dimensjonering av ledere

Spurt 20:59 - 5.2.2009 av undrende|Siste svar 13:34 - 13.3.2009 av l

undrende

Hei; hvordan gjøres det når man skal dimensjonere tverrsnitt på ledere fra hovedbryter/effektbryter/overbelastningsvern fram til samleskinner inne i tavler? Hvilke momenter må vurderes?

på førhånd takk for svar
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (12)

mont

Postet 22:52 - 5.2.2009
Det er en prosess som tar utgangspunkt i effektbehovet. Når det er klart må man se på aktuelle kortsluttningsstrømmer man kan forvente på grunnlag av kabeltversnittet man igjen velger ut ifra strømføringsevnen. Ved lange lengder vil det i enkelte tilfeller også vurderes om spenningsfallet er akseptabelt. Kabeltversnittet sees i sammenheng med hvor og hvordan kabelen er forlagt.( Rør, mm..) Det som er hovedmomentet er: Overlastvernet/kortsluttningsvern skal tåle belastningen. Den skal ikke være større enn det kabelen tåler korrigert for temperatur m.m. Vernet skal tåle den største kortsluttningen som kan skje.( Dvs. rett ved klemmene på vernet) Videre skal det løse ut før kabelen tar skade ved kortsluttning i værst tenkelige tilfelle, laveste kortsluttningsstrøm.(i enden av samleskinnen din).
Dette er langt ifra en koplett forklaring og forklarer det bare i grove trekk, ved ""normale"" forhold.

Håper ikke dusten som svarte først skremmer deg fra og stille spørsmål i fremtiden. Men det er desverre mange ufaglærte som bruker forumet her som opplæringssted. De bruker et seriøst forum til og gjøre jobber som de på ingen måte er kvalifisert for, og setter både seg og alle som bor i huset i direkte livsfare. Dette er nemmelig et forum hvor det er maaange seriøse fagfolk, med høy grad av yrkesstolthet, som rett og slett er lei av at slike mennesker forenkler og tidvis undergraver en yrkesgruppe som generelt holder meget høy standard. (De som er her inner er ofte de mest interreserte montørene / fagfolkene vi har) De tenker fag og sikkerhet på egen fritid, og er bestandig på utkikk etter ny lærdom.

Hvem har vel ikke sett livsfarlige anlegg utført av selvlærte amatører, som skryter av at de får ting godkjent av en de kjenner... Jeg er iværtfall dritt lei slike amatører....

l

Postet 23:27 - 5.2.2009
fint svar montør

Forumleder

Postet 6:19 - 6.2.2009
Bra svar, men ikke la dere hefte med innlegg som er lavmåls, jeg sletter de så fort som mulig. Det er ikke verdt for dere å bruke energi eller tid på å svare dem eller kommentere dem. Jeg får samtidig opp en del informasjon om den som har lagt inn svaret, dersom det er sammer maskin som gjentar lavmåls, eller direkte krenkende innlegg så kan vi finne ut hvor den hører hjemme og gjøre noen tiltak. Håper vi slipper den prosessen. Det går som regel over. det er som med små barn som blir ignorert, ikke gi barn som sier stygge ting oppmerksomhet, så roer de seg som regel.

Installat

Postet 7:48 - 6.2.2009

jonny

Postet 17:45 - 6.2.2009
hvilken forlegningsmåte bruker man når man finner at man kan bruke 10mm2 målersløyfe på 3/63A ? Etter hva jeg ser så er dette akkurat over grensen..

BP

Postet 17:53 - 7.2.2009
Mener å ha lest at inni fordelingskap kan man gå ned en størrelse på kabel/ledning i forhold til tabell i forskriften.
Om dette medfører riktighet etter NEK400 er jeg usikker på.

Forlegningsmåte blir vel enkel leder i luft.

En annen sak er at noen kraftleverandører spesifiserer hvordan farge og størrelse ledningene til målersløyfen skal være. Har opplevd å måtte skifte ut PN 16mm2 til RK 10mm2 pga en målermontør som mente at ledningene ikke fikk plass når han skulle bytte ut den gamle måleren med en ny :-)

l

Postet 8:27 - 8.2.2009
det stemmer BP, har hørt det samme, er noe med temperaturen inne i tavla sammenlignet med forlegningsmåten en har uti felt.

l

Postet 20:47 - 8.2.2009
installatør"" la jo ut denne tabellen før dere nevnte den :P

l

Postet 20:51 - 8.2.2009
Er fint det du sier, men reagerte på denne biten ""ufaglærte som bruker forumet her som opplæringssted."".
Er jeg en slik ufaglært? Eller tenker du på de som prøver å få tips til å koble en bryter?
Jeg har benyttet dette forumet i 1,5 års tid. Og jeg vil påstå at jeg drar lik nytte av dette som en montør, da jeg om kort tid blir en slik en. Jeg er over gjennomsnittet interissert i faget, ellers ville jeg ikke fulgt med her på forumet. Det er mange lærlinger som montører som kjører ""sin"" stil. Uannsett hva forskrift og normer sier om saken. Så håper du ikke mente lærlinger med ""ufaglærte"".

.

Postet 18:48 - 11.2.2009
lærling E: det er ingenting i den tabellen som forteller at du kan bruke 10mm2 på 3/63A

l

Postet 20:31 - 11.2.2009
Stemmer, så tavle dimmensjoneringen tilsier isåfall at det ikke går?

Jeg skulle hatt det skriftelig i form av tabell(dokumentasjon) eller at e-verket skullle påtatt seg ansvaret om de krevde noe som går imot både normen.

l

Postet 13:34 - 13.3.2009
Jeg tar opp igjen dette. For det de over meg snakke om hva tabell / forleggningsmåte går man utfra for å få en Iz lik eller høyere på 10mm2.

For jeg ser nå i en katalog for Moller. Der leverer de ferdige skap med 63 OV og målersløyfe på 10mm2.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.