Forskriftskrav Solcelle

Spurt 19:58 - 14.4.2018 av Tore|Siste svar 18:53 - 7.5.2019 av Hans Olav Arnesen

Tore

Hei!

ved installasjon av solcelleanlegg , er det slik at FEK kun gjelder for selve tilkobling av solcelleanlegg og ikke for montering av selve panelet ? Prøver og lese med opp litt til installatørprøven:)

må man ved kun installasjon av solcellepanel være registrert i elvirksomhetregistret? Eller er dette kun gjeldene ved tilkobling?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (19)

Plugg

Postet 20:43 - 14.4.2018

Er det pluggbare greier?

Tore

Postet 7:54 - 15.4.2018

aldri montert solcelle så usikker, men ser for meg fast koblet utstyr.

Hans Olav Arnesen

Postet 5:29 - 16.4.2018

Leverandørene av solcelleanlegg tilbyr både ferdig monterte anlegg (egne montører som neppe er elektrosakkyndige, samt samarbeid med lokale elektroentreprenører), og anlegg kunden kan montere selv.

En av norges største leverandører beskriver dette slik på sin nettside: "Vi leverer alle anlegg ferdig montert, og leier deretter inn en lokal elektriker til å koble anlegget til strømnettet og melde anlegget inn til nettselskapet. Om du ønsker å montere selv, er dette ikke noe problem. Vi leverer gode manualer på engelsk til de som ønsker å gjøre dette". https://www.solcellespesialisten.no/solcelleanlegg/solcellepanel-til-hus-med-solcellepanel-pa-taket/nokkelferdige-solcelleanlegg-med-montering.html.

Tore

Postet 6:35 - 16.4.2018

Leverandørene av solcelleanlegg tilbyr både ferdig monterte anlegg (egne montører som neppe er elektrosakkyndige, samt samarbeid med lokale elektroentreprenører), og anlegg kunden kan montere selv.

En av norges største leverandører beskriver dette slik på sin nettside: "Vi leverer alle anlegg ferdig montert, og leier deretter inn en lokal elektriker til å koble anlegget til strømnettet og melde anlegget inn til nettselskapet. Om du ønsker å montere selv, er dette ikke noe problem. Vi leverer gode manualer på engelsk til de som ønsker å gjøre dette". https://www.solcellespesialisten.no/solcelleanlegg/solcellepanel-til-hus-med-solcellepanel-pa-taket/nokkelferdige-solcelleanlegg-med-montering.html.

men er dette innafor? en ting hvis det er plugg, men med tanke på batterianlegg og konverter?burde ikke leverandør da , (ved bruk av egne montører) være registrert?

leste denne artikkelen fra fagbladet:

https://fagbladet.no/nyheter/firma-uten-elgodkjenning-bygger-solanlegg-pa-oslos-prestisjebygg-6.91.411955.e30d205f7a

Hans Olav Arnesen

Postet 6:51 - 16.4.2018

Er nok litt i "gråsonen" mye i denne bransjen.

Jeg regner med at leverandøren (som representant for produsent) går god for at utstyret kan monteres av ufaglærte, men bare om tilkobling til nettet (samt kontroll av tilkoblet utstyr, "plug and play") utføres av registrert elektrovirksomhet. Om dette er innenfor FEK, i henhold til § 6 med veiledning, må eventuelt DSB vurdere.

OleM

Postet 20:13 - 19.4.2018

Hei, gjør et forsøk på å sette meg inn i Solcelle bølgen.

Hørt rykter om at det kommer et punkt ang. dette i NEK400-2018 om dette? Noen som har linker som kan vise en pekepinne hva dette innebærer??? =)

I høst var det bare å sende inn pappir på inverter og størrelse på intallasjon så ble det godkjent. Nå har nettselskapet i vårt område. (NTE) Skjerpet inn krav til tilkobling/registrering av solcelle anlegg. Der det kreves egenerklæring på at Installasjonen (i hovedsak teknisk data på Invertere) er iht. REN-0342. Og at teknisk kravene tilsvarer:

Tysk norm VDE 4105-2011 eller europeisk norm EN 50438:2013. I tillegg til noen særkrav de selv setter.

