Forestå / ansvar

Spurt 20:45 - 4.5.2012 av Industrielektriker|Siste svar 5:33 - 13.5.2012 av Forumleder

Industrielektriker

ELsikkerhet 66 skriver i avsnittet om bedriftselektriker at en kan søke som bedriftsautomatiker/automatikmekanikker, vil det si at uten en slik en så kan vi ikke skru på maskinene i våre produksjons lokaler?

Hvis ikke, hva er da vitsen med en bedriftsautomatiker/automatikmekanikker?


Et annet spørsmål, selv mener jeg (med FKE §12 i hånda) Ja.
I en bedrift som har produksjonslokaler, kjøler og egen avdeling bestående av automatikere, mekanikere og elektrikere trenger bedriften da en bedriftselektriker, er det pålagt å ha en?

Grunnen til at jeg spør er at min bedrift hadde en men han sluttet og ledelsen ""fant ut"" at vi ikke trengte en nye en.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

Industrielektriker

Postet 21:20 - 4.5.2012
Vil bare tilføye:

Har lest at FKE ikke omhandler maskiner, så hvorfor uttaler DSB seg om at en kan søke som ""bedriftsautomatiker"" ?
Er slik jeg forstår det siden jeg leser i elskkerhet 66:
""DSB tolker bestemmelsen slik at dette også vil gjelde automatiker og automatikkmekaniker
i de tilfeller hvor en industrivirksomhet på bakgrunn av
driftsmessige forhold har behov for å dekke også disse fagområdene.""
Det refereres til FKE.
Fagområdene til automatikere og atuomatikmekanikkere er maskiner...



Har også lest her på forumet at DSB har uttalt seg muntlig om at
FKE gjelder ved maskiner herunder §15, her står :
""Den som skal forestå og utføre reparasjon av fabrikkferdige apparatanlegg fra egen bedrift, skal kunne dokumentere nødvendige kvalifikasjoner""

I min bedrift så har vi maskiner ifra 30+ forskjellige leverandører, vi har ikke bygget noe selv?

Er det ikke slik at for å kunne bygge noe selv ( forestå ) så må man kunne tilfredsstille FKE §11? Vet at noen tenker nå ""trenger ikke installatør ved bygging av maskiner""
Men ifølge DSB så gjelder jo FKE for maskiner. §15....

Tenker jeg for innviklet eller er det noen andre som deler mitt syn på dette?

Forumleder

Postet 7:33 - 7.5.2012
FKE bygger på to nivåer, den som skal forestå (§§ 11 og 12) og den som skal utføre (§ 13).

På egne anlegg (virksomhetens eiendom) er det ikke krav til Registrert installatør for drift og vedlikehold (§ 12). Det må imidlertid være utpekt (med samtykke fra DSB) en kvalifisert person, som minst tilfredsstiller kravene til ""Sakkyndig driftsleder"". I veiledning til § 12, punkt 1 i FKE fremgår det at kravene til ""Sakkyndig driftsleder"" er som for Registrert installatør, med unntak av bestått installatørprøve.

I punkt 4, i § 12 i FKE, står det at DSB (ved delegert myndighet til DLE) kan gi en elektrofagarbeider (elektriker, automatiker og automatikkmekaniker i henhold til Elsikkerhet 66) særskilt samtykke til å forestå drift og vedlikehold av bedriftens elektriske anlegg.

Så til anlegg som kommer inn under Forskrift om maskiner. Vi har nå fått skriftlig bekrefta fra DSB det jeg gjengir tidligere som en muntlig uttalelse. Her følger hele avklaringen fra DSB.

