Installatørprøve

Spurt 17:16 - 9.7.2007 av Hei|Siste svar 10:26 - 23.11.2007 av Forumleder

Hei

Er det krav til praksis innen saksbehandling før man kan gå opp til installatørprøven ? Eventuelt hvor mye ?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (15)

Forumleder

Postet 18:19 - 9.7.2007
Kravet for å ta installatørprøven er beskrevet i FKE

Til § 11, Kvalifikasjoner til den som skal forestå utførelse og vedlikehold herunder reparasjon av elektriske anlegg
Elektroinstallatør

Elektroinstallatør (godkjenningsordning for elektroinstallatør gruppe L administreres av EBL, Energibedriftenes landsforening) er en person som har bestått en egen prøve og som forutsettes å ha minst følgende utdanning:

Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole, linje for elkraftteknikk.

For sivilingeniør kreves to års allsidig praksis ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse og reparasjon av høyspenningsanlegg (elektroinstallatør gruppe H), kreves for sivilingeniør minst tre års relevant praksis ved installasjonsvirksomhet omfattende både høy- og lavspenningsanlegg.

For ingeniør (ingeniørhøyskole) kreves fire års allsidig praksis som ingeniør eller fire års praksis som elektromontør gruppe L ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse av høyspenningsanlegg (elektroinstallatør gruppe H), kreves for ingeniør ytterligere minst ett års allsidig høyspenningspraksis som ingeniør ved installasjonsvirksomhet.

For tekniker (teknisk fagskole) kreves at vedkommende må være elektromontør gruppe L. Videre kreves to års allsidig praksis som tekniker, eller fire års praksis som elektromontør gruppe L ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse av høyspenningsanlegg (elektro- installatør gruppe H), kreves for tekniker ytterligere minst ett års allsidig høyspenningspraksis som tekniker ved installasjonsvirksomhet.

For at en elektroinstallatør skal anses som tilstrekkelig kvalifisert til å forestå utførelse avelektriske anlegg innenfor spesielle områder, som energiforsyningsanlegg, maritime installasjoner, automatiseringsanlegg, elektriske anlegg i eksplosjonsfarlige områder, elektriske anlegg i heiser mv., forutsettes vedkommende å kunne dokumentere nødvendige tilleggskompetanse. For at virksomheten skal anses kvalifisert, må både den som forestår og den som utfører kunne dokumentere sin kompetanse innenfor det aktuelle område.

Det vises også til gjeldende bestemmelser om registrering av virksomhet som prosjekterer, vedlikeholder og utfører arbeid på elektriske anlegg.



Begrenset adgang til å forestå

I henhold til bestemmelsens annet ledd kan, i tillegg til en elektroinstallatør ihht. første ledd, en heisinstallatør gis tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg innenfor et avgrenset fagområde. En heisinstallatør er en person som har bestått egen prøve eller som etter nærmere samtykke fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anses kvalifisert til å forestå utførelse, reparasjon og vedlikehold av elektriske anlegg ved heiser. En heisinstallatør forutsettes å ha minst følgende utdanning:

Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole med linje for elektroteknikk/elkraftteknikk, automasjon el. tilsvarende.

For sivilingeniør kreves videre to års allsidig praksis som sivilingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.

For ingeniør (ingeniørhøyskole) kreves:

Alternativ 1: Tre års praksis som ingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
Alternativ 2: To års manuell praksis og to års praksis som ingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.

For tekniker (teknisk fagskole) kreves:

Alternativ 1: Fagutdanning som heismontør og ett års praksis som tekniker eller to års praksis som heismontør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
Alternativ 2: To års manuell praksis og tre års praksis som tekniker ved heisinstallasjonsvirksomhet.

I henhold til bestemmelsens annet ledd kan, i tillegg til en elektroinstallatør ihht. første ledd, en automatiseringsleder gis tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg innenfor et avgrenset fagområde. En automatiseringsleder er en person som etter nærmere samtykke fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anses kvalifisert til å forestå utførelse, drift og vedlikehold herunder reparasjon av elektriske anlegg som inngår i automatiseringsanlegg. En automatiseringsleder forutsettes å ha følgende utdanning:

Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole, linje for teknisk kybernetikk, automatisering, elkraft eller tilsvarende.

For sivilingeniører kreves tre års allsidig praksis ved automatiseringsvirksomhet eller ett års allsidig praksis som sivilingeniør ved installasjonsvirksomhet lavspenning og to års allsidig praksis som sivilingeniør ved automatiseringsvirksomhet.

For ingeniør/tekniker kreves:

Alternativ 1: Tilfredstille kravene til automatiker. Dessuten kreves to års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling eller ett års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling og ett års allsidig praksis fra installasjonsvirksomhet lavspenning eller fire års praksis som automatiker.
Alternativ 2: To års manuell praksis og fem års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling, eller åtte års allsidig praksis som ingeniør/tekniker ved automatiseringsavdeling.

Sakkyndige driftsledere, heisinstallatører automatiseringsledere og elektrofagarbeidere som ihht. § 13 med veiledning er kvalifisert til selvstendig å utføre slike anlegg, kan forestå og utføre elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig samt mindre bygninger som er en integrert eller adskilt del av slik bolig eller fritidsbolig.

En elektrofagarbeider som er kvalifisert til å forestå reparasjon avelektrisk utstyr ihht. § 14, kan forestå til- og frakopling avelektrisk utstyr samt utskifting av stikkontakter og brytere.



Plikter til den som skal forestå

Den som forestår utførelse av elektriske anlegg har i henhold til i forskrifter fastsatt med hjemmel i lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, plikt til å påse at de til enhver tid gjeldende bestemmelser blir ivaretatt i alle faser av et prosjekt herunder,

- planlegging
- prosjektering
- kvalitetssikring av leveranser og
- bygging.

