Hvorfor B-automater hele tiden?

Spurt 18:45 - 25.11.2013 av Elektriker|Siste svar 10:55 - 4.12.2013 av Forumleder

Elektriker

Vi får ofte telefoner fra kunder som lurer på hvorfor automatsikringene deres løser ut ved tilkobling av PC-er, spillkonsoller, start av mikrobølgeovn og noen ganger også laptopladere.

Så kommer vi på befaring og ser at installatøren som har stått for anlegget har brukt B-automater.
Så da tenker vi med en gang at den saken er biff og vurderer å gå for C-automater istedet.

Så måler vi i tamp av installasjon og dårligste kortslutningsstrøm på installasjonen er så godt som alltid godt over minimum for momentant utkobling av en C-automat. Selektiviteten ville fortsatt vært meget god.
Med andre ord kunne opprinnelige installatøren satt opp C-automater og kunden ville ikke hatt dette problemet til å begynne med.

Dette er noe jeg ser veldig mye av. Så jeg spør resten av bransjen;
Hvorfor ""standardiserer"" elektrikere seg på B-automater på anlegg som godt kan håndtere C-automater eller til og med D?

Er det en slags uskreven standard i boliger?
Jeg bruker alltid groveste karakteristikk som er forsvarlig og kundene får et anlegg som oppleves som mer robust og solid.

Spør du meg så er B karakteristikk en absolutt siste løsning om det er en hytte, ytterst på trafokretsen med veldig lav kortslutningsstrøm.

Et eksempel. En kunde klaget på at 10A automaten (B-karakteristikk selvfølgelig) løste ut ved tilkobling av en stasjonær PC. En PC med en ganske kraftig strømforsyning i.

I tamp av installasjon målte vi nesten 400A i kortslutningsstrøm. Med andre ord så kunne man selv gått for D og enda vært godt innenfor sikre marginer.

Kanskje ikke rart automatsikringer har fått så dårlig rykte blant mange legfolk der ute når B automater er det de har fått.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (11)

Elektriker

Postet 18:50 - 25.11.2013
Ikke misforstå meg. I de tilfellene der man er tvunget til å bruke dem, så selvsagt.

Men at B helt kategorisk skal være standarden for en bolig... den ser jeg ikke

Torfinn

Postet 19:32 - 25.11.2013
De fleste bruker vel C på kjøkken og B på resten. Har ikke opplevd at det er noe problem med uønsket utkobling i den senere tid.

Forumleder

Postet 7:42 - 26.11.2013
Du har glemt en vesentlig faktor i elsikkerhetsbildet. Ved stor impedans i feilstedet (""liten jordfeil"") vil en sikring med ""treg"" elektromagnetisk utkobling kanskje ikke koble ut.

Installasjonen skal være tilpasset bruken, så hvis utstyr med høy startstrøm på kursen (som mikrobølgeovn og PC) benyttes vern med C-karakteristikk. På andre kurser benyttes B-karakteristikk (som Torfinn beskriver).

Elektriker

Postet 16:51 - 27.11.2013
Så da burde man vel forby C automater totalt sett da? Om man skal følge den logikken. I og med at en slik feil kan skje hvor som helst. Selv i grove anlegg med C vern.

Og hva har jordfeil med I5 på vernet å gjøre (utenom på TN)?

Installat

Postet 17:19 - 27.11.2013
Enig med elektriker. På stikkontaktkurser der det er måles stor nok kortslutnigsstrøm bør det brukes C karakteristikk, spesielt dersom det er jorfeilautomat på kursen. Har på flere renoverte anlegg med ettermonterte jorfeilautomater B-10A opplevd at kundens støvsuger ikke starter. Det blir for domt.

Forumleder

Postet 6:51 - 28.11.2013
Nå synes jeg du blir litt på grensen til det useriøse Elektriker. Poenget er jo at man skal optimalisere sikringskarakteristikken i forhold til belastningen. C-automater skal benyttes når det er nødvendig, men ikke ellers.

Det er alltid ønskelig å oppnå momentan utkobling (t < 0,1 sekund), og dette oppnås hvis vernets I5-verdi er lavere enn minste kortslutningsstrøm (ved IT-kurs uten jordfeilvern, eller med jordfeilvern som ikke virker, vil dobbel jordslutning utgjøre minste kortslutningsstrøm i kretsen).

