I kompliserte industrianlegg, hvor står det i forskriftene hvem som har lov til å betjene tavler på både høyspent og lavspent. Vi har hatt en del tilfeller hvor det har oppstått diskusjoner på hvem som faktiskt kan legge ut og inn store tavlebrytere. Prosessfolk eksempelvis...
Leter etter spesifikke krav i FEK eller lignende som sier noe om hvem som kan betjene store anlegg.
Er dette noe bedriften må ha i sine internprosdyrer eller er det regulert av forskrifter?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Man vil ikke finne spesifikk krav til hvem som kan gjøre hva i forhold til å betjene tavler i FEK. Dette av den enkle grunn at FEK er en rammeforskrift og sier i den sammenhengen kun noe om hvordan man kan oppfylle hensikten med forskriften. Hvem som kan betjene tavlen vil først og fremst kunne avklares ved en risikovurdering, der etter må man vurdere kompetanse, så må man se på hva de ulike fagretningene som burde kunne operere tavle trenger av tilleggs kompetanse.
På denne bakgrunn skulle en hver med nødvendig opplæring og kursing som feks. kurs for instruert personell kunne operere tavlene.
Men er det ikke noen plass i forskriften som sier at bedriften da må ha interne rutiner?
Leter etter spesifikke paragrafer som sier at bedriften her har et ansvar.
Enig med LeChuck. FSE paragraf 9 sier at internkontrollen i virksomheten skal dokumentere hvem som har adgang til lavspent og høyspent anleggene. Eier av anlegget har da ansvaret for at dette blir gjort og fulgt opp.
Du vil ikke finne noe spesifike bestemmelser alt dreier seg om rammeforskrifter, risikovurdering og IK.
Man skal risikovurdere, skolere opp og gjennomføre slik at det ikke er fare for liv helse og materiell. Thats it
Det er akkurat det eg vil fram LeChuck, dette er beskrevet i rammeforskrifter at bedrifter skal ha interkontrolsystem og egne prosdyrer. Det som er poenget mitt at eg leter etter den spesifikke plassen der det står at bedriften skal ha internkontroll og egne prosdyrer til drift av komplekse anlegg.
JR er inne på essensen av spørsmålet, når han referer til paragraf 9 i FSE.
Forumleder , vet du om andre plass dette er beskrevet?
Du kan begynne her, les grundig gjennom. https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1996-12-06-1127
En hver virksomhet har plikt til å iverksette internkontroll arbeid i sin virksomhet.
Gjennom dette arbeidet skal risikomomenter kartlegges og risikovurdering utføres. Disse pliktene påhviler både eier av anlegget og den som skal forestå nymontasje, drift og vedlikehold av anlegget. I risikovurderingen må følgende vurderes:
Tavlens tekniske data som spenningsnivå, kortslutningsstrømmer osv. vurderes.
tavlens form, dvs. oppbygging, kappslingsgrad, vernkoordinasjon osv. må vurderes
Når disse momentene pluss noen til er på plass kan man si noe om hvilket kompetansenivå den som skal operere sikringer og effektbrytere skal ha.
På denne bakgrunn kan man komme fram til hvilket kunnskapsnivå den som skal operere tavlen må inneha.
Dette skulle i grunn være kjent for en eier av et komplekst industrianlegg.
Se avklaring fra DSB om bruk av instruerte på side 13 i Elsikkerhet 84: https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/elsikkerhet_84.pdf.
Dette gjelder kun for lavspenning, for høyspenning kreves langt mer. Trainor kjører kurs over 5 dager hvor elektrikere kan få tilleggskompetanse for drift av høyspenningsanlegg. Og dette omfatter blant annet betjening av disse anleggene.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.