Fagområde gruppe. S

Spurt 12:48 - 8.7.2019 av Morten Rindarøy|Siste svar 11:47 - 15.5.2020 av Hans Olav Arnesen

Morten Rindarøy

Hei.

Jeg er gruppe S montør som arbeider en del med brannalarmanlegg. I utgangspunktet er jo mitt fagbrev begrenset oppad til 100V.

Finnes det ingen muligheter for at jeg kan arbeide spenningsløst med nødlys og brannsentraler som er 230V? Eller er det allerede åpninger som gjør at jeg kunne gjort dette allerede?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 12:41 - 12.7.2019
Instructor contact card

Unntak fra kvalifikasjonskrav (for selvstendig arbeid) er gitt i FEK § 2, og ett av unntakene beskriver:Forskriften gjelder ikke arbeid knyttet til reparasjon av elektrisk utstyr når dette utføres av produsent eller dennes representant i Norge.

Forøvrig må alle personer som skal utføre selvstendig arbeid i elektriske anlegg tilfredsstille kvalifikasjonskravene i FEK § 6, og det vil si å være elektrofagarbeider med fagbrev i aktuelt fag (elektriker, automatiker, heismontør eller energimontør - relatert til type anlegg man skal arbeide i).

Kim Aslaksen

Postet 18:35 - 14.5.2020

Hei.

Kan en telekommunikasjonsmontør drifte, feilsøke, bytte komponenter i et brannalarmanlegg som er forsynt med 230V? Hvor går grensen her?

Jeg tok opp problemstillingen med deg på et NEK 400 kurs på Gardermoen i fjor høst, og slik jeg forsto deg da så var dette innenfor hvis vedkommende hadde gyldig FSE kurs og var "tilstrekkelig" opplært eller noe i den duren. Jeg leste litt i forumet her og bl.a. denne tråden, og her er forståelsen min at en telemontør ikke kan arbeide på noe med 230V ref din henvsning til (elektrofagarbeider med fagbrev i aktuelt fag (elektriker, automatiker, heismontør eller energimontør).

Så svarer forumleder Rune Øverland i en annen tråd med litt lik problemstilling: "Det fins mange ulike elektrofagarbeidere. For eksempel; automatiker, avioniker (flyelektriker), elektriker, heismontør, telekommunikasjonsmontør, togelektriker og romteknolog. Det at man har spesialisert seg innen sitt fagfelt, gjør at, ja, alle er elektrofagarbeidere og har en del felles grunnleggende ferdigheter, men, nei alle kan ikke jobbe med alle spesialting." Han beskriver igjen telemontør som en elektrofagarbeider.

Synes egentlig det virker svært diffust hvor grenselinjene går for en telemontør? Er 50V absolutte maksimale spenning man kan arbeide med som telemontør? Finnes det tolkninger som er uklare?Personlig vil jeg jo påstå at det ville være naturlig at en telemontør skal kunne arbeide på sekundærsiden av sikringen som forsyner systemet, da en fagarbeider skal være kjent med anleggets funksjonsmåte, krav og potensielle farer. Elsikkerhet 68 (s. 18 " I virksomheter med egen elektroavdeling hvor arbeidet forestås av en faglig ansvarlig i henhold til fke § 11, vil denne gjennom en dokumentert handlingsplan

for opplæring kunne bidra til at ansatte elektrofagarbeidere tilføres nødvendig tilleggskompetansei henhold til fke § 8. Dette vil bidra til at den enkelte elektrofagarbeiderenvil kunne utvide arbeidsområdet utover det som fagbrevet i utgangspunktetgir adgang til. Virksomhetene vil på denne måten kunne få en mer rasjonellutnyttelse av ressursene. Dette skal være dokumentert i virksomhetens internkontrollog fremkomme i kompetanseprofilen til den enkelte elektrofagarbeideren.") virker jo også å være noenlunde inne på samme tanke som meg. Men så kommer jo definisjonen på "elektrofagarbeider" inn igjen. Er en telemontør elektrofagarbeider, eller er han det ikke.

