Jeg får stadig spørsmålet, hvorfor skal jeg ha ladestasjon når jeg ikke trenger mer enn 10A lading. Hvis ladetid ikke er et argument, hva er egentlig de sikkerhetsmessige fordelene med å ha en lader? Noen som har noen gode svar?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Er "ladestasjon" noe man skal ha når ladestrømmen er høyere enn 10A når det gjelder EL-bilverden? Er det da man må over på kraftigere plugger og kontakter?
Hvis man går utover 10A over lengre tid som et døgn osv så er det mye sikrere med kontakt og plugg som tåler 30 A f.eks.
Det farlige er når støpsler står plugget i over lang tid med høye strømmer, da blir det dårlig kontakt og varmegang etter hvert... bra at el-bil plugger blir plugget inn og ut hver dag mht. kontakt i hylse og pinne... da "renser" man bort belegg som lager overgangsmotstand.
Kan ta et eksempel på 63A stikk og støpsel til en kjølemaskin som tok fyr fordi den stod på døgnet rundt i flere uker i fjor sommer da det var så varmt.. her var både plugg og støpsel fri for skader, men den tålte ikke å stå i med høy belastning over tid uten å bli trekt inn/ ut innimellom.
Joda, forstår serielysbuer. Men det er ikke det jeg lurer på. For med shuko 8 eller 10A er det ikke et så stort tema så lenge en avlaster" ladeklumpen" på modus 2.
Spørsmålet er hva er fordelene, ser bort ifra tid...
Så det går fortere med ladestasjon kontra lader som henger i ladeledningen, men vi ser bort i fra det?
Ok, da er det sikrere med ladestasjon da denne sannsynligvis er fastmontert på vegg... en lader i ledningen kan fort få mere slag og bli slitt.. kanskje noen til og med pakker den inn i et eller annet så den blir varm etc.etc.
Noen andre som har andre forslag?
Sliter med å forstå hva du egentlig spør om. Lurer du på om det er best/sikkrest med ladestasjon eller lader på kabel? er det mht brann, kortslutning, slitasje etc etc?
Ja generelt. Er det finvern i laderne? gir det en bedre kommunikasjon med bilen som bevarer batteriet på bilen bedre? Eller andre ting...
Så om kunden ikke trenger mer enn 10A, har ikke behov for kort ladetid, har avlastning for klumpen på ladekabel, er det da noen fordeler med lader??
En fordel med lader på kabel er at hvis den ryker er det bare å få en ny tilsendt, da blir vel kabelen også ny... ryker noe som er fastmontert blir det straks mer styr med elektrikker som må ut på stedet osv...
Schuko (vanlig 16 A stikk) er ikke en anbefalt løsning for lading av elbil, ref. fra side 5 i Elsikkerhet 91; https://www.dsb.no/globalassets/dokumenter/elsikkerhet-els/elsikkerhet-magasinet/elsikkerhet-91.pdf.
Schuko egner seg dårlig for langvarig belastning (flere/mange timer) utover 8 - 10 A, og egner seg derfor ikke for vvb over 1500 W, samt meget dårlig for elbillading. Det er tillatt iht. NEK 400 for private ladeinstallasjoner, men er uansett en dårlig løsning. Elektrovirksomheter bør ikke anbefale en slik løsning.
Så da er det " kun" trygghet mtp serielysbuer og kort ladetid som er fordelene med ladestasjon.
Det er "kun" trygghet mtp serielysbuer og kort ladetid som SKAL være ivaretatt :-).
FEL § 16.Planlegging og vurdering av risiko
Elektriske anlegg skal planlegges og utføres slik at mennesker, husdyr og eiendom er beskyttet mot fare og skader ved normal bruk og slik at anlegget blir egnet til den forutsatte bruk.
Veiledning til § 16Elsikkerhetsbegrepet (se veiledning til § 1) innebærer bl.a. en totalvurdering av de forhold som vedrører anleggets bruksområde for å sikre at det blir egnet til formålet.
Valg av løsning for anlegget sammen med nødvendige vern og andre beskyttelsestiltak forutsetter vurdering av risiko forbundet med det aktuelle anlegget.
Selv om kunden pr. idag ikke har behov for mer enn 10A lading pr. idag vil dette behovet sannsynligvis endre seg over tid, da trenden er at batteripakker og strømtrekk blir større som følge av økt rekkevidde osv.
Monterer man en lader istedenfor å montere stikkontakt vil man dermed oppnå økt fleksibilitet mtp. fremtidige behov, samtidig som kostnadsforskjellen er minimal.
Dersom vanlig stikkontakt (shuko, lagt opp iht. krav i norm) brukes til elbil lading vil man normalt også ha økt slitasje/vedlikeholdsbehov på en stikkontakt kontra en elbil lader. Er ikke mange som trekker frem poenget med at elektriker på plassen for å skifte svidd stikkontakt to ganger, stort sett vil utjevne prisforskjellen mellom lading via vanlig stikkontakt og fastmontert ladestasjon.
Videre er det stadig flere produsenter som legger til rett for laststyring av lading, slik at man i større grad unngår at hovedsikring ryker.
Så det ene argumentet for å montere eget opplegg for lading av elbil via vanlig stikkontakt er i beste fall et svakt argument.
Mange elbil eiere er av den oppfatningen at elektriker prøver å sko seg på å selge ladestasjon, men sannheten er at inntjening på salg av ladestasjon idag er lavt priset, og installatør tjener bortimot det samme om det monteres vanlig stikkontakt eller ladestasjon.
Mange elbil eiere er også av den oppfatning at strøm er strøm, og ser heller ikke behovet for å følge normer, forskrifter og regler... ;)
Bra oppsummert asdf.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.