Kvalifikasjonskrav til personell som drifter og vedlikeholder en maskin
Vi viser til henvendelse i e-post datert 13. februar 2012 med spørsmål om krav til kvalifikasjoner for personell som drifter og vedlikeholder en maskin.
Med maskin menes en enhet for en bestemt bruk som er sammensatt av flere deler der minst en del settes i bevegelse av et drivsystem. Drivsystemet kan drives av forskjellige typer energibærere som elektrisitet, lufttrykk, vanntrykk, vind og lignende.
Maskiner vil falle inn under forskrift om maskiner (av 20. mai 2009 nr 544) som gjennomfører maskindirektivet (EU direktiv 2006/42/EF) i Norge. Det er Arbeidstilsynet (ATIL) som er førende for tolkninger av maskindirektivet med hjemmel i Arbeidsmiljøloven mens Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er ansvarlig for forvaltning av den delen av maskiner som kommer inn under El-tilsynsloven og Produktkontrolloven. Petroleumstilsynet har ansvar på sitt forvaltningsområde.
1. Bygging av maskin
Den som konstruerer og bygger en maskin kalles maskinprodusent og må tilfredsstille alle krav til sikker konstruksjon i forskrift om maskiner / maskindirektivet. Her stilles det bare krav til at den ferdigstilte maskinen skal være sikker å benytte som arbeidsverktøy og sikker for omgivelsene jf forskrift om maskiner § 5 og 8. Det stilles ikke formelle krav til kvalifikasjoner til de personene som utfører arbeid med å montere sammen maskinen. Hensikten er at maskin skal være sikker å bruke for det personellet som skal operere, drifte og vedlikeholde maskinen. Maskinprodusenten skal ivareta alle områder som kan representere en risiko i bruk, inkludert mekaniske og elektriske farer.
DSB har ingen formelle kvalifikasjonskrav til maskinbyggere/produsenter av maskiner eller personer ansatt hos disse da dette er underlagt EU direktiv og prinsippet om fri flyt av varer og tjenester. For arbeid som utføres i Norge er det imidlertid et krav om at dette utføres i henhold til norske forskrifter som regulerer arbeidstakersikkerhet. Dette innebærer at der arbeidstakere utfører arbeid på eller i nærheten av elektriske anlegg på en maskin, og der det er fare for berøring av elektrisk ledende deler, må virksomheten forholde seg til prosedyrer og regler beskrevet i relevante deler av forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (fse). Videre kreves at maskinbyggeren ivaretar arbeidstakersikkerhet ved sammenstilling og test av maskinen i Norge etter intensjonene i internkontrollforskriften. Med dette menes kompetanse og tiltak for å unngå særskilte statiske og dynamiske farer, uventet start, kontroll på sikkerhetssystemer, arbeid i høyden osv.
2. Drift, service og vedlikehold
Maskindirektivet (?forskrift om maskiner?) gjelder frem til en maskin tas i bruk for første gang innen EØS området og ved ombygning eller endring av en maskin. Når maskinen er idriftsatt og overlevert eier, kommer Arbeidstilsynets ?forskrift om bruk av arbeidsutstyr? til anvendelse. Arbeidstakere som arbeider med maskiner skal være beskyttet mot skade på liv og helse både under arbeid med (produksjon) og arbeid på (service og vedlikehold) en maskin. Dette innebærer at der arbeidstakere utfører arbeid på eller i nærheten av elektriske anlegg på en maskin, og der det er fare for berøring av elektrisk ledende deler, må virksomheten forholde seg til prosedyrer og regler beskrevet i relevante deler av fse.
2.1 Maskinprodusent
Produsent av maskin kan utføre alle typer elektriske arbeider på maskiner som er levert av bedriften, jfr. § 15 i forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke). Forskriften oppstiller imidlertid ikke formelle krav til kvalifikasjoner og det vil være opp til maskinprodusenten å kartlegge dette på bakgrunn av maskinens art, størrelse og kompleksitet.
2.2 Representant for maskinprodusent
Også maskinprodusentens representant kan utføre arbeid på en maskin som er levert av produsenten som virksomheten representerer. Det stilles heller ikke formelle kvalifikasjonskrav men man må kunne dokumentere nødvendige kvalifikasjoner. Med representant menes at arbeidet gjøres i forståelse med produsent og at man har nødvendig dokumentasjon og informasjon for å sikre at produktet forblir sikkert for tredjeperson (dvs. bruker). Dette innebærer at forutseningene for CE-merking av maskinen blir videreført.
2.3 Andre virksomheter
For virksomhet som ikke omfattes av fke § 15 så vil kravene i § 11 og 13 være gjeldende. Det samme gjelder kravet om registrering, jf pkt 2.7.
Virksomhet
Virksomhet som på generell basis tilbyr vedlikehold og reparasjon av maskiner, inkludert det elektriske anlegget i en maskin må tilfredsstille krav i forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (fke) §§ 11 og 13, kunne dokumentere tilfredsstillende kompetanse på denne type maskin og etterleve krav i forskrift om registrering av virksomheter som prosjekterer, utfører og vedlikeholder elektriske anlegg (frv).
Faglig ansvarlig
Kravene til den som skal være faglig ansvarlig for vedlikehold og reparasjon av en maskin, og som ikke er ansatt hos maskinprodusent eller dennes representant, må tilfredsstille krav i fke § 11. Det vil bety at vedkommende må være elektroinstallatør, heisinstallatør eller automatiseringsleder og kunne dokumentere tilfredsstillende kompetanse på denne type maskin.
Arbeide selvstendig
Den som skal arbeide selvstendig med vedlikehold og reparasjon av en maskin, inkludert det elektriske anlegget i en maskin, og som ikke er ansatt hos maskinprodusent eller dennes representant, må tilfredsstille krav i fke § 13, kunne dokumentere tilfredsstillende kompetanse på denne type maskin og være ansatt i en elvirksomhet.
3. Ombygning eller endring av maskin
Dersom det skal gjøres endringer på en maskin må ansvarlig virksomhet analysere om dette vil føre til endringer i maskinenes sikkerhetssystem, funksjon eller produksjonshastighet og om dette påvirker sikkerheten i maskinen. Det vil i så fall foreligge en formodning om at forskrift om maskiner igjen kommer til anvendelse, med dertil krav til bl.a. ny gjennomgang av sikkerheten. Virksomhet ansvarlig for endringen vil være å anse som maskinprodusent etter maskindirektivet og må utstede ny CE-samsvarserklæring og CE-merke maskinen på nytt. Det er ingen formelle kvalifikasjonskrav til personell som bygger om og installerer en maskin. Kravet er at produsenten må benytte den kompetansen som er nødvendig for å sikre at produktet blir sikkert i bruk og at arbeidstakersikkerhet ivaretas under produksjon, sammenstilling og igangkjøring av maskinen.

