IP2X og IP2XC

Spurt 13:56 - 15.12.2009 av bes|Siste svar 9:33 - 16.12.2009 av J.D.

bes

Når det gjelder IP-grad, så er det krav til barnesikre IP2XC(IP30) der barn kan ferdes (BA2), men kun IP20 der ""voksne"" ferdes.

Sikringsskap derimot skal ha IP2XC for usakkyndige, betyr det at de kan betjenes av ""barn""? De kan altså kunne håndtere sikringer, men ikke sette inn støpsler i stikk?

Viss vi tenker oss et hus med bare voksne (ikke tilgj. for barn), så er det ikke så store krav til kapsling på stikkontakter (IP20). Stikkontakter er det jo mange fler av og de er lettere tilgjengelig enn ei tavle..
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (12)

J.D.

Postet 16:22 - 15.12.2009
Stikkordet her er vel tilgjengelighet. Dvs man regner ikke et sikringsskap som tilgjengelig for et lite barn, mens en stikkontakt 20 cm opp på veggen er veldig tilgjengelig, og utsatt for barns nysgjerrighet(typ; stikke strikkepinnen inn i hullet der den passer perfekt!)

Det stemmer for øvrig at man kan benytte kapslingsgrad IP20 i områder der det er utenkelig at barn oppholder seg eller ferdes, som for eksempel over himling eller i industri-installasjoner. Det er nettopp sånne ting man finner ut i risikoanalysen for installasjonen.
I bolig vil det normalt ikke være aktuelt å montere IP20 stikkontakter fordi man ikke vet hvilke ""egenskaper"" fremtidige brukere av anlegget har, kjedelig å måtte bytte alle stikkontaktene i leiligheten fordi man får barn!

bes

Postet 17:00 - 15.12.2009
Ja, men er egentlig rart at kravet i tavler er IP2XC, når stikk trenger IP20. Kan jo ""være uheldig"" som voksen også mener jeg. Burde vært IP20 i tavler ogå da like godt. Siden stikk er overalt, og tavle, som ikke er lett tilgjengelig, skal ha høyere IP.


Setter det litt på spissen, bare for å kverulere litt :)

J.D.

Postet 17:10 - 15.12.2009
Ja enig i utsagnet!
Og du kan benytte IP2X der det kun er instruert eller sakkyndig personell som skal betjene fordelingen.

Tror at kravet til IP2XC tildels skyldes personbeskyttelse ved arbeid på fordelingen, altså for å beskytte montøren. Men dette er jeg ikke 100% sikker på.

bes

Postet 21:46 - 15.12.2009
Litt over på tavler nå..

Problemet er bare at når man skal arbeide i en fordeling, må man som regel fjerne all kapsling for å arbeide. Da jobber man i praksis på eller nær ved spenningssatt anlegg.

De nye tavlene har jo heldekket front, ikke mulig å få ""støt"" av de.
De dekker jo IP2XC og vel så det, men hva er kravet når man da fjerner kapslingen da?
Dvs., er det egentlig krav til endestykker på samleskinnene og IP30 på OV når alt er dekket av heldekkende IP2XC/30 kapsling før man fjerner deksler?

J.D.

Postet 22:48 - 15.12.2009
Fant ut hvor jeg hadde lest om dette.. Normguiden 810.512.02.

""I ""vanlige"" sikringsskap der montøren ikke har mulighet til å koble fra tilførselen, bør alle klemmer og koblinger som er spenningsførende etter betjening av skapets hovedvern ha kapslingsgrad på minst IP2XC, for på denne måten å bedre sikkerheten ved arbeid i tavla.
I større fordelinger som kun er tilgjengelig for elektrofagfolk eller instruert personale kan berøringsbeskyttelsen av deler som fortsatt er spenningsførende, oppnås ved å bruke hindere eller ved plassering utenfor rekkevidde(NEK 400-4-41, Tillegg 41B).""

Jeg forstår dette som at kapslingen rundt de deler som fortsatt er spenningsførende etter utkobling av hovedbryter, må ha egen kapsling. Slik at man kan fjerne kapsling på den spenningsløse delen, uten å forringe kapsling mot spenningsførende deler.
Anbefalingen er jo absolutt med på å øke sikkerheten når man arbeider i skap som er beskrevet, er jo ofte man ikke får gjort skapet helt spenningsløst på en enkel måte.

bes

Postet 7:54 - 16.12.2009
Jepp. Er helt enig med deg. Normguiden sier jo bør, og ikke må, og det er vel egentlig ikke direkte krav?

bes

Postet 8:08 - 16.12.2009
Bare legger til at det du nevner er vanlig praksis, og at jeg alltid utfører anlegg på den ""ordentlige måten"", med IP2XC på OV, og endestykker på samleskinner. :)

Forumleder

Postet 8:18 - 16.12.2009
Bra diskusjon og fornuftige svar, vil bare legge til at kurssikringer som benyttes i dag har IP 2X så vidt jeg vet. Så avmantlingen er viktig, for å ha tilfredstillende kapsling

bes

Postet 9:14 - 16.12.2009
Har prøvd å se etter på underlag for sikringer om de har IP2X, men ikke lett å finne. Men mener de skal være det jeg og. Så med andre ord: ikke krav til f.eks. ASD på sakkyndig betjente tavler?

Hva med tavler som har f.eks. (eldre) kontaktorer, de har jo så og si IP 0. Skal de merkes ""Kun sakkyndig og instruert personale"", samt låses, så er det greit?

J.D.

Postet 9:23 - 16.12.2009
Noe utstyr er bare godkjent etter industrinormen, slikt utstyr skal kun installeres i tavler for sakkyndig eller instruert(litt usikker) betjening.
Når det gjelder gamle tavler, gjelder vel de forskriftene som var gjeldene når anlegget ble installert.

bes

Postet 9:26 - 16.12.2009
Betyr det at alt utstyr godkjent etter industrinorm,EN60947, har IP20?

J.D.

Postet 9:33 - 16.12.2009
Vet ikke om godkjenning har noe med IP graden å gjøre, men mulig!
Vet at det er andre krav som stilles i de forskjellige normene bare.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.