiktelig røyk ved en eventuell brann. Det er imidlertid denne PVC kappa som gjør at kabelen ikke sprer brann da PVC ikke brenner i vanlig atmosfære. Det gjør PEX og PE. PFXP og PFSP inneholder bare PVC og avgir mye mer giftige gasser enn TFXP, men alle lag i disse kablene er selvslukkende og tillates derfor brukt i bygning.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

Forumleder

Postet 6:46 - 19.11.2010
Takk for god avklaring!

Anita Kopseng

Postet 8:35 - 15.4.2015
Svar fra NEK Kabel AS

Som beskrevet over gjelder det kabelen TFXP AL, med dobbelt ytterkappe av PE og PVC, som ikke er godkjent for innendørs bruk.

Imidlertid, finnes det også en annen type TFXP, men i CU, og med kun en kappe, av PVC. Derfor lik bokstavbetegnelse: T : XLPE, F: Fyllkappe (dobbeltisolert) X: Ingen skjerm, P: PVC kappe.

Problemet skyldes at den norske bokstavkode-normen består kun av 4 bokstaver, slik at kabel med 2 kapper, ikke får den innerste kappen synlig i bokstavene. (Burde vært TFXEP, der E er PE).

NEK har en godkjent installasjonskabel i CU som heter: TFXP MR Flex. Den kan brukes både utendørs og innendørs. Ytre kappe er av et vannbestandig PVC materiale, som er også UV bestandig. Kabelen er myk som en gummikabel, men oppfyller alle krav som en installasjonskabel. I større kvadrater, er den utmerket som fleksibel styrekabel og kommer lett inn i vanskelige hjørner. Mer informasjon finnes i FEBdok.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.