Gå opp til prøven som privatist

Spurt 20:58 - 24.3.2008 av Snart fagpr|Siste svar 9:57 - 27.3.2008 av L

Snart fagpr

Går det an å gå opp til fagprøven som privatist om man ""bruker opp"" sjansene man får av bedriften? Bare et hypotetisk spørsmål.

Hvordan står man i lovverket vedrørende finansiering av en fagprøve da? Blir dette betalt av staten akkurat som privatisteksamen?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (7)

l

Postet 6:25 - 25.3.2008
Hva skjer dersom lærlingen stryker til fagprøven/svenneprøven, og hvilke rettigheter har vedkommende i et slikt tilfelle?
Når en lærling får «Ikke bestått» på fagprøven/svenneprøven, betraktes læretiden likevel som utstått, men lærlingen anses som ikke utlært i faget. Det er anledning til å avlegge ny prøve hvis prøven ikke bestås. Bedriften har også ansvar for gjennomføring av eventuell annengangsprøve. Se veiledningene i Prøvenemndsarbeid og Vurdering i videregående opplæring - lærebedrift.

Forumleder

Postet 8:59 - 25.3.2008
Sendte spørsmålet ditt til utdanningsdirektoratet og fikk dette svaret: Hei!
Det er anledning til å avlegge fagprøve to ganger som lærling. Etter dette kan du gå opp som praksiskandidat så mange ganger du vil, men det er som oftest en grunn til at man stryker og da er det viktig å få god praksis før man prøver seg igjen.

l

Postet 11:56 - 25.3.2008
vet at endel bedrifter legger d opp til at du kan få mulighet til å forlenge lærlingkontrakten få mer praksis god tid til å planlegge.
for å så gå opp til ny prøve .
snakk med bedriften du har hatt lærlingkontrakt med å spør om de har muligheter for å lage en ordning.
lykke til .

mvh

Lærling

Snart fagpr

Postet 19:29 - 25.3.2008
Jeg satser selvfølgelig på å stå og føler meg selvsikker nok. Kunne gjerne tatt den imorgen bare for å få den unnagjort.

Men har snakket med bedriften og de sier at jeg skal få et fallnett om jeg stryker. En sjanse til hvor vi kjører på med det fagtemaet jeg var svak på.

Men om man går opp som praksiskandidat, må man selv stå for dette finansielt?

Og til dere som nylig har bestått fagprøven, hvordan foregår prøven steg for steg? Og hvordan utstedes fagbrevet når man består?

L

Postet 23:53 - 26.3.2008
Praksiskandidater må betale prøveavgift til fylkeskommunen for å avlegge både teoretisk og praktisk prøve. De er selv ansvarlig for å skaffe prøvested og nødvendig utstyr til den praktiske prøven.

Det er to forskjellige former for teoriprøve for praksiskandidater, avhengig av lærefaget

tatt fra vilbli.no

når du består prøven får du den tilsendt i posten /fageli bevis.

3 karakterer bestått , meget bra, ikke bestått. teori og praktisk prøve. du har flere dager forberedelse.

Snart fagpr

Postet 23:55 - 26.3.2008
Herlig at jeg får flere dager på meg med forberedelsen. Så jeg kan sitte og tenke litt på oppgaven hjemme og søke hjelp om jeg sitter fast.

Hørte av en i familien at det er en slags offentlig seremoni der man får utdelt fagbrev sammen med mange andre faggrupper som frisører og snekkere. Jeg hadde bare litt vanskelig for å tro på dette.

L

Postet 9:57 - 27.3.2008
Sikkert litt forskjellig, hørt en del som har fått den i posten men godt mulig det fins en slags samling står alltid i lokalavisen vår alle fagruppene å hvem som har klart fagbrevet i de forskjellige fagruppene


Fagprøven er en prøve der kandidaten planlegger et arbeid, velger metoder, utfører, kontrollerer, dokumenterer arbeidet og begrunner de valg som er gjort. Fagprøven vil dermed bestå av tre deler:

? en planleggingsdel
? en gjennomføringsdel
? en dokumentasjonsdel

Kandidatens planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av prøvearbeidet skal være gjenstand for vurdering i samsvar med forskrift av 26.06.95 nr. 676 om eksamen, fag-/svenneprøve, vurdering, dokumentasjon og klage over karakter og prøvebedømmelse i videregående opplæring. Forøvrig vises det til rundskriv F-94-96 for bruk av opplæringsbok.

Prøvenemnda skal påse at kandidaten er kjent med retningslinjene for fagprøven.



Følgende sentrale elementer skal inngå i fagprøven:
? installasjon
? feilsøking
? feilretting
? vedlikehold
? helse, miljø og sikkerhet (HMS)

Vedlegg til oppgaven kan være:
? tegninger
? instruksjonsbøker

De hjelpemidlene kandidaten har brukt i læretiden skal kunne benyttes under prøven.


Fagprøven skal normalt gjennomføres innenfor en maksimal tidsramme av 23 dager. Innenfor denne tidsrammen skal det settes av tid til planlegging og dokumentasjon. Maksimal tid til planlegging skal ikke overstige 3 dager. Når fagprøven gjennomføres i bedrift skal det ikke gå mere enn to måneder fra fagprøven starter og til den er avsluttet.





kanskje forumleder kan legge til denne linken

rettningslinje for fagprøven i alle fag



http://www.utdanningsdirektoratet.no/L97/lp/retningslinjer.html

















Hvis en stryker på fagprøva kan en ikke gå opp til ny før det har gått 6 måneder ( gala kjipt syns jeg)

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.