Fravær av faglig ansvarlig

Spurt 18:23 - 2.9.2020 av Erik|Siste svar 8:15 - 4.9.2020 av Hans Olav Arnesen

Erik

Hei! i henhold til FEK §5 skal faglig ansvarlig ha maksimalt 30 dager fravær i løpet av et kalender år før det må søkes om dispans.

Gjelder dette for ferie, avspasering, sykemelding og pappa/mammapermisjon. Eller er det tiltenkt andre former for fravær?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (5)

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 13:59 - 3.9.2020
Instructor contact card

Utgangspunktet er maksimalt 30 dager med planlagt fravær, som ferie, avspasering og permisjon.

Fravær utover 30 dager som følge av langvarig sykdom eller permisjon bør avklares med DLE.

I Elsikkerhet 92 fremkommer det dessuten av side 3 at fravær, som følge av lovpålagt Covid-19 isolasjon eller karantene, ikke skal telle med i 30-dagers regelen.

Elektro

Postet 16:50 - 3.9.2020

5 uker ferie gir 25 dager.

Noen sykedager selv og noen for ungene, da er man oppe i 30.

Alt dette er normalt.

Tolker jeg det slik at enhvert fravær, utenfor normalen, er søknadspliktig?

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 5:55 - 4.9.2020
Instructor contact card

Nei, det er neppe ment at man skal søke om dispensasjon for kortvarig sykdom utover 30 dager.Da kan det bli mye pågang hos DLE. Men, om fraværet blir mer langvarig bør DLE kontaktes.

Følgende står på side 9 i Elsikkerhet 89, med overskrift Dispensasjon fra fek § 5 - faglig ansvar.

I tilfeller der et foretak plutselig og uforutsett vil bli stående uten en kvalifisert person til å ha det faglige ansvaret vil DSB kunne innvilge dispensasjon fra kvalifikasjonskravet i fek § 5.

For å kunne behandle disse søknadene raskt og effektivt er det viktig at ansvarlig DLE mottar og vurderer søknaden med vedlagt dokumentasjon før denne videresendes til DSB for vurdering.

I forbindelse med dette ønsker DSB å gi noen presiseringer. Fek § 5, 3. ledd, gir DSB hjemmel til å innvilge dispensasjon fra kvalifikasjonskravet i paragrafens 1. ledd. Det er altså ikke hjemmel for dispensasjon fra de andre kravene i § 5 som gjelder ansettelsesforhold, reell utøvelse og tilstedeværelse.

Dispensasjon kan gis foretaket ved at en erfaren ansatt kan gis adgang til å ha det faglige ansvaret i en begrenset periode, i utgangspunktet ikke lenger enn 6 mnd. Vedkommende må være oppdatert på aktuelle lover, forskrifter og normer, samt på den teknologiske utviklingen innen de oppgavene og anleggstypene foretaket er registrert med. Dokumentasjon på utdanning, relevant praksis, oppdatert kompetanse og identifikasjonsbevis skal vedlegges søknaden.

Det er lite logikk i å søke om 6 måneder dispensasjon fordi FA er syk, og kortvarig fraværende noen dager utover de 30 som i utgangspunktet er maksimalt fravær. I slike tilfeller bør også beskrivelsen fra DSB i forrige avsnitt, om at en erfaren ansatt kan "vikariere" for FA, gjennomføres i virksomheten.

Erik

Postet 8:08 - 4.9.2020

Hei,

Om FA tar ut 14 dagers fødselspermisjon + 25 dager ferie på samme år så må dette altså søkes om til DLE, slike søknader regner jeg med det går greit å få igjennom.

Problemet kommer når det da kommer til uttaket av mammaperm/pappaperm... Disse permisjonene overstiger 6 måneder og da har ikke DLE hjemmel til å innvilge dette? Hvordan løses dette?

Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 8:15 - 4.9.2020
Instructor contact card

Avklar med FA hos aktuelt DLE.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.