For nyanlegg i bolig er min påstand at det sjelden vil være behov for mer enn 2-3 kurser med C-karakteristikk, mens behovet nok vil være større ved rehabilitering/endring i eksisterende anlegg.

Bobb

Postet 20:59 - 28.11.2013
Dersom kortsluttningsberegningene viser til data med god margin for kabelbeskyttelse ser jeg ingen grunn til å ikke bruke C-kar hele veien

Jeg har ennå ikke vært på et bygg/nybygg eller industri der hvor kortsluttningsstrømmene målt med eurotester har vært så lave at sikringer med C-kar ikke løser ut innen kravene.

PS i Industri unngår vi alltid B-kar pga store startstrømmer på utstyr...

Bjarte

Postet 11:10 - 29.11.2013
Er ikke kravet til uløsning 5 sek?? eller er det noe gammelt jeg bare har i hodet??

Forumleder

Postet 6:50 - 3.12.2013
Kravet i NEK 400 er at en kortslutningsstrøm skal brytes før temperaturen i isolasjonen blir for høy (avsnitt 434.5.2).

I noen tilfeller kan det aksepteres utkoblingstider over 5 sekunder, men dette er ikke en anbefalt løsning.

Den beste løsningen oppnås når minste kortslutningsstrøm er større enn vernets I5-verdi, som gir elektromagnetisk utkobling (også kalt momentan utkobling, ved t <= 0,1 sekund), men dette kan ikke oppnås for smeltesikringer.

Jern

Postet 22:40 - 3.12.2013
Her må jeg innrømme litt, jeg har... muligens en b-automat, til komfyren. Resten er C. Så er muligens litt forutinntatt her. Kan vel bemerke at etter at jeg faktisk beregnet anlegget så kunne jeg hatt C på komfyren og D på resten (16A).

Men ville stilt spørsmål på en risikovurdering som sa at ett gutterom aldri vill få kraftige pc'r med høye startstrømmer. Dessverre (kan man vel si) plugger brukere elektronikk med dårlige PS inn overalt. Og hva er startstrømmen på dårlige PS? Og har man da lagd ett anlegg som er egnet da??? Mener at med dagens forbruk er ett boliganlegg med B-aut ikke egnet for normal bruk for annet enn rene varmekurser med resitive laster. Minus varmekabler da, siden de har startstrømmer også.

Med forbehold om at kortslutningstrømmene tillater C-aut såklart. Men da må det bemerkes både i risikovurdering og samsvarserklæring.

Forumleder

Postet 10:55 - 4.12.2013
Bransjen vår elsker dessverre i litt for stor grad forenklinger/standardiseringer.

I boliger benyttes det i dag stort sett 16 A automater. Min påstand er at det aller meste av forbrukerutstyr i boliger ikke har startstrømmer på over 48 A. De som kan dokumentere noe annet må gjerne gi tilbakemelding. Det finnes noen unntak, som gamle mikrobølgeovner (ikke nye) og enkelte sentralstøvsugere (også nye). Du skal for eksempel ha en rimelig rå PC for å få en startstrøm på over 48 A (en startstrøm en 16 A B-automat garantert tåler).

I praksis er de aller fleste kortslutninger ikke bolta. Det vil si at kortslutningsstrømmen blir vesentlig redusert på grunn av impedans i feilstedet. Ligger reell minste kortslutningsstrøm i et feilsted på mer enn 160 A, så vil ikke en 16 A automat med C-karakteristikk gi garantert utkobling. En B-automat gir garantert utkobling ved mer enn 80 A i feilstedet. En B-automat gir altså vesentlig bedre sikkerhet for utkobling av lave kortslutningsstrømmer.

Det er helt riktig at en installasjon skal være tilpasset bruken (driftssikker), men enda viktigere er det at den er personsikker (brannfare). I boliger er dette svært viktig siden nesten alle som omkommer som følge av brann i Norge oppholder seg i boliger.

Min konklusjon er, som i tidligere innlegg, at det bare unntaksvis er behov for å benytte C-automater i boliginstallasjoner med 16 A automater (noe større behov ved 10 A).

PS: Dessuten er automater med B-karakteristikk litt billigere enn de med C-karakteristikk. Men installasjonsbransjen tjener vel kanskje så mye penger at det ikke spiller noen rolle? :-)

Med dette avslutter jeg mine bidrag i denne diskusjonen.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.