Kravet for å ta installatørprøven er beskrevet i
FKETil § 11, Kvalifikasjoner til den som skal forestå utførelse og vedlikehold herunder reparasjon av elektriske anlegg
Elektroinstallatør
Elektroinstallatør (godkjenningsordning for elektroinstallatør gruppe L administreres av EBL, Energibedriftenes landsforening) er en person som har bestått en egen prøve og som forutsettes å ha minst følgende utdanning:
Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole, linje for elkraftteknikk.
For sivilingeniør kreves to års allsidig praksis ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse og reparasjon av høyspenningsanlegg (elektroinstallatør gruppe H), kreves for sivilingeniør minst tre års relevant praksis ved installasjonsvirksomhet omfattende både høy- og lavspenningsanlegg.
For ingeniør (ingeniørhøyskole) kreves fire års allsidig praksis som ingeniør eller fire års praksis som elektromontør gruppe L ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse av høyspenningsanlegg (elektroinstallatør gruppe H), kreves for ingeniør ytterligere minst ett års allsidig høyspenningspraksis som ingeniør ved installasjonsvirksomhet.
For tekniker (teknisk fagskole) kreves at vedkommende må være elektromontør gruppe L. Videre kreves to års allsidig praksis som tekniker, eller fire års praksis som elektromontør gruppe L ved installasjonsvirksomhet lavspenning. For elektroinstallatør som også skal forestå utførelse av høyspenningsanlegg (elektro- installatør gruppe H), kreves for tekniker ytterligere minst ett års allsidig høyspenningspraksis som tekniker ved installasjonsvirksomhet.
For at en elektroinstallatør skal anses som tilstrekkelig kvalifisert til å forestå utførelse avelektriske anlegg innenfor spesielle områder, som energiforsyningsanlegg, maritime installasjoner, automatiseringsanlegg, elektriske anlegg i eksplosjonsfarlige områder, elektriske anlegg i heiser mv., forutsettes vedkommende å kunne dokumentere nødvendige tilleggskompetanse. For at virksomheten skal anses kvalifisert, må både den som forestår og den som utfører kunne dokumentere sin kompetanse innenfor det aktuelle område.
Det vises også til gjeldende bestemmelser om registrering av virksomhet som prosjekterer, vedlikeholder og utfører arbeid på elektriske anlegg.
Begrenset adgang til å forestå
I henhold til bestemmelsens annet ledd kan, i tillegg til en elektroinstallatør ihht. første ledd, en heisinstallatør gis tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg innenfor et avgrenset fagområde. En heisinstallatør er en person som har bestått egen prøve eller som etter nærmere samtykke fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anses kvalifisert til å forestå utførelse, reparasjon og vedlikehold av elektriske anlegg ved heiser. En heisinstallatør forutsettes å ha minst følgende utdanning:
Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole med linje for elektroteknikk/elkraftteknikk, automasjon el. tilsvarende.
For sivilingeniør kreves videre to års allsidig praksis som sivilingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
For ingeniør (ingeniørhøyskole) kreves:
Alternativ 1: Tre års praksis som ingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
Alternativ 2: To års manuell praksis og to års praksis som ingeniør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
For tekniker (teknisk fagskole) kreves:
Alternativ 1: Fagutdanning som heismontør og ett års praksis som tekniker eller to års praksis som heismontør ved heisinstallasjonsvirksomhet.
Alternativ 2: To års manuell praksis og tre års praksis som tekniker ved heisinstallasjonsvirksomhet.
I henhold til bestemmelsens annet ledd kan, i tillegg til en elektroinstallatør ihht. første ledd, en automatiseringsleder gis tillatelse til å forestå utførelse og reparasjon av elektriske anlegg innenfor et avgrenset fagområde. En automatiseringsleder er en person som etter nærmere samtykke fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anses kvalifisert til å forestå utførelse, drift og vedlikehold herunder reparasjon av elektriske anlegg som inngår i automatiseringsanlegg. En automatiseringsleder forutsettes å ha følgende utdanning:
Eksamen fra teknisk høyskole, ingeniørhøyskole eller to-årig teknisk fagskole, linje for teknisk kybernetikk, automatisering, elkraft eller tilsvarende.
For sivilingeniører kreves tre års allsidig praksis ved automatiseringsvirksomhet eller ett års allsidig praksis som sivilingeniør ved installasjonsvirksomhet lavspenning og to års allsidig praksis som sivilingeniør ved automatiseringsvirksomhet.
For ingeniør/tekniker kreves:
Alternativ 1: Tilfredstille kravene til automatiker. Dessuten kreves to års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling eller ett års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling og ett års allsidig praksis fra installasjonsvirksomhet lavspenning eller fire års praksis som automatiker.
Alternativ 2: To års manuell praksis og fem års allsidig praksis som tekniker/ingeniør ved automatiseringsavdeling, eller åtte års allsidig praksis som ingeniør/tekniker ved automatiseringsavdeling.
Sakkyndige driftsledere, heisinstallatører automatiseringsledere og elektrofagarbeidere som ihht. § 13 med veiledning er kvalifisert til selvstendig å utføre slike anlegg, kan forestå og utføre elektriske anlegg i egen bolig og fritidsbolig samt mindre bygninger som er en integrert eller adskilt del av slik bolig eller fritidsbolig.
En elektrofagarbeider som er kvalifisert til å forestå reparasjon avelektrisk utstyr ihht. § 14, kan forestå til- og frakopling avelektrisk utstyr samt utskifting av stikkontakter og brytere.
Plikter til den som skal forestå
Den som forestår utførelse av elektriske anlegg har i henhold til i forskrifter fastsatt med hjemmel i lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, plikt til å påse at de til enhver tid gjeldende bestemmelser blir ivaretatt i alle faser av et prosjekt herunder,
- planlegging
- prosjektering
- kvalitetssikring av leveranser og
- bygging.
I de tilfeller hvor planlegging og prosjektering utføres av andre enn den som forestår utførelse, har den som forestår plikt til å påse at dette arbeidet tilfredstiller gjeldende bestemmelser. Den som forestår har, etter forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften), plikt til å påse at underleverandør av varer og tjenester har et system som sikrer samsvar med aktuelle gjeldende forskrifter.
Begrensninger
Vedrørende kvalifikasjonskrav til den som skal forestå vedlikehold av elektriske anlegg, konfr. også § 3, § 7 Veiledning første ledd og § 12 Veiledning pkt. 3.
Den som kan forestå utførelse og vedlikehold herunder reparasjon, i henhold til denne forskrift, kan ikke arbeide selvstendig med utførelse og reparasjon av elektriske anlegg, jfr. § 13, med mindre vedkommende også har formell fagutdanning i henhold til § 7, Veiledning. Dette gjelder dog ikke utførelse av elektriske anlegg i egen bolig, feilsøking, feilretting, utskifting av komponenter, samt oppgaver tilknyttet drift, vedlikehold og reparasjon i hht. § 12, § 14 og § 15.