Så mitt siste spørsmål må bli: For å oppnå alle krav over må man ha en god del dokumentasjon iht. FEL§12 men også sjekke at disse stemmer i praksis. og vis kunden/snekkeren monterer solcelle anlegget. Er det jo en del som skurrer hvis de ønsker at jeg skal skrive under egenerklæring på dette.... + Mener også at det kun er panelene som er plugg'n'play. Må termineres og kobles for vær string, ofte opp mot 1000V DC.

Bør en Installatør si nei om han ikke er både prosjekterende/utførende? (Kun hentet inn for å melde av til netteier og koble til invertere) Kan jo være kjøp på Ebay med "papir" vert null og niks.

Hans Olav Arnesen

Postet 6:32 - 20.4.2018

En av de viktigste endringene i NEK 400:2018 er en fullstendig revisjon av NEK 400-7-712 Strømforsyning med solcellepaneler. NEK 400:2018 lanseres 30. mai på Eliaden, og kan tas i bruk fra 1. juli om ønskelig. Det blir nok imidlertid lov til å prosjektere etter NEK 400:2014 ut 2018 (kommer sannsynligvis avklaring om dette i Elsikkerhet 90).

Den enkelte installatør må selv vurdere om man kan tilkoble et elektrisk utstyr til et elektrisk anlegg. Krav i FEU må være tilfredsstilt (CE-merking, dokumentasjon og samsvarserklæring). Hvis arbeid utføres av usakkyndige, enten det er egne montører eller boligeier, må produsent gå god for at dette er i henhold til norsk regelverk (FEK).

Jan Ove Løvås

Postet 17:19 - 26.10.2018

Hei

Jeg har jobbet noe med solcelleanlegg, og slik jeg har oppfattet dette, så skal absolutt all installasjon, plugger og alt utføres av registrert elektro installatør.

Feil montering av pluggene er noe av det som har størst risiko for feil og brann i slike anlegg. Ved dårlige koblinger kan det oppstå serielysbuer som kan føre til store skader på solcelleanlegget og i verste fall en brann under panel som er vanskelig å oppdage før det er for sent.

Ikke-fagfolk har i de fleste tilfeller ikke god nok kunnskap i faget til å vurdere om kontakten/pluggen er godt nok montert og ved termineringspunkter skal det brukes en spesialtang til spesialplugger.

Solanlegg som overstiger 50V og 200VA skal iht FEL monteres av godkjent elektrovirksomhet.

Om du som installatør velger å melde inn og skrive samsvarserklæring og koble til et anlegg montert av andre ikke-elektrofagfolk, tar du også på deg ansvaret for at alle plugger og termineringer etc er i orden. Ved en eventuell brann eller annen konsekvens pga feil i anlegget vil du stå ansvarlig.

Jeg som installatør hadde aldri turt å skrive under på et anlegg som er levert og montert av ikke fagfolk.

Hans Olav Arnesen

Postet 11:10 - 29.10.2018

Jeg er ikke uenig med deg i at dette er lurt Jan Ove, men DSB kan nok ikke kreve en slik streng praksis.

Tilkobling av en solcelleinstallasjon til et elektrisk lavspenningsanlegg (f.eks. i en bolig) skal utføres av registrert elektrovirksomhet. For det resterende av en solcelleinstallasjon finnes det flere som leverer ferdige pakker, som kan installeres av boligeier selv (plug and play). Se f.eks. her; https://solcellespesialisten.no/solcelleanlegg.html.

Delnorm 712 i NEK 400:2018 stiller av denne grunn strenge krav til hvordan plugger/koblinger som leveres med solcelleinstallasjoner skal være utformet.

Hans Olav Arnesen

Postet 12:48 - 1.11.2018

Det har "kommet meg for øret" at DSB har en annen forståelse av dette enn det som framkommer i mitt forrige innlegg. Som alltid forholder jeg meg til myndighetens forståelse av hvilke krav som gjelder.

Det finnes dessverre ingen skriftlige uttalelser/avklaringer fra DSB vedrørende dette temaet, men muntlig har DSB gjort klart at FEK gjelder for all installasjon av solcellesystemer.

Ola Johansson

Postet 12:21 - 7.3.2019

Hei,

Synes denne forumdiskusjonen er nyttig og ønsker bidra/delta.

§1 i FEK:

"Forskriften fastsetter krav til foretak og personer som utfører eller tilbyr å utføre arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr slik at arbeidet ikke fører til skade på liv, helse eller materielle verdier."

