E-verk, AUS montering av topphatt med Isoler stang

Spurt 21:41 - 14.1.2019 av Kenneth|Siste svar 20:51 - 21.1.2019 av Hans Olav Arnesen

Kenneth

Hei!

Hva er kravet når vi skal montere Topphatter på høyspent (24kv) AUS, med godkjent isolerstang?

Har søkt etter svaret uten å finne noe konkret..

Holder det at dokumenter intern opplæring (AUS KL 1) eller må man ha sertifisert kurs?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Ole Petter Sørensen

Postet 19:05 - 15.1.2019

Elsikkerhet nr 70

ARBEID UNDER SPENNING KRAV TIL OPPLÆRING

DSB har fått spørsmål knyttet til kravet om tilleggsopplæring i forskrift om sikkerhetved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse) § 16 - Arbeid under spenning.I veiledningen til § 16 står det at ved arbeid på objekter som ligger innenfor risikoavstanden,herunder arbeid direkte på spenningssatte anleggsdeler - arbeidunder spenning - skal personellet ha nødvendig tilleggsopplæring. Opplæringenskal være dokumentert. I NEK EN 50110 punkt 6.3.2 Opplæring AUS står detvidere at når opplæringen er gjennomført på en tilfredsstillende måte, skal detutstedes et kompetansebevis som bekrefter at deltakerne er kvalifisert til å utførearbeid under spenning på de områdene de har fått opplæring i og i samsvar medopplæringens nivå. Opplæringen bør bekreftes av en anerkjent opplæringsinstitusjonfor arbeid under spenning.Spørsmålsstiller peker på at de tidligere AUS-klassene er fjernet i fse, men at AUSklasse1 på en måte blir gjeninnført i brukerguiden ved at det der står at forenklere AUS-oppdrag kan opplæringen skje i egen virksomhet, men i setningenetter står det, ganske motstridende, at for alle oppgaver må opplæringen skje påspesialkurs ved et anerkjent opplæringssenter for arbeid under spenning (AUS).På bakgrunn av dette stilles det spørsmål ved om man kan foreta intern opplæringog om denne i tilfelle må godkjennes av et anerkjent opplæringssenter.DSB har gitt følgende svar på spørsmålet:Når det gjelder AUS-opplæring har intensjonen både med forskrift og guide værtat det ikke skal være noen endringer i praksis. Selv om begrepet AUS-klasser erfjernet er fortsatt aktivitetene i bruk. Målet med å fjerne klassene var å legge risikovurderingentil de ansvarlige for aktivitetene, dvs at det ikke er tilsynsmyndighetensansvar å foreta en slik risikovurdering. Dessuten var dette med klasseinndelingnoe særnorsk som ikke ble benyttet av andre land.Det som står i brukerguiden på side 88, er en beskrivelse av hva som legges iopplæringen, og dette er en videreføring av det som lå i de enkelte AUS-klassene.I tilknytning til opplæring er det forsøkt å skille mellom "enklere vedlikeholdsoppgaver"og begrepet "arbeid". "Enklere vedlikeholdsoppgaver" beskrives sominspeksjon, sikringsskifting, rengjøring, fjerning av is m.v., dvs at det ikke gjøresnoen fysiske inngrep i anleggets konstruksjon. Slike AUS-oppgaver utføres av defleste virksomhetene i dag og internopplæring har både vært akseptert og fungertog vil fortsatt bli akseptert i forhold til det nye regelverket. Slik opplæring skalvære dokumentert i virksomhetens internkontroll, men det er ikke krav om atdenne skal godkjennes av anerkjent opplæringssenter.Når det snakkes om begrepet "arbeid" så omfatter dette et fysisk inngrep i anlegget.Dermed kreves det atskillig mer av de utførende når dette skal gjøres underspenning. For slike aktiviteter må det imidlertid kunne dokumenteres opplæringved et anerkjent opplæringssenter.

https://www.youtube.com/watch?v=hVNZOiv45HY

Kenneth Kruse

Postet 19:02 - 19.1.2019

Hei!

Dette svaret ga meg flere spørsmål enn svar..

Det du referer til:

"I veiledningen til § 16 står det at ved arbeid på objekter som ligger innenfor risikoavstanden,herunder arbeid direkte på spenningssatte anleggsdeler - arbeidunder spenning - skal personellet ha nødvendig tilleggsopplæring. Opplæringenskal være dokumentert. I NEK EN 50110 punkt 6.3.2 Opplæring AUS står detvidere at når opplæringen er gjennomført på en tilfredsstillende måte, skal detutstedes et kompetansebevis som bekrefter at deltakerne er kvalifisert til å utførearbeid under spenning på de områdene de har fått opplæring i og i samsvar medopplæringens nivå. Opplæringen bør bekreftes av en anerkjent opplæringsinstitusjonfor arbeid under spenning.""Enklere vedlikeholdsoppgaver" beskrives sominspeksjon, sikringsskifting, rengjøring, fjerning av is m.v., dvs at det ikke gjøresnoen fysiske inngrep i anleggets konstruksjon. Slike AUS-oppgaver utføres av defleste virksomhetene i dag og internopplæring har både vært akseptert og fungertog vil fortsatt bli akseptert i forhold til det nye regelverket. Slik opplæring skalvære dokumentert i virksomhetens internkontroll, men det er ikke krav om atdenne skal godkjennes av anerkjent opplæringssenter.-----Det svaret tolker jeg som at det er individuelt fra bedrift til bedrift? Håper du retter meg hvis jeg tolker feil.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 20:51 - 21.1.2019
Instructor contact card

Det avgjørende er om montasje av topphatt med isolerstang vurderes å komme inn under "Enklere vedlikeholdsoppgaver" beskrevet som inspeksjon, sikringsskifting, rengjøring, fjerning av is m.v., dvs at det ikke gjøres noen fysiske inngrep i anleggets konstruksjon.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.