Hei
Når det bygges nye hus skal man melde inn om det skal inn en elbillader, men hva gjøres i eksisterende hus? finnes det noe eksistende lovverk som sier man skal søke om å sette opp i eldre hus?evt hvor?
Dette har jo med skjevbelastning av IT nettet å gjøre etter hva jeg har forstått. hva er maks man kan sette opp på 1~ lading som godkjennes? ser nye golfen er klar for 32A lading, men dette må vel være hurtiglading på ladestasjoner forutenom hjemmet? er vel noen som rynker på nesen om man kjøper ladestasjoner 32A modus 3 og setter opp i det private?
erfaringer og svar tas imot med takk.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det er netteier/everk som setter eventuelle begrensninger. Vanlig med krav om "søknad/avklaring" for 1-fase 32 A.
Skal man inn med noe så kraftig i eksisterende hus, så må man kanskje gjøre noe om inntaket.
Skal man gjøre noe om inntaket så skal man si fra om kjente store laster. Da oppgis elbilladeren til everket.
Enig, men flere netteiere (bl.a. Skagerak Nett) krever uansett melding om ny 1-fasekurs for elbil på 32 A (selv om inntaket ikke bøhøver å bygges om, og dette er ikke uvanlig i vår region siden mange her har OV-vern på 3 x 63 A).
Jeg ser at ved en så stor last på anlegget vil ha betydning for inntaket, men la oss i teorien si at kunde ikke vil øke inntake, risikovurderer at han har nok. la oss si han bygde huset for 5 år siden og har 80 A OV av en eller annen grunn. kan ikke se i elsmart at det skal søkes noe om, og det er det eneste stedet meg kjent man bruker for endringer i everket. Vil det si at man må kontakte everket ved hvert tilfelle og høre om det er ok å installere en billader?
sett at du har mange hus på samme trafo og du installerer 16A billadere i de, alle på samme fasene. kan da everket kreve at installasjonene må endres på? og ville det gått på en garantisak?
hvis det er et søkeskjema så har sikkert everket data på hvilke faser den bør kobles på eller?
mulig dette er dumme spørsmål men
Som nevnt er det den enkelte netteier som kan stille krav, og dette bør være godt informert ut til installatørene i området (installatørmøter og diverse annen info).
Først synes jeg man bør bli litt mer nyanserte: Det man normalt setter opp i et hus er en lade stasjon (ladeboks) eller stikk for å lade en bil. Det forekommer knapt at man setter opp en lader i husholdninger. En lader inneholder bl. annet en likerettter.
De fleste ELbilers ladere er beregnet på 400V TN nett. De kan dog lades enfas på 230V IT nett ved å koble L1 - L1 og L2 (L3) til bilens N.
Biler med trefasladere som er koblet i stjerne kan som regel kobles 2fas til et 230V anlegg. Da kobler man L1-L1, L2-L2 og L3 til bilens N. Detter er mye bedre enn for nettet enn å koble en fas. Dessuten får du ut 8,5Kw istede for 7,4W. I tillegg har du større restkapasitet i anlegget siden to av faselederne ved tofas tilkobling kun belastes med 18,5 A. Den tredje, L3, belastes med 32A. Dvs at du kan trekke 11,5A fra en annen kurs også før et eventuelt overbelastningsvern på 32A er utnyttet. Ved 32 A enfas har du ikke noe igjen hvis OV er 3x32A.
Dette er noe netteier lettere bør tillate siden dette gir mye mindre skjevfordeling da det tilsvarer 2 stk. 18,5A kurser fordelt på to faser istede for 32A på en fase. Hvis en begrenser ladestasjonen til 27,7A vil det tilsvare to 16A kurser fordelt på to faser. Det er jo ellers ikke noe problem. (Faseforskyvningen mellom to faser i et 230V IT nett er 60 grader).
Det en da eventuelt skal søke netteier om, er tofasebelastning hvor hver fase belastes med 18,5A eventuelt 16A, avhengig av innstillingen til ladeboksen. Dette bør man vel normalt ikke søke om. I hvertfall gjelder dette stasjon som skal lade Tesla.
De fleste ladebokser kan kobles på denne måte. Det er imidlertid ikke sikkert at alle bilert spiser dette. Dog bør alle biler med 1 fase ladere (untatt Zoe) Like dette uten problemer. Tesla utnytter koblingen fullt ut og drar to fase belastning. Hva Golfen gjør, vet jeg ikke.
Det gjelder i denne sammen også, som er diskutert annet sted, å ha begrepene klare når det gjelder antall faser og ikke mikse dette med antall faseledere. Her kan det se ut til å eksistere stor forvirring.
Mangler sikkert noe på forståelsen her.
Ønsker du å øke forståelsen hos netteiere bør du ta dette direkte med dem, eller via Energi Norge.
Jeg mente kun at det er nyttig at når det søkes om installasjon av en ladekurs så bør det gjøres rett slik at en ikke får nei på feil grunnlag.
Om det er behov for å lære opp nettselskapet vet jeg ingenting om.
Forstår hva du mener Jon, men netteiere ønsker enkle/klare regler, og er nok lite åpne for innspill på hva som faktisk kan medføre problemer i forsyningen deres.
Som nevnt er begrensningen normalt bare knyttet til maks sikring for enfase kurs (hos Skagerak Nett må det søkes for kurser større enn 1 x 20 A).
Jeg håpet at du var enig.
Konklusjonen er da at for ELbiler som kan lades som en Tesla, trengs det ikke å søkes, selv om det skal kunne lades opp til 8.4kW på et 230V IT nett. Forutsetningen er at det kobles riktig i ladeboksen:
L1-L1, L2-L2 og L3-N. Største fase last er da 18,5A.
Det er jo nyttig å vite.
... og kursen skal da være 3x32A. Den faseleder som kobles mot N bør være en annen en de faselederene som er koblet til platetoppen eller eventuelt en annet hardt belastet faseleder med stor sannsynlighet for samtidighet.
Ja, dette kan være nyttig å vite.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.