Mange ganger opplever vi at kunden ønsker å gjøre litt av jobben selv. Hva har han faktisk lov til å gjøre selv?
FKE §6:Ufaglærte kan bygge og vedlikeholde elektriske anlegg når de blir direkte fulgt opp av person som oppfyller kravene i første ledd.Ufaglærte kan utføre mindre arbeider på elektriske anlegg dersom dette utføres på sikkerhetsmessig forsvarlig måte.
Dette er mine tanker:De må først forhøre seg med elektrikeren. Elektrikeren må se de ann og kunne stole litt på de. De kan gjøre litt grovarbeid, uten spenning. De kan sette opp bokser og legge rørene. De kan legge ut varmekabelen. De kan sette opp spotkassene. De kan ikke gjøre selvstendig arbeid, løsning må altså være bestemt av elektrikeren. De kan ikke koble. Alt som gjøres må først planlegges av elektriker, så kontrolleres av elektriker. En må altså sjekke rørene før veggene kles. Ting må rettes opp om elektrikeren ikke er fornøyd med hva som er gjort.
Skal man skrive noe om dette på samsvarserklæringen? Skal man skrive at noe er lagt av kunden. Er det i det hele tatt relevant, om elektriker godkjenner dette? Det er jo elektrikeren som skal stå som ansvarlig for dette. Jeg tenker at det ikke trenger å nevnes i samsvarserklæringen om det gjøres slik beskrevet ovenfor. Om kunden derimot har lagt rørene selv, kledd veggene og så ringt elektriker for å koble til ville jeg skrevet dette i samsvarserklæringen. For jeg kan bare godkjenne det jeg har vært med på. Kan jeg i det hele tatt sette spenning på slike anlegg? Anlegg hvor kunden har gjort "alt" selv?Hva vil DLE si om det står på samsvarserklæringen at kunden har lagt rørene selv?
Jeg tenker ikke her på hva han kan gjøre helt alene, som å sette på bryter på lampettledningen. Jeg tenker heller ikke å diskutere hva vi elektrikere syns om at kunden gjør ting selv.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Kan jeg i det hele tatt sette spenning på slike anlegg? Anlegg hvor kunden har gjort "alt" selv?
Eg ville ikkje gjort det.
Det hjelper ikkje om du skriver at kunden har lagt opp rør sjølv, kontrollert av deg og godkjent av deg. Det blir du som går god for anlegget når du skriver samsvarserklæring.
I veilendning til §6 fek, står det ka ufaglært kan gjør.
Elsikkerhet 84 har eksempel ang røranlegg og bruk av ufaglærte.
Jeg er mest skeptisk til jobber hvor kunden har gjort masse på forhånd og vil at elektrikeren skal komme å koble til. Det jeg lurer på er hva som er det helt korrekte å si til kunden i dette tilfelle. Ikke bare at det gjør jeg ikke, men hvorfor.
Om alt er gjort i samråd med elektrikeren slik jeg beskriver så mener jeg at jeg ikke skal skrive noe om det på samsvarserklæringen. Da går jeg altså god for dette ja.Om jeg derimot skal koble til noe jeg ikke vet om, så må jeg så klart skrive ned dette. For jeg kan ikke god for det arbeidet han da har gjort, som jeg ikke vet noe om. Lurer litt på om jeg faktisk har lov å koble til. Samtidig hva samsvarserklæringen i slike tilfeller er verdt. Om DLE vil kreve at kunden åpner veggene osv, for at en elektriker skal se over. I så fall ville jeg sagt til kunden at det er DLEs praksis og dermed ser jeg ingen grunn til å koble til.
Jeg vet hva som står i veiledningen. Det skriver jeg i siste avsnittet at det er uinteressant hva kunden kan gjøre helt alene, som f.eks. bryter på lampettledning.
Ser at elsikkerhet 84 støtter meg her.
Uavhengig om kunden har gjort jobben, eller en selv, er det den strømtilkobling anlegget som påtar seg ansvaret for hele den tilkoblede delen. Spiller ingen rolle hva en prøver å fraskrive seg av ansvar i en samsvarserklæring. Jeg får ofte forespørsler om slike jobber, og sier det samme hver gang: Jeg kan påta meg ansvaret hvis jeg ser røranlegget som er lagt, godkjenner det. Om ledningene er trukket, må disse trekkes ut og kontrolleres for skade. Deretter må jeg avmantle på nytt og igjen tilkoble. Deretter foreta sluttkontroll. Dette forutsetter at kunden da også legger frem dokumentasjon på produktene som er valgt og installert.I tillegg opplyser jeg at en slik kontroll og godkjennelse vil gå på en høyere timepris enn normalt ettersom materialomsetning skal dekke løpende driftsomkostninger for firmaet.
Resultatet er da i alle tilfeller at kunden sier han ringer en konkurrent, og det er helt greit for meg å miste kunder som underbygger vårt yrke og vår yrkesstolthet.
Avklaringen i Elsikkerhet 84 om at usakkyndige kan montere røranlegg gjelder kun for det som er beskrevet, og åpner ikke for at usakkyndige selvstendig kan utføre annet arbeid på elektriske anlegg. Kunden kan imidlertid medvirke som "hjelpemann".
Generelt er jeg enig med EnToTre; i praksis er det opp til montør/installatør hva vedkommende godtar av medvirkning fra kunden. Tilnærmingen til JR er imidlertid den jeg ville gått for selv.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.