Forskjellen på OBV og en automatsikring

Spurt 20:57 - 11.1.2021 av Erlinglærling|Siste svar 19:43 - 13.1.2021 av Hans Olav Arnesen

Erlinglærling

Hei! Hva er forskjellen på for eksempel et overbelastningsvern på 40A og en automatsikring på 40A? Har overbelastningsvernet annen karaktrestikk? Eller er det at overbelastningsvernet tåler høyere kortslutningsstrømmer?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

Kåre

Postet 5:31 - 12.1.2021

Et overlastvern er designet for å reagere på overbelastning. I2. Treg reaksjon. Ved hjelp av et bimetallelement ved samme prinsipp som i en termostat. Der strømmen sakte vil varme opp bimetallet opp til/frem til grenseverdien/grensetiden er nådd. En vanlig automatsikring består av to deler. Der den ene er termisk som også skal reagere ved overlast likt OV. I2. Den andre delen er den elektromagnetiske delen som skal reagere fort ved kortslutning. I5. Den skal sørge for at en kortslutning kjapt blir eliminert fra kretsen, for her er det meget destruktive krefter i sving. Og dette må stoppes fort. Et overlastvern ville rett og slett reagert for tregt her. En kabel tåler å "overbelastes" over nominell strøm i en gitt periode. Egentlig ikke en overbelastning teknisk sett, da vernet skal dimensjoneres innenfor hva kabelen tåler maksimalt. Men i den forstand at belastningen overstiger normalen for kursen. En kursautomat er da rett og slett to vern i ett som skal gjøre to like oppgaver. Men i forskjellige strømstørrelser og tidsrammer. En kan se av karakteristikkgrafene på automatsikringer at de har to grafer for begge funksjonene henholdsvis.

Kåre

Postet 5:39 - 12.1.2021

Den elektromagnetiske delen fungerer forresten ved at strømmen går gjennom en spole som induserer et magnetfelt rundt et oljedempet stempel. Blir denne kraften stor nok, som den jo er i en kortslutning, så vil dette stempelet slå ut og aktivere mekanismen som bryter kretsen. Karakteristikken på vernet sier noe om denne delen av vernet. Og styres som oftest av hvor tjukk denne oljen er som i sin tur vil påvirke forsinkelsen eller tregheten på stempelets bevegelser. Dette er noe som kalibreres på fabrikken.

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 19:43 - 13.1.2021
Instructor contact card

Du mener kanskje OV-vern? Dette er et selektivt overstrømsvern/kombivern, som beskytter mot både kortslutning og overbelastning. Det egner seg godt som hovedvern f. eks. i en bolig, og har god selektivitet mot vanlige automatsikringer som benyttes til forbrukerkurser.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.