innstallatør

Spurt 10:31 - 16.3.2013 av Arne|Siste svar 19:49 - 20.3.2013 av Forumleder

Arne

Vi er en en bedrift med 600 ansatte og vi har en bedriftselektriker (meg) jeg forestår drift og vedlikehold på bedriftens el. anlegg, men det blir mye bygging av sikringskaper og ""heavy"" underfordelinger i året... har tom. byttet ut hele hovedfordelingen inn til fabrikken (400V 1,6kVA ). Men nå har dette pågått i over 10 år med bare ny installasjon, så en bør vel kanskje få tatt innstallatørbrevet så det liksom er riktig på papiret slik at man får legalisert det jeg allerede driver med. Har fagbrev som automatiker og bedriftselektriker, bruker febdok til å prosjektere, sluttkontroll og samsvarserklæring, jordkontinuitet osv osv. alt av dok er riktig på alt jeg har gjort, (fått dette sjekktet av saksbehandler i annet inst.firma, så det å ha inst papirer blir bare et papir for meg... kan ikke se poenget med at jeg skal gå en lang skolegang.. man kan jo kjøre bil selv om man ikke har lappen...

Spørsmål: finnes det noe kveldskurs som gjør at man får dette inst papiret.. hvis jeg føler at jeg må gjennom mye unødvendig som ikke er relevant, vil jeg bare fortsette som før med det jeg allerede har gjort i over 10 år.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (9)

Installatr

Postet 14:09 - 17.3.2013
Du må nok ta den harde veien som alle andre. Du vil måtte ta teknisk fagskole.Dette kan gjennomføres på deltid ved enkelt fagskoler over 4 år eller 2 år på heltid. Deretter må du avlegge Installatørprøven,

Sindre

Postet 14:29 - 17.3.2013
Steinkjer/Hadsel fagskole tar elkraft på deltid 3år

Arne

Postet 18:08 - 17.3.2013
Haha.. høres ut som jeg må fortsette som vanlig gett...

Forumleder

Postet 10:13 - 18.3.2013
Husk at du er ansvarlig hvis noe går galt.

Det er nesten alltid slik at de virkelig alvorlige konsekvensene ved å bryte lover/forskrifter først gjør seg gjeldende når det går galt.

Arne

Postet 12:02 - 18.3.2013
Jepp, er akkurat som å kjøre bil selv om du ikke har lappen..

Stig

Postet 7:33 - 19.3.2013
Eh... er en person med såkalt innstallatørpapir ikke ansvarlig når noe går galt?

Forumleder

Postet 16:38 - 19.3.2013
Jo, det er han selvfølgelig i den grad han kan lastes for det som har gått galt. Han er faglig ansvarlig.

En bedriftselektriker som forestår nyanlegg bryter § 12 i FKE. Vedkommende vil bli strafferettslig ansvarlig (sammen med eier av virksomheten og utførende, hvis disse kan lastes) om ting går galt, i henhold til krav i FSE og FEL. Det er lite lurt å ta på seg et ansvar man ikke skal ha.

JHAA

Postet 20:12 - 19.3.2013
kan en ikke få disp i slike tilfeller, for å stå som driftsansvarlig?

Forumleder

Postet 19:49 - 20.3.2013
Tviler på at DSB vil gi dispensasjon i slike tilfeller.

I veiledningen til § 12 i FKE beskriver DSB kravene til ""Sakkyndig driftsleder"", og kravene er omtrent de samme som for installatør, men vedkommende behøver ikke avlegge og bestå installatørprøven.

For å kunne forestå mer enn drift og vedlikehold (som er begrensningen for bedriftselektriker i henhold til punkt 4 i veiledning til § 12 i FKE) må en enten være installatør eller sakkyndig driftsleder.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.