Inntakssikringer og stigeledning på baderom etter bruksendring- yay or nay?

Spurt ${formatDate(1684528200)} av FRSK | Siste svar ${formatDate(latestComment().postDate.timestamp)} av ${latestComment().author.name}

FRSK

Subscribed
Subscribe

Har noen spørsmål om inntakssikringer og stigeledning på baderom som jeg håper dere har gode svar på. Bor i et hus fra 1930-ish, som nå er et sameie bestående av tre leiligheter. Hele huset ble pusset opp og seksjonert i 2022 (med nye overflater, rør, elektrisk etc.) og solgt til vi som bor der nå. Alt det elektriske i huset etter inntakssikringene er nytt og utført av ett og samme elektrikerfirma.

I forbindelse med seksjonering og oppussing ble deler av boligen søkt bruksendret, slik at området der hovedinntaket (inntakssikringene) er gikk fra å være en fellesgang til å bli baderommet til boenheten i kjelleren. Siden inntakssikringne ikke ble flyttet, er de nå altså i baderomsveggen i kjellerleiligheten, skjult bak en inspeksjonsluke (se vedlagte bilde for plantegning, bilde av inspeksjonsluken og bilde av selve sikringsskapet). Slik jeg forstår det (ut fra Elsikkerhet nr. 65) er dette ikke tillatt.

1) Det første spørsmålet blir da om dette er lovlig eller ikke?

Det utførende elektrikerfirmaet sier selv at dette "ikke er en optimal løsning", men at «inntaket er på nøyaktig samme sted som opprinnelig. Og så lenge det er utenfor farlig sone så er det el sikkerhetsmessig ok.». De mener også at de ikke har ansvar for dette, da deres oppdrag var alt etter inntakssikringene.

Det er gitt samsvarserklæring etter NEK400:2018 for alle leilighetene, inkludert den i kjelleretasjen hvor inntakssikringene er plassert, og der beskrivelsen er «Ny elektrisk installasjon i total rehabilitert leilighet. Skjult varme med varmekabler og varmefolie. Styrt av dedikerte termostater. LED belysning med downlights og armaturer. Forøvrig iht norm.»

2) Det andre spørsmålet mitt blir da om elektrikerfirmaet har alt sitt på det tørre her- eller skulle de ha flyttet inntakssikringene?

Det neste spørsmålet er dersom DLE reagerer på inntakssikringene, så mener det utførende elektrikerfirmaet at løsningen er «å kasse inn skapet med en ekstra luke. Da vil i tilfelle inntaket være å betrakte som ett eget rom i rommet. Ved sånn løsning må luke tydelig merkes. Slik jeg ser det, er det en hensiktsmessig løsning dersom det blir påkrevet.»

3) Har noen innspill til den skisserte løsningen fra elektrikerfirmaet?

Det siste spørsmålet relaterer seg til at stigeledningene også ligger i baderomsveggen, noe som etter Elsikkerhet nr. 65, ikke anses å oppfylle sikkerhetskravene: "Å legge stigere og ledningsdistribusjon i vegg mot bad vil derfor ikke ansees å oppfylle sikkerhetskravene i fel.". Til dette bemerker elektrikerfirmaet at: "Vi anser stigeledningene som elsikkerhetsmessig forsvarlig. De er installert i vegg bak gipsplater og fliser mot hjørne av badet. Det er dobbeltisolerte kabler som er godkjent for montering i vegg. De ligger 1-1,5 meter lengde vertikalt mot hjørne av rommet i motsatt ende av farlig sone. Det er ingen grunn til å tro at stigeledningene skulle bli skadet som følge av til tider høyere luftfuktighet i baderommet ettersom de er isolert fra rommet og uansett tåler fuktighet. TIlsvarende kabler med skjerm (PFSP) er sågar godkjent for å ligge direkte nedgravd i jord. Kabeltypen vi har benyttet er PFXP som er dobbeltisolert men uten skjerm.

4) Oppfyller løsningen som beskrevet over alle relevante krav og forskrifter?

På forhånd takk for gode innspill og kommentarer:)

Helpful answer marked by forum leader Løst
Svar
  • Rediger
  • Slett
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (${ thread.comments.length })

${comment.author.name}

Forumleder
Postet ${formatDate(comment.postDate.timestamp)}
Instructor contact card
Bra svar markert av forumleder Bra svar
Svar
  • Rediger
  • Fjern
  • Utesteng bruker
  • Fjern utestenging
Denne kommentaren er fjernet.

Edit your answer

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Forumbrukere vil ikke se navnet og bildet ditt. Forumledere vil fortsatt se kontodetaljene dine.
Poster som:

${form.anon ? form.name : currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName}

Du mottar opp til en e-post om dagen når det skjer noe i tråden.

Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.

Logget inn som:
${ currentUser.firstName + ' ' + currentUser.lastName }
Min profil
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.