Heisann!
Har forstått det slik at i IT nett vil du ha forskjell i spenningene mellom de forskjellige fasene til jord.
Og at TT-nett har tilnærmet den samme spenningen på alle fasene (til jord)
Er det noen grense for hva som er "samme spenning" eller er dette en vurdering i hvert enkelt tilfelle?
E-verk har informasjon om nettet, men det er vel ingen som kontakter e-verk før det bestilles overspenningsvern med korrekt tennspenning?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Cenika leverer overspenningsvern på ferdigbygde sikr.skap med tennspenning på 385Volt uavhengig av om det er IT eller TT. De mener dette er innenfor forskriftene, som ikke sier noe om TT, men at det skal være minimum 370 eller hva det er, for IT nett.
Klart det er en grense for hvor stor spenningen mellom fase og jord kan bli.
NEK 400 har tatt hensyn til dette og satt grenser for hva anbefalt tennspenning er.
Avsnitt 534.2.3.2 i NEK 400 2014 gir krav til minste verdi for høyeste varige driftsspenning. For TN- og TT-systemer er kravet minst 1,1 ganger fasespenning/hovedspenning. For IT-system adskilt fra allment nett er kravet minst 1,1 ganger hovedspenning.
I Norge gjelder eget krav for IT-systemer tilknytta allment nett, nemlig minst 350 volt.
Tror jeg må omformulere spørsmålet litt..
Hvordan kan man identifisere de forskjellige nettsystemene?TN er greit, men har litt trøbbel med å skille IT og TT nett ved enkle målinger.
IT uten feil skilles fra TT og IT med feil ved at spenningen mellom fase og jord er ca 133 V.
Hei, kan du forklare hvordan man kan måle om man har et tt eller IT nett om dette er mulig?
Hvis du ikke vet om du er tilknyttet et IT- eller et TT-nett bør du avklare dette med netteier.
I utgangspunktet er det svært få områder hvor DSB har akseptert TT-nett. Disse omfatter i hovedsak Bergensregionen og deler av Agder.
Hei igjen. Jeg vet at jeg i utgangspunktet er tilkoblet et TT nett, men får en påstand om at det er blitt til et IT nett. vet ikke om det er mulig, for i Risør har vi mest TT og selvfølgelig TN nett på nye byggefelt osv. feks El billadere fungerer ikke hvis de stilles på TN/TT nett må innstilles på IT for å fungere. Har du noe svar på hva årsaken kan være?
Har ikke hørt om TT-nett som har blitt til IT-nett før :-). Problemstillingen er vanligvis motsatt.
Som nevnt bør du avklare med netteier.
hvor finner jeg dette i NEK 2018
Er litt usikker på hva du spør om. Typer av systemjording er beskrevet i avsnitt 303.2 i NEK 400:2018.
Med egnet måleapparat kan man måle sløyfeimpedans mot jord. (kortslutningsadapter)
I et friskt IT-nett har ikke trafoens nøytralpunkt direkte forbindelse til jord.Man vil dermed ikke kunne måle sløyfeimpedans mot jord i et slikt nettsystem.
I et TT-nett er det direkte forbindelse fra trafoens nøytralpunkt til jord. Videre ut i fordelingsnettet er det også forbindelse via distribuert jord eller jordsmonnet og tilbake til trafo. I enkelte installasjoner vil støy fra anlegget gjøre at denne målingen ikke kan utføres.
Svært mange IT-installasjoner vil fungere som TT pga. feil på transformatorkretsen.
Det sikreste er å avklare med netteier hvilket nettsystem det er på aktuell forsyningstransformator.
Dersom jeg har forstått det riktig, er forskjellen mellom IT & TT disnoyteren. Ved driftsfrekvent overspenning i et IT nett, kobles disnoyteren inn, og det er praktisk talt et TT nett.Se MHB S 42 & 43
IT kjennetegnes ved at et gjennomslagsvern (Disneuter) sikrer at trafoens nøytralpunkt (eller en av fasene ved trekantkoblet sekundærside på trafo) er isolert fra jord. Derav følger bokstaven I i IT.
Ved overspenninger, som følge av atmosfæriske forhold eller koblinger i nettet, vil gjennomslagsvernet danne varig forbindelse til jord. Om det ikke skiftes ut vil forsyningen endre karakter, og fungere som et TT-system.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.