I de tilfeller hvor planlegging og prosjektering utføres av andre enn den som forestår utførelse, har den som forestår plikt til å påse at dette arbeidet tilfredstiller gjeldende bestemmelser. Den som forestår har, etter forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften), plikt til å påse at underleverandør av varer og tjenester har et system som sikrer samsvar med aktuelle gjeldende forskrifter.



Begrensninger

Vedrørende kvalifikasjonskrav til den som skal forestå vedlikehold av elektriske anlegg, konfr. også § 3, § 7 Veiledning første ledd og § 12 Veiledning pkt. 3.

Den som kan forestå utførelse og vedlikehold herunder reparasjon, i henhold til denne forskrift, kan ikke arbeide selvstendig med utførelse og reparasjon av elektriske anlegg, jfr. § 13, med mindre vedkommende også har formell fagutdanning i henhold til § 7, Veiledning. Dette gjelder dog ikke utførelse av elektriske anlegg i egen bolig, feilsøking, feilretting, utskifting av komponenter, samt oppgaver tilknyttet drift, vedlikehold og reparasjon i hht. § 12, § 14 og § 15.

l

Postet 15:05 - 17.7.2007
Dette vil si at en elektromontør GR.L
ALDRI kan gå opp til noe prøve, han må slutte jobben skaffe seg allmenfaglig utdanning for så og studere to-tre år før han har muligheten til og gå opp til noen prøve?

Hvis dette stemmer så er det ganske usaklig iforhold til at denne personen utfører det meste av installasjonsberegning og utførelse hver dag.

men arrester meg viss jeg er på viddene.

Forumleder

Postet 22:39 - 17.7.2007
Det er meningen at du skal kunne mer enn montørene når du tar prøven, du nevner allmennfag??? er dette fordi at fagskolen har en del generell studiekompetanse? Leser du kravene en gang til vil du se at det er kompetanse som er relevant for å kunne jobbe som installatør. Det er en stor forskjell på å være montør og å stå som ansvarlig for ellsikkerheten og utførelsen av et elektrisk anlegg.

l

Postet 2:14 - 18.7.2007
jeg vet at du skal mer enn vanlige montørene når du skal stå prøven, men det er jo derfor du tar prøven... for og bevise dine kunnskaper.

Men det er tydligvis ikke nok å ha kunnskapen og bevise det.

Det er vel slik samfunnet skal være, de uten og de med studielån.

Forumleder

Postet 11:05 - 18.7.2007
Det du svarer på prøven er bare en liten del av det du lærer når du går på skolen. Det å gå videre på skolen gir deg blant annet et større grunnlag for å jobbe som leder, ansvarlig for ansatte. Husk at hverken ingeniør- eller fag-skolen er en installatørskole. Med det store antallet som hvert år stryker på installatørprøven så tror jeg ikke det er smart å senke kravene for å få lov til å ta prøven.

l

Postet 12:53 - 18.7.2007
isåfall ville løsningne vært og senke kravene for og ta og øke fyldigheten og vanskelighetsgraden på prøven.

men er vel bare og innse og skåle for monopolet, så får jeg holde meg til og leke installatør for huset mitt en gang i fremtiden. siden jeg tydligvis ikke kan arbeide mot noe annet.

Oi

Postet 18:17 - 20.7.2007
Det var da svært til syting :)

l

Postet 20:08 - 21.7.2007
første steg til og rette en feil eller forandre noe til det bedre. så starter begge med og finne problemet...

Espen

Postet 23:13 - 22.7.2007
Du trenger ikke å slutte i jobben eller ta opp studielån for å kunne ta Teknisk Fagskole.Bergen Tekniske Fagskole har et tilbud til de som ikke har råd til å slutte i jobben for å ta skole. De tilbyr Teknisk Fagskole via internett. Du tar det over 3 år i stedenfor to som er vanlig da.

l

Postet 22:15 - 23.7.2007
takk for informasjonen, som navnet mitt tilsier er jeg forsatt bare lærling gr.l, men å ha noe og jobbe oppmot etter fagbrevet er noe jeg vil ha.

Ohoi

Postet 14:04 - 18.11.2007
Kunne dere ikke bare svart på spørsmålet

En elektromontør gr. L må ha 4 års praksis etter fagprøve er bestått for å kunne melde seg opp til installatørprøven.

Forumleder

Postet 18:30 - 18.11.2007
vet ikke helt hvor du har lest det. Du må ha minimum 2årig teknisk fagskole Videre kreves to års allsidig praksis som tekniker, eller fire års praksis som elektromontør gruppe L. Det står beskrevet i FKE-Forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk veiledningen til §11

Ohoi

Postet 19:00 - 22.11.2007
Har ikke lest det noe sted. Vet bare at ddet er vanlig mpraksis at elektromontører gr.L får gå opp til installatørprøve etter 4 års praksis. Har selv gjort det. Ikke noe ingeniør utdannelse, teknisk fagskole eller noe. Bare gr.kurs elektro, vk1 elektro og 2,5års læretid så 4 årspraksis.

dankert

Postet 9:08 - 23.11.2007
Fullført teknisk fagskole er definitivt et absolutt minimum for å kunne gå opp til installatørprøven. Ohoi tar nok feil her.
Men mange elektromontører grL (spesiellt det over 40) har ofte tatt teknisk fagskole etter vk1 og før lærlingtid.

Forumleder

Postet 10:26 - 23.11.2007
Det har vært mulig tidligere å ta fagskolen før Fagbrev. Fagskolene har i deres opptakskrav at man skal ha bestått fagprøven, men om det blir fulgt opp likt over hele landet er en annen sak.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.