Industrielektriker

Postet 5:00 - 8.5.2012
Dette var mye informasjon på en gang. Får ta litt om gangen da.

Siden vi har kjøpt maskinene og ikke har noe mer med leverandør å gjøre, vil det da si at vi trenger en installatør?
( ref punkt 2.1-2.3 )

2.3 vi kan jo fremlegge fagbrev og litt opplæring ifra leverandør, men det er mest opplæring om hvordan maskinen fungerer....

Ser ikke hvor bedriftsautomatiker kommer inn i bilde, er kun snakk om FKE §11.. ( skriv ifra DSB )

Synes fortsatt det er missvisende ""kun noen punkter"" i FKE gjelder for maskiner....

Forumleder

Postet 6:29 - 9.5.2012
DSB krever ikke at dere skal ha ansatt en installatør (når arbeid kun i egen virksomhet), men dere må ha en faglig ansvarlig i henhold til veiledningen til §§ 11 og 12 i FKE, alternativt:
- Installatør
- Sakkyndig driftsleder
- Automatiseringsleder
- Bedriftsautomatiker.

Mest aktuelt for dere vil det vel være med en automatiseringsleder eller en bedriftsautomatiker.

En bedriftsautomatiker kan kun forestå drift og vedlikehold, mens en automatiseringsleder også kan forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg innenfor et avgrenset område (automatiserte anlegg).

Virksomheten du arbeider i må altså ta en vurdering på hva de ønsker/har behov for å kunne utføre med egne ansatte, og hvilke tjenester de ønsker å kjøpe fra eksterne (virksomheter med registrert installatør).

Synes du fortsatt dette er uklart står du fritt til å ringe meg.

Mont

Postet 19:16 - 9.5.2012
Det virker som om dsb har skrevet litt feil i sitt brev da de der iht teksten faktisk krever mer enn befriftselektriker dette er nok bare en glipp men det bør avklares men det sier seg nesten selv at det forumleder sier er 100 prosent riktig.

Forumleder

Postet 5:33 - 13.5.2012
Ja, som du sier burde DSB også nevnt muligheten med elektrofagarbeider med særskilt godkjenning til å forestå (bedriftselektriker). Jeg tror imidlertid ikke det er nødvendig (eller sannsynlig) å få en ny avklaring på dette fra DSB.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.