Fast installasjon

Spurt 12:21 - 9.12.2013 av Jon|Siste svar 14:20 - 12.2.2018 av Hans Olav Arnesen

Jon

Hvor står det definert hva en fast installasjon er??

Noen mener TV er fast installasjon og støpselet skal derfor rett i stikkontakta i veggen og ikke via grenutak som ligger på gulvet osv....

men når det er sagt så er det vel slik at folk kjøper grenuttak for at de ikke har nok stikkontakter i veggen??

Skjønner at man ikke skal henge på varmeovner på grenuttak fordi grenuttaka jo allerede er feilkonstruert fra fabrikken... hvorfor kan de ikke produsere grenuttak med 2,5 kvadrat ledning og solide skinner og kramper innvendig med skikkelig spenn i?? i hvertfall minimum tilsvarende den ""kvaliteten"" det er på elko sine stikkontakter..
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (9)

MA

Postet 15:11 - 9.12.2013
Fast installasjon er alt som ikke tilkobles stikkontakt. Som utdypende er feks forbrukskurser både variable og faste belastninger som feks en vv bereder med klippet støpsel er både forbrukskurs og fast installasjon mens en vv bereder med støpsel er forbrukskurs ikke fast installasjon. Men det skal sies at faste belastninger med kabel / ledning som går fra en tavle til en tavle slike er unntak de er ikke forbrukskurser men fast installasjon og disse heter i NEK 400 2010 hovedkurser før kalte man ofte disse stigere inne i bygg og frem til første tavle heter de inntakskabel eller også stigeren her også.

MA

Postet 15:13 - 9.12.2013
Unnskyld liten skrivefeil i all hast inntakskabel kalles selvfølgelig stikkledning ikke stigeren gikk litt fort der sorry.

Mont

Postet 19:02 - 9.12.2013
MA dekket det ganske bra.

Når det kommer til skjøteledninger og hvorfor ikke de er konstruert med 2,5mm2 og skikkelige ledende deler; ja, det irriterer meg grønn også.

Svaret er kostnader. Om man lager en million grenuttak i måneden på en fabrikk så er det veldig fristende for produsenten å spare på kobberet og benytte tynnere ledninger. Grenuttak og skjøteledninger som selges over disk er helt trygge å bruke så lenge man bruker dem riktig. Ikke overbelaste dem og ikke legg dem på uegnede steder. Og skal de belastes tungt, for eksempel ved hurtigoppvarming av soverom med vifteovn etc. så må man sørge for at belastningen blir kortvarig.

Skjøteledninger er fy fy for tyngre laster og i de aller fleste tilfeller så er jeg helt enig.

Men om vi for eksempel snakker om skikkelig hjemmelagede skjøteledninger med ordentlig skjøtekontakt og støpsel og tilstrekkelig tverrsnitt så ser jeg ingen grunn til at man ikke skal kunne bruke denne som en varig løsning. Den tåler jo akkurat det samme som en fast installasjon ville gjort.

Selv om det så klart er mest ønskelig å legge opp fast istedet.

Det eneste jeg kan se for meg vil være et problem uansett skjøteledning er hvis det blir litt lengde på den og man ikke lenger får tilstrekkelig kortslutningsytelser i enden av den. Men det skal litt til på et gjennomsnittlig anlegg.

Forumleder

Postet 9:13 - 11.12.2013
Krav til skjøteledninger er 1,0 mm2 inntil 2 meter, og 1,5 mm2 på lengre skjøteledninger. Tverrsnittet er imidlertid ikke det største problemet, men dårlige forbindelser og først og fremst feil bruk.

En 1,0 mm2 vil uansett tåle belastningen hvis man holder seg til anbefalt bruk og maksimalt effektuttak for skjøteledninger. Anbefalt bruk er: Ikke langvarige og høye belastninger (maksimalt 1 kW effektuttak), ikke bruk flere forgreninger i hverandre (populært kalt juletre), og sørg for at skjøteledninger blir ettersett (ikke bortgjemt/tildekket med liten mulighet for varmeavgivelse).

Hvis alle (i de tusen hjem) hadde fulgt disse enkle anbefalingene hadde antallet branner i Norge blitt redusert.

Tom

Postet 15:27 - 3.1.2014
Man må se litt kritisk på det også. Alle her har gode poenger.
Ingenting i veien med skjøteledninger idag om man bruker dem slik du, Forumleder, beskriver.

Men i dette landet har vi alt fra folk som til daglig arbeider med elektrisitet til folk som ikke forstår selv grunnleggende elektrisitet. Noe man absolutt burde ta høyde for, da disse utgjør kanskje majoriteten av brukerne av slikt utstyr.

Og med tanke på sistnevnte så mener jeg faren for feil bruk er meget høy. Og dermed en stor brannrisiko. Vi kan ikke ta det for gitt at alle vet hva riktig bruk av skjøteledninger innebærer, dessverre.

Så derfor er jeg samtidig enig med resten her når det kommer til at kravet til 2,5mm2 (og, ja, gode tilkoblinger inni ikke minst) burde vært et minstekrav. En liten pris å betale for å kanskje spare liv i verste fall.

Jens

Postet 13:17 - 21.11.2017

Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen. Hva om det er en lysbryter på veggen?

Hans Olav Arnesen

Postet 11:39 - 23.11.2017

Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen. Hva om det er en lysbryter på veggen?

Lampen er et utstyr som tilkobles den faste installasjonen. Ufaglærte har aldri lov til å utføre arbeid på den faste installasjonen.

stig linløkken

Postet 16:01 - 11.2.2018

Lampen er et utstyr som tilkobles den faste installasjonen. Ufaglærte har aldri lov til å utføre arbeid på den faste installasjonen.

ikke helt sant. om lampen er tilkoblet med feks DCL plugg kan den byttes av ufaglærte.

Hans Olav Arnesen

Postet 14:20 - 12.2.2018

Riktig det :-).

Lys tilkoblet med DCL, samt alt utstyr tilkoblet med støpsel i stikkontakt kan jo byttes av ufaglærte.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.