Så lenge man er enige om at solcellepaneler er 'elektrisk utstyr', gjelder FEK også for montering av solcellepanelene, men spørsmålet er om montering av paneler sorterer under "mindre arbeider på elektriske anlegg" regulert i §6, 5. ledd + veiledning til §6.

På dette området er det fremdeles uenighet om tolkning.

Jeg heller dithen at montering av et panel er "mindre arbeid" så lenge det utføres iht installasjonsveiledning og er ferdig plugget fra leverandør, med godkjente plugger.

Diskusjonene rundt dette kompliseres av at det er flere paragrafer i FEK som skal ivaretas samtidig. Eksempelvis glemmer noen firma å lese §5 som krever at personer som jobber for installasjonsfirma skal ha et visst ansettelsesforhold. §7 definerer krav til faglig ansvarlig, både for prosjektering og utførelse.

Vi leverer også mikro-anlegg der alle komponenter er ferdig pluggede, laget for å plugges i eksisterende 230V stikkontakt. Dette selges som et elektrisk apparat som kan monteres av ufaglært.

Enda mer kompliserende er at solcelleanlegg er definert som en "byggteknisk installasjon" i SAK10 (Byggesaksforskriften). Det betyr at et solcelleanlegg ikke bare er underlagt el-lovverk, men også plan- og bygningsloven og skal tilfredsstille TEK17. En installatør av solcelleanlegg skal dermed ikke bare prosjektere, risikovurdere og dokumentere iht. FEL/NEK400, men også iht. SAK10 og TEK17.

I tillegg berøres solcelleanlegg av brannlovgivning da det har innvirkning på brannvesenets gjennomføring av slukningsarbeider.

Vi er mye involvert i utvikling av regelverk og tolkning av dette og er gjerne med på videre diskusjoner i dette forumet.

Mvh

Ola

Faglig ansvarlig Solcellespesialisten

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 13:41 - 8.3.2019
Instructor contact card

Strømforsyningsenheter som plugges i kontakten er ikke tillatt ref NEK 400-5-51:2018, avsnitt 551.6.2 ii).

Her følger utdrag fra foredrag av formannen i NK64, Eirik Selvik.

NEK 400-7-712 - Hva med "veranda"-paneler?

Solcellepaneler levert med plugg kan ikke tilkoblesSe NEK 400-5-51:2018, avsnitt 551.6.2 ii)Fare for elektrisk sjokk ved frakoblingVed uttrekking av pluggenSpenning under 50 V ikke sikkert garantert innen 0,4 sMinimal kontroll på total belastning i kursenKabler kan bli overbelastet

Ikke selg, ikke promoter, ikke koble til!

Det er forøvrig på gang normarbeide, med tanke på å standardisere en egen plugg for tilkobling av solcelle, som kan installeres av en installatør, oppstrøms kursvern.

Ola Johansson

Postet 4:35 - 20.3.2019

Beklager, det jeg sa var feil: vi leverer ikke slike anlegg som kan plugges i 230V stikk.

Vi har vurdert slikt utstyr ifm. at det utvikles løsninger i Tyskland for ivaretakelse av el-sikkerhet for slikt utstyr. Men vi har bare vurdert dette for off-grid-anlegg, dvs. typisk hytter som ikke er koblet til strømnettet.Slike anlegg sorterer under avsnitt 551.7 i NEK 400:2018, og for slike anlegg gjelder ikke nødvendigvis 551.6.

Da Tyskland sendte en forespørsel til IEC i fjor høst om endring i 551.7 for å adressere aktuelle problemstillinger, ble dette et tema som nå håndteres i NK64.

Følgelig bestemte vi å avvente å gå videre med slike produkter inntil NK64 har konkludert. "

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 13:09 - 22.3.2019
Instructor contact card

Godt å få avklart det Ola.

Gustav

Postet 7:39 - 27.3.2019

Synd at det ikke er lov med veranda-anlegg i Norge (foreløpig). Jeg bruker selv to moduler med en mikrovekselretter hver på hver side av leiligheten. Det fungerer utmerket og er veldig sikkert da etter tysk standard strømmen må kuttes i løpet av mikrosekunder hvis man trekker ut kontakten eller nettet faller ut. I praksis så tar man også pluggen in/ut veldig sjelden, så jeg kan ikke se at dette er noe større risiko enn mange andre ting man plugger inn hjemme.

