Kva slags krav stiller DSB til kvalifikasjon ved linjebygging?
Må ei bedrift ha autorisert installatør for å drive med bygging av høgspent luftleidning? Dette er jo nærast å rekne som entreprenørarbeid/mekanisk arbeid (stolpereis og linjestrekking)...?
Er det mogleg å få godkjenning for faglig utførelse og vedlikehold av høgspentanlegg frå DSB?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
DSB skriver ikke ut noe godkjenninger for installatør høyspenningsanlegg lenger. Mener de gjorde det før. Nå er det du selv som skal dokumentere dine kvalifikasjoner. Virker som DSB ønsker å distansere seg fra å gi ett klart svar på "er jeg kvalifisert eller ikke". De sier egentlig bare at du skal ha de nødvendige kvalifikasjonene til å kunne forstå ett høyspenningsanlegg. Å da er det installatør-prøven lavspenningsanlegg og allsidig relevant praksis innen de oppgavene du skal forstå. Du må jo også risiko vurdere anegget du skal forstå. Å da er en vesentlig del av denne risikovurderingen om du faktisk har kunnskap om alle elementene som inngår. Ved prosjektering av høyspenningsanlegg havner vi fort utenfor kompetanse området til elektro fagfolk. Mekanisk-laster osv.
så slik jeg ser det, så for å kunne forestå ett høyspenningsanlegg må en ha installatør kompetanse med ett års praksis for høyspenningsanlegg. Selve jobben med å forestå anlegget vil i praksis bestå av å kjenne sine begrensninger og syte for at ein henter inn nødvendig kompetanse. Det kan vare mekanisk kompetanse, bygg kompetanse, leverandør av høyspenningsanlegg og sammensettingen av høyspent anleggsdeler. Det å forestå høyspenningsanlegget blir å ha det overordne ansvaret og sørge for god risiko forståelse for hele prosjektet. Å skulle det av en eller annen grunn gå til Hel.... Så er det din feil uansett. Du hadde nok ikke god nok relevant praksis, og DSB har aldri sendt ut ett skriv hvor de har godkjent deg som høyspent installatør........
Takk for godt svar!
Ja, det heile virkar ganske diffust.. Ledninger som vi bygger er jo som regel alltid ferdig prosjektert av fks Norconsult, Jøsok, Rejlers eller liknande.. Komplett med materielliste, linjeprofil med pilhøgdetabell, fundamentering osv..Vi forstår teikningane, forstår kreftene og ut i frå mange års erfaring bygger vi som prosjektert..
Elektroteknisk forstå vi jo fks krav til avstander, kompenserende tiltak mtp støy/stråling/felt, lastbegrensningar over ulike komponentar, termisk last for å nevne noko..
Mekanisk forståv vi jo krefter som vil påvirka ledningen... Fks is- og vindlaster, snøpress, masseforflyttning, trykkrefter, strekkrefter osv....
Men likevel kan vi ikkje bygge ein ferdig prosjektert ledning for andre uten å ha eit papir som seier at me er elektroinstallatør.. Det er ein av dei tinga eg ikkje forstår....
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.