Førstehjelp igjen.

Spurt 15:18 - 6.1.2011 av Mathias Syversen|Siste svar 10:32 - 10.1.2011 av Magda

Mathias Syversen

Ser av spørsmål om førstehjelp lengre nede at man må ha tilleggskurs i førstehjelp. Hvor ofte må et slikt tilleggskurs gjennomføres?
Holder det for eksempel med praktisk øving gjennom feks. OLF kurs hvert fjerde år i forbindelse med offshore repetisjon?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Forumleder

Postet 7:36 - 7.1.2011
I veiledningen til § 7 i FSE står det:

Nødvendig førstehjelpsberedskap innebærer at personellet også må gis årlig opplæring i førstehjelp og spesialopplæring i førstehjelp ved ulykker forårsaket av elektrisk strøm.

Det skal ikke være mer enn 12 måneder mellom hver opplæring.

Magda

Postet 13:37 - 8.1.2011
Hvordan går man fram når elektroansvarlig for bedriften ikke ønsker å etterleve dette, og gang på gang sier: Det interaktive kurset dekker dette, og det gjennomføres videre praktrisk trening gjennom OLF kurset hvert fjerde år.
Jeg har nå snart brukt to år på å få gjennomført årlig praktisk HRL i bedriften uten at dette har lykkes.

Skrue

Postet 7:01 - 10.1.2011
Ja dette var i grunn interessant, hvordan går man fram når dette ikke etterleves?
Må man gå så langt at man finner et Verneombud som er tøff nok til å bruke retten til å stanse arbeidet, fram til at alle forutsetninger er på plass.

Her burde leverandører av sikkerhetsopplæring gått ut og satt en klar standard for hva som forventes av videre opplæring når deres produkter skal benyttes. Ute i praksis må vi jo det, gjennom risikovurdering, samsvars erklæring og dokumenter om konformitet.

Forumleder

Postet 10:08 - 10.1.2011
Elektroansvarlig tar på seg et stort ansvar ved ikke å følge kravene i § 7 i FSE.

I henhold til § 3 i FSE er det eier som har det overordnede ansvaret for at forskriftens krav blir ivaretatt i bedriften. Men som det står i veiledningen til § 3: Driftsleder/driftsansvarlig blir delegert myndighet og dermed også ansvar for å påse at anlegg bygges, drives og vedlikeholdes i henhold til forskriftens krav. Nødvendig førstehjelpsberedskap, som beskrevet i § 7, utgjør en viktig del av sikker drift av elektriske anlegg.

I veiledningen til § 7 står det: Nødvendig førstehjelpsberedskap innebærer at personellet også må gis årlig opplæring i førstehjelp og spesialopplæring i førstehjelp ved ulykker forårsaket av elektrisk strøm. Og videre i punkt f) under hva overordnet planlegging minst skal omfatte: Opplæring, øvelse og instruksjon.

Øvelse i praktisk livredding (HLR) inngår som en helt nødvendig del at et førstehjelpskurs. I Trainors informasjon om e-læringskurset Førstehjelp ved strømulykker står det følgende:
Kurset tilfredsstiller myndighetenes krav om årlig teoretisk opplæring i førstehjelp, med unntak av hjerte-lunge-redning (HLR). Det skal ikke være mer enn 12 måneder mellom hver opplæring jf. veiledning til §7 i FSE.
Du vil få nødvendig teoretisk opplæring til å kunne utføre førstehjelp ved ulykker forårsaket av elektrisk strøm. For at du skal være kompetent til å yte førstehjelp ved strømulykker, må du i tillegg til denne teoretiske gjennomgangen få øvelse i HLR (munn-til-munn og hjertekompresjon).

Ovenstående avklaring er gjort i forståelse med DSB, som uttalte følgende:
Teksten i formålet virker dekkende og fornuftig. Det må derimot fremkomme på kursbeviset, til de som ikke har gjennomgått den praktiske opplæringen i førstehjelp, at denne opplæringen mangler, og må kunne dokumenteres før beviset på gjennomført og bestått fse-kurs er fullført.

Trainors informasjonsansvar er således ivaretatt. Ansvaret for å følge kravene til førstehjelpsopplæring i henhold til FSE hviler helt og fullt på eier av virksomhet, og elektroansvarlig som er delegert myndighet og dermed også ansvar for at dette blir fulgt.

Som alltid: Konsekvensene ved ikke å følge myndighetskrav kommer som regel først hvis noe går galt.

I § 2-3 i Arbeidsmiljøloven, Arbeidstakers medvirkningsplikt, punkt (2)b) står det følgende:
Arbeidstaker skal straks underrette arbeidsgiver og verneombudet og i nødvendig utstrekning andre arbeidstakere når arbeidstakeren blir oppmerksom på feil eller mangler som kan medføre fare for liv og helse, og vedkommende ikke selv kan rette på forholdet.

Hvis ikke arbeidsgiver/elektroansvarlig tar konsekvensen av en berettiget bekymringsmelding (som det vil være snakk om her), er det to muligheter: 1) Verneombudet kan stanse arbeidet i henhold til § 6-3 i Arbeidsmiljøloven, og 2) Arbeidstaker kan avbryte arbeidet i henhold til § 2-3 punkt (2)c).
Det skal vel imidlertid mye til for å gå til slike skritt. Kommunikasjon med arbeidsgiver/elektroansvarlig direkte, eller via verneombud/fagforening er nok den beste tilnærmingen for å løse dette. I den sammenheng kan ovenstående uttalelse fra DSB benyttes.

Magda

Postet 10:32 - 10.1.2011
Takker! Nå begynner dette å ligne på noe!
Vi sliter fremdeles med å få opplæring i bruk av relevant utstyr som tildekninger og ulikt redningsutstyr. Utgangspunktet dette svaret gir oss vil hjelpe oss å få dette arbeidet på skinner igjen. pr dato utnevnes ikke ""leder for arbeid"" i bedriften. Nødvendig risikovurdering er heller ikke på plass, selv om vi daglig jobber nær ved spenningssatte deler i tavler som må sees på som uten tildekking.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.