Hvordan samsvarserklære skap

Spurt 10:46 - 24.2.2016 av Jan|Siste svar 20:32 - 27.11.2016 av esmokra

Jan

Hei

Spørsmålet mitt er; hvordan samsvarserklærer installatører rundt om kring sikringsskap osv. i nye installasjoner? Jeg er ikke ute etter svaret, "etter NEK439".. Les videre :-)

Om man bestiller et skap fra f.eks Eaton, i form av en komponentpakke og et tomt skap, skal dette testes og samsvares med NEK439. Mitt problem er nettopp det at de testene som står beskrevet i NEK439, f.eks test av tavlens dielektriske egenskaper, ikke er så lett for hvem-som-helst...

En måte å løse dette på er jo og bestille et ferdigbygd skap med samsvarserklæring, men hva med de tilfellene da man f.eks skal ha 2-3 sikringer i en liten garasje/verksted og ønsker å bruke en plastkapsling (Eaton IKA f.eks.). Disse får man ikke bestilt ferdigbygd, og i mine øyne er det ikke mange feil å få gjort om man setter inn tre Eaton automater i en Eaton kapsling. Hvordan skal i praksis dette testes og prøves, før man utsteder samsvarserklæring?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (12)

esmokra

Postet 17:47 - 25.2.2016

stilte noen av de samme spørsmålene tidligere, Fikk disse svarene av Hans Petter Nybakk

Som tavlebygger kjøper du enten tomme skap iht EN 62208 eller et system som er testet iht NEK 439 (91439). Når du bygger inn komponenter i tavlern/skapet og kobler ledninger, skal dette velges og dimensjoneres iht NEK 400. Men den som sammenstiller tavlen er alltid ansvarlig for, og skal kunne dokumentere at den ferdige tavlen er i samsvar med NEK 439. Man må ta ansvar for normens krav til f.eks. kortslutningsholdfasthet, temperaturforhold, overspenningsholdfasthet, klaringer, krypeavstander og jordkontinuitet.

Normen inneholder krav og rettningslinjer for hvordan hvert punkt skal utføres og kunne verifiseres.

2

Når du bygger en tavle som utstyrsleverandør har prosjektert og bestykket for deg, er det allikevel den som sammenstiller tavlen (monterer/bygger) som er ansvarlig for at den ferdige tavlen tilfredsstiller tavlenormen. Utstyrsleverandøren har nok valgt komponenter riktig iht kjente opplysninger om nettforholdene, men den ferdige tavlen må tavlebygger ta ansvar for , f.eksempel at det ikke blir for varmt i tavlen. Det er f.eks. mulig at man ved en samtidighetsfaktor = 1 skulle ha valgt et større skap pga temperaturstigning.

Komplett «tavlepakke» fra leverandør fritar ikke bedriften fra ansvaret som tavlebygger, nemlig å bevise at tavlenormen er ivaretatt.

3

En ferdig bygget tavle er et elektrisk utstyr. På veien benytter man system eller skap iht relevante normer og komponenter som er CE-merket . Alle inngående komponenter skal vare i samsvar med gjeldende produktnorm (CE-merket). Men det ikke slik at CE+CE+CE=CE . Som tavlebygger kan man gjøre mange feil i dimensjonering og montasje og man må ha inngående kjennskap tilk NEK 439 for å kunne dokumentere samsvar og ta ansvaret for tavlen som utstyr. Denne dokumentasjonen skal ikke følge leveransen i leveringsøyeblikket, men skal kunne fremskaffes på forespørsel fra kunde eller myndigheter etter behov.

4

For ett-felts tavler med merkestrøm < 630A kan temperaturforhold verifiseres ved beregning. Enkleste måte å gjøre dette på er å summere effekttapet (Watt) fra alle komponenter og ledere og sammenligne det med skapets tåleevne (i Watt) som skal kunne oppgis av leverandøren.

Hvis sum varmetap er 200W og skapets oppgitte tåleevne er 250W, vil temperaturstigningen med god margin ligge under normens grenseverdier.

Tavler med flere felt opp til 1600A skal kunne verifiseres ved hjelp av en mer avansert metode.

Som du forstår ut i fra dette, er ikke tavlebygging alltid en enkel sak. Det er et eget fag, faktisk med eget fagbrev. Installatører og elektrikere vet ikke alltid hvilket ansvar man tar ved å bygge tavler selv , men mange velger pga disse forholdene å kjøpe tavler fra en ansvarlig tavlefabrikant.

Installatører som allikevel velger å bygge tavler selv, må tilegne seg tilstrekkelig kompetanse om sikkerhetskrav i tavler (FEU) og NEK 439s krav til utførelse, verifikasjon og sluttkontroll av tavler.

Jan

Postet 7:41 - 26.2.2016

Hei

Takk for et utdypende svar, men for meg er ting fortsatt litt uklart, så jeg spør videre.. :-)

Som du sier, om man velger et skap ihht EN62208 har man allerede forenklet prosessen mye, men jeg kan ikke se for meg at mange installatørfirmaer klarer å utstede nødvendig dokumentasjon på for eksempel boligskap osv. som du også nevner. Hvordan vil det i praksis kunne utføres da? Om man skal installere i en bolig, og man kjøper et Eaton skap med Eaton vern, hvilke av testene må installatør utføre, og hvilke er dekket av produsentens normer og tester?