Oddvar

Postet 20:42 - 4.5.2019

Strømforsyningsenheter som plugges i kontakten er ikke tillatt ref NEK 400-5-51:2018, avsnitt 551.6.2 ii).

Her følger utdrag fra foredrag av formannen i NK64, Eirik Selvik.

NEK 400-7-712 - Hva med "veranda"-paneler?

Solcellepaneler levert med plugg kan ikke tilkoblesSe NEK 400-5-51:2018, avsnitt 551.6.2 ii)Fare for elektrisk sjokk ved frakoblingVed uttrekking av pluggenSpenning under 50 V ikke sikkert garantert innen 0,4 sMinimal kontroll på total belastning i kursenKabler kan bli overbelastet

Ikke selg, ikke promoter, ikke koble til!

Det er forøvrig på gang normarbeide, med tanke på å standardisere en egen plugg for tilkobling av solcelle, som kan installeres av en installatør, oppstrøms kursvern.

Jeg kan ikke skjønne at godt skolerte folk kan mene at ein kan få støt av ein fungerende micro eller on grid inverter med plugg inn strøm Det må som kjent ha 220Vdc for å starte opp .

Når den starter så sjekker den volt på Ac siden for så å laste automatisk opp dem rette variabler for aktuelle nett . Dem fleste kan brukes på 120 / 240 .. 40 til 60 Hz og når alt er sjekket på Ac nettet starter den å laste DC og så er den oppe å står . Mister den Ac så kutter den .

Problemet oppstår dersom Tante eller onkel ønsker å koble flere i rekke på en uegnet måte Men dette kunne fulgt med som info ved Eventuelt butikksalg av produktene .

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 5:53 - 6.5.2019
Instructor contact card

Hvis du mener å ha annen/bedre kunnskap enn NK64 om dette emnet bør du sende innspill dit, ved leder Eirik Selvik. Jeg vil imidlertid minne om at solcelleleverandørene er representert i normkomiteen.

Denne typen "kritikk" av NK64 hører ikke hjemme i dette forumet.

Oddvar

Postet 8:01 - 7.5.2019

Hvis du mener å ha annen/bedre kunnskap enn NK64 om dette emnet bør du sende innspill dit, ved leder Eirik Selvik. Jeg vil imidlertid minne om at solcelleleverandørene er representert i normkomiteen.

Denne typen "kritikk" av NK64 hører ikke hjemme i dette forumet.

Ved å skrive et punkt som uttaler att man kan få støt ved å plugge ut en inverter som bruker 220v for å starte en produksjon, så må man forvente en reaksjon.

Om dette er et politisk vedtak , så ok ( plugg inn solceller skal ikke i butikken )

Det er ikke en faglig uttalese og ville vært like dumt som så skrive at et strykejern blir varmt og virker etter man plugger ut støpselet .

Dette er et åpent forum og derfor fikk du dette innlegget, om du ikke ønsker en debatt og meninger om ditt fag . Så steng forumet ,eller slette innleggene .

Jeg bryr meg ikke om NEK , eller NK 64 og hans uttaleser , men kun om det som faglig er ukorrekt .

Kan avslutte med et spørsmål . Kan man få støt ved å plugge ut en EL bil som er laget for å levere backup strøm til eks et hus ?

( Den er laget med samme prinsipp som en Micro konverter )

Ps . Skal ikke plage deg mer med ditt fag , siden NK64 er din gud og hans ord blir din og dessverre vår lov .

Men i Tyskland der gir Plug inn converter ikke støt :-)

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 18:53 - 7.5.2019
Instructor contact card

Du kan se her på hva/hvem NK64 er; https://www.nek.no/komiteer/nk64/, og du kan selv bli medlem.Pr nå er vi ca. 50 medlemmer fra ulike deler av elektrobransjen i Norge, som jobber dugnad (og til og med må betale årlig medlemsavgift :-), men det er åpent for flere.

DSB har flere medlemmer i komiteen, og kan "sette ned foten" om norske særkrav i normen ikke samspiller med forskriften (FEL) og myndighets elsikkerhetsforståelse.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.