Hei.
Eg har eit lite dilemma. På grunn av plassen i eit sikringskap. Garo har ladebokser med jordfeilbryter og ladebokser med sikring. Eg har plass til ein sikring i sikringsskapet eller ein jordfeil bryter i sikringsskapet.
Dette er eit TN anlegg. Eg føler det mest riktige vil vere og sette sikringen i skapet og lader med jordfeilbryter ute.
Noen innspill på dette?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
I TN anlegg er det ikke krav til utkobling med jordfeilbryter generelt men husk det er krav og sjekke at IK en pol min på tamp ved ladestation løser ut på vernets I5 verdi gjøres normalt enten måling momentant eller beregning/dataprogram. Men om dette er bolig må jordfeilbryter type B enten monteres i sikringsskapet eller evt kan dere legge vanlig automat alene i skapet i bolig men da må dere legge klasse 2 kabel ut til ladestationen og skrive dette i risikovurderingen.
Enig med MA. For boliger vil ladeboks med jordfeilbryter type B og dobbeltisolert tilførsel være en god løsning.
Er det faktisk krav til dobbelisolert kabel i dette tilfelle?Jeg snakker her om TN. For IT vil det stille seg litt annerledes.
Kravet står i 823 og gjelder forbrukskurser. Sikringsskapet har ikke JF forran seg, og har man en underfordeling i huset (eks garasjen) sitt så trenger ikke avgangen fra hovedfordelingene være med jordfeilbryter. Slik jeg tolker det så bakgrunnen for kravet at det er utstyret som forbruker strøm som skal beskyttes med JF. At vi kan velge å sette en JF i sikringsskapet, eller en forran hver stikk/lys ute i anlegget.
Her har vi jordfeilbryter i ladeboksen. Hadde det vært et overbelastningsvern i ladeboksen ville alle vært enige om at det kan klassifiseres som underfordeling og dermed er det ikke krav til dobbelisolert kabel eller forankoblet JF.
Jeg mener at det samme gjelder når det er JF i ladeboksen. Ser ikke at det er krav til dobbelisolert kabel, og jeg ser heller ikke helt nytten av det!
Det avgjørende er om tilførselen defineres som en forbrukerkurs eller en hovedkurs/stiger (tilførsel til en fordeling). Normalt vil dette være en forbrukerkurs og kravet til jordfeilbryter eller dobbeltisolert kabel i avsnitt 823.411.3.3 i NEK 400:2014 gjelder.
Se også NEK 400 FAQ med ID: 5001: https://www.nek.no/standarder/faq/.
Stemmer det virkelig at en "fordeling" må ha to eller flere utgående kurser for at det skal være en fordeling? Står det som merknad på FAQ ID 5001. Det er ikke det som står under NEK 207.8, for definisjon av en fordelingstavle. Der står det en eller flere. Febdok har vel også denne definisjonen, at er det et vern så er det en fordeling.
Om ladebolsen er ein fordeling skal den være ihht 439 :)
Der har du et poeng esmokra.
Gikk inn på siden til Garo og så på dokumentasjonen på laderne deres. Står der at de oppfyller IEC TS 61439-7
En forbrukerkurs forsyner en sluttbruker, altså belysningsutstyr, varmeovner og annet.
En hovedkurs/stiger forsyner en fordeling med flere forbrukerkurser.
Uansett om ladeboksen tilfredsstiller tavlenormen, NEK 439 eller ikke, så er det definisjonene i NEK 400 som har relevans her. For boliger må kravene i NEK 400-8-823, samt kravene i NEK 400-7-712 være ivaretatt.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.