Flott om du kunne tydeliggjort glassklart hva som egentlig er føringen for en telekommunikasjonsmontør og hva som faktisk er definisjonen på en elektrofagarbeider, all den tid du og forumleder har beskrevet dette litt forskjellig.

Mvh

Kim Aslaksen

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 6:24 - 15.5.2020
Instructor contact card

Jeg er forumleder i dette forumet, og har hatt hovedansvaret i 10 år nå :-).

På oversiktsiden over våre forum ser du at vi til sammen er 7 kolleger i Trainor som er forumledere for ulike forum (noen med delt ansvar). Noen ganger, om dette er innenfor den enkeltes kompetanseområde, svarer forumlederne også på spørsmål i andre forum enn der man har sitt hovedansvar. Rune er ansvarlig for forumene Automasjon og Elektrisk støy.

I forhold til spørsmålstillingen din er det viktig å skille på kvalifikasjonskrav i FEK, og hva som i en større sammenheng kan betraktes som et elektrofag. FEK § 6 omhandler kvalifikasjonskrav til den som bygger og vedlikeholder elektriske anlegg, og her er det 5 fagbrev som er aktuelle; elektriker, automatiker (automatiserte anlegg), energimontør (forsyningsanlegg), heismontør (kun heisinstallasjoner) og signalmontør (kun jernbaneanlegg).

For reparasjon av elektrisk utstyr gir FEK § 2 b) (annen gang) fritak fra kvalifikasjonskravene i forskriften, om dette utføres av produsent eller dennes representant i Norge. For andre parter gjelder krav i § 8, og relevant fagbrev her omfatter flere enn de nevnte i forrige avsnitt (som f.eks. en telemontør for utstyr innenfor dette faget).

Arbeid på maskiner er fritatt fra FEK, ref. § 2 h). I Elsikkerhet 81 gjør imidlertid DSB det klart at dette kun gjelder for ansatte hos maskinprodusent og dennes representant, og at FEK gjelder fullt ut for alle andre.

Kim Aslaksen

Postet 10:52 - 15.5.2020

Hei igjen.

Jeg skal være litt mer presis for å se om jeg kan fremtvinge et ja/nei svar fra deg :-)

Vi er en bedrift som jobber med eiendommer vi eier og drifter selv. Vi har ansatt egen installatør og har egne bedriftselektrikere. Vi har eget IK regime med månedlige, kvartalsvise og årlige kontroller av våre anlegg. I den forbindelse er spørsmålet om våre telekommunikasjonsmontører som kontrollerer våre egne brannalarmanlegg har anledning til å bytte/feilsøke på de deler av brannalarmanlegget som er forsynt med 230V. Bl.a. nødlys og ledelyssystemer f.eks?

De har FSE kursing og de har tilstrekkelig kunnskap om anleggene og utstyret de skal arbeide med.

Tenker du at det er noe i veien for at telemontører kan gjøre slikt arbeid i dette enkelte tilfelle, eller tenker du at de ikke kan det?

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 11:47 - 15.5.2020
Instructor contact card

Jeg forholder meg til aktuelt regelverk fra DSB, og et ja eller nei fra meg har ingen verdi om jeg ikke kan begrunne det i dette regelverket, eller avklaringer fra DSB i Elsikkerhet.

Jeg svarte i mitt forrige innlegg at telemontører ikke kan vedlikeholde elektriske anlegg. For reparasjon av elektrisk utstyr svarte jeg at telemontører kun kan vedlikeholde/reparere utstyr som naturlig hører inn under vedkommendes kompetanseområde, altså telekom.

DSB har kommet med én avklaring om hva telemontører kan utføre av arbeid. Dette gjelder for batteriinstallasjon i telekomanlegg, men kan likevel ha en viss relevans. Se side 14 og 15 i Elsikkerhet 69 her; https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/2006-06-elsikkerhet-69.pdf.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.