Å dokumentere temperaturstigning ved effektberegning løser seg, men når det kommer til dielektriske tester ryker vel de fleste? Jeg kan ikke se for meg at de elektriske egenskapene for skapet blir feil om man bruker en komponentpakke fra utstyrsleverandør, men problemet mitt er som sagt dokumentasjonen.. Mulig noen har noen rutiner for dette som kan dele kunnskapen sin?

Hans Olav Arnesen

Postet 9:00 - 27.2.2016

Mindre utvidelser i "eldre" tavler (det vil si som ikke er dokumentert i henhold til NEK 400-8-810 eller NEK 439) skal dokumenteres i henhold til avsnitt 810.512.03 i NEK 400.

For alt annet enn unntaket i forrige avsnitt må den som dokumenterer tavlen ha inngående kunnskap til NEK 439. Normalt er det lureste å overlate dette til proffene, altså en tavlebygger, som det også tydelig fremkommer i svaret til esmokra fra faglig leder i Tavleforeningen Hans Petter Nybakk.

JF

Postet 21:39 - 22.11.2016

Jeg tror ikke at alle har fått med seg at sikringsskapet i en bolig er en tavle og bør kanskje derfor få en egen samsvarserklæring i tillegg til en for boligen. Eller nevnes spesielt på en felles samsvarserklæring.

Installatør

Postet 19:38 - 23.11.2016

Jeg tror ikke at alle har fått med seg at sikringsskapet i en bolig er en tavle og bør kanskje derfor få en egen samsvarserklæring i tillegg til en for boligen. Eller nevnes spesielt på en felles samsvarserklæring.

Det har du nok helt rett i. Det er nok svært få installatører/montører som samsvarer mot 439 i feks boliginstallasjoner. Og for å være dønn ærlig ser jeg nesten ikke vitsen med det i disse småskapene. Man leverer gjerne skappakker hvor leverandør har gått god for at det er i henhold, og med mindre man da gjør noe merkelig inni skapet er da vel krav oppfylt. Jeg har også til gode å se DLE henge seg opp i at skapet ikke er erklært mot 439.

Jan

Postet 14:15 - 24.11.2016

Det er jo forsåvidt sant det du sier der, ser heller ikke helt at det er så viktig med det papiret, men det skal nå finnes.... Jeg klarer helt fint og sette sammen et skap fra f.eks Eaton, med deres komponentpakke og tilbehør helt perfekt, men jeg klarer ikke å utarbeide dokumentasjon som tilfredsstiller NEK439. Det er også upraktisk og bestille ferdigbygd i alle tilfeller, og det er jo også krav til ny samsvarserklæring for skapet om man utvider med noen kurser. Har lest NEK439 del 1, 2 og 3 flere ganger uten og forstå det 100%.

En annen utfordring er dersom man kommer til en kunde med et "nytt skap" som er et par år gammelt, men som mangler samsvarserklæring. Skal man ha inn et par kurser i dette skapet, then what to do? :-)

Finnes det noen her som har svaret så kom med det, gjerne eksempler på tester og dokumentasjon som kreves hadde vært fint. Antageligvis flere som lurer på det samme, men som nevnt i 2 foregående poster, kanskje ikke så mange som vet om det..

JF

Postet 20:59 - 24.11.2016

Nå har Eaton et verktøy på sine sider der du legger inn alt utstyret som du har brukt og får et FDV-dokument tilbake. Da er bare samarbeidserklæringen som mangler.

JF

Postet 21:01 - 24.11.2016

Nå har Eaton et verktøy på sine sider der du legger inn alt utstyret som du har brukt og får et FDV-dokument tilbake. Da er bare samarbeidserklæringen som mangler.

Også tegning da.

esmokra

Postet 21:16 - 24.11.2016

I bolig.

Febdok beregning.

Fdv på vern og tavle. (Tavle ihht Nek 439 1 og 3.) (Vern i hht 60898/61009)?

Ein sluttkontroll (Nek 400 del 6).

CE klistremerke :) Så er ein i mål?

Vertfall under 10kA...

Hans Olav Arnesen

Postet 13:59 - 25.11.2016

I bolig.

Febdok beregning.

Fdv på vern og tavle. (Tavle ihht Nek 439 1 og 3.) (Vern i hht 60898/61009)?

Ein sluttkontroll (Nek 400 del 6).

CE klistremerke :) Så er ein i mål?

Vertfall under 10kA...

Og samsvarserklæring.

Jan

Postet 14:10 - 26.11.2016

Og samsvarserklæring.

Hva med temperaturberegning og dielektrisk testing?

esmokra

Postet 20:32 - 27.11.2016

Se 11.9 side 84 Nek 439 del a. Ang dielektrriske egenskaper.

Såvidt eg har skjønt er det nok å megge skap (under 250A) med 500VDC prøvespenning, så det dekkes av sluttkontroll.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.