Inernkontroll

Spurt 11:55 - 14.11.2016 av Jan|Siste svar 7:27 - 16.11.2016 av Jan

Jan

Kan en elektriker gr.L ansatt i et boligselskap utføre internkontroller på bygningsmassen til boligselskapet? Og eventuelt rette opp feil og mangler?

Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (6)

Hans Olav Arnesen

Postet 11:59 - 15.11.2016

For å kunne gjøre noe som helst må virksomheten være registrert i Elvirksomhetsregisteret, se side 7 i Elsikkerhet 84.

Når registrering er i orden kan elektriker utføre internkontroll i egen virksomhet, men ikke Brannforebyggende elkontroll - Bolig, etter NEK 405-2.

Elektriker kan også rette opp feil og mangler som omfatter vedlikehold - bytte likt mot likt, men kan ikke utføre nyinstallasjon.

Jan

Postet 13:30 - 15.11.2016

Og ha gyldig FSE-kurs.

Hans Olav Arnesen

Postet 13:48 - 15.11.2016

Og ha gyldig FSE-kurs.

Ja, men det regner jeg som en selvfølge. En elektriker må ha opplæring som beskrevet i § 7 i FSE.

Jan

Postet 14:00 - 15.11.2016

Ja, men det regner jeg som en selvfølge. En elektriker må ha opplæring som beskrevet i § 7 i FSE.

Vel. Det er mange som mener at bare en har skrudd litt på elektriske anlegg så har du lov til å gjøre hva som helst. Av og til må det inn med teskje.

Men tilbake til hypotetiske spørsmål. Så en kommune som har en ansatt med gr.L og registeret seg i Registreringsvirksomhet kan utføre internkontroll og vedlikehold på kommunens eiendommer? (Utleieleiligheter, verksteder, prosessanlegg, skoler, alders og sykehjem å så videre).

Hans Olav Arnesen

Postet 7:14 - 16.11.2016

Jeg må nok nyansere mitt første svar noe. Begge disse "hypotetiske" spørsmålene bør avklares med DLE før elektroansvaret i virksomheten organiseres som skissert.

Ut i fra egen erfaring (som installatør i elektroteknisk drift i kommunal sektor) vet jeg at DLE ikke godtar "bedriftselektriker" som faglig ansvarlig. Kravet fra DLE var her faglig ansvarlig etter FEK § 7 andre ledd (installatør), alternativt FEK § 7 første ledd (bare drifte og bytte likt mot likt, ikke noe som kan defineres under nyanlegg).

Ved nærmere ettertanke er jeg heller ikke sikker på at DLE godtar løsningen med "bedriftselektriker" i et boligselskap. Dette bygger jeg på erfaringen en av Trainors kunder hadde med DLE. Denne kunden eier, og leier ut boliger til sine ansatte, og fikk samme beskjed fra sitt DLE som skissert i forrige avsnitt.

Så konklusjonen er: Avklar med DLE.

Jan

Postet 7:27 - 16.11.2016

Takk for svar. Skal spørre DLE da jeg synes at dette er litt gråsone på hva som er lov.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.