Jordfeil

Spurt 12:21 - 16.7.2008 av Mads Larsen|Siste svar 19:16 - 17.7.2008 av Mont

Mads Larsen

Hva er en jordfeil? Og hvordan oppstår det? Hva er ulempen med dette? Og hvordan måles en jordfeil?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

Mads Larsen

Postet 12:22 - 16.7.2008
Og hvordan fungerer en jordfeilbryter?

Mont

Postet 12:48 - 16.7.2008
Vi kan starte med første spørsmål:

""Hva er en jordfeil?""

En jordfeil er en uønsket strøm som passerer fra en strømleder og til jord eller deler av anlegget som ellers ikke skal være spenningssatt. Er ikke den delen som er berørt av jordfeilen jordet så har du en stående berøringsspenning som kan være livsfarlig. I enkelte nett (TN) så kan denne berøringsspenningen bli opp til 230V om det ikke er i forbindelse med jord.

""Hvordan oppstår en jordfeil?""

En jordfeil kan oppstå på grunn av feil på anlegget, apparatet eller en kabelføring eller direkte slurv fra vedkommende som har utført installasjonen. En jordfeil skjer som sagt når en strømleder på et eller annet vis kommer i kontakt med noe annet elektrisk ledende materiale den ikke skal komme i kontakt med. For eksempel om en strømleder (faseleder som det heter) ligger og gnisser mot en jordleder til isolasjonen blir slitt og metallene i de to lederne kommer i direkte kontakt. Eller det kan skje om det har kommer vann inn på koblingene.

""Hva er ulempen med en jordfeil?""

Som nevnt tidligere så er det fare for liv og helse om noen kommer i kontakt med delene som på grunn av en jordfeil er gjort spenningsførende. Om et apparat med jordfeil blir koblet på en ujordet stikkontakt og det er et jordet element i nærheten, som for eksempel vannkran etc, så vil det være livsfarlig å berøre begge disse gjenstandene samtidig.

""Hvordan måles en jordfeil?""

En jordfeil kan måles på to måter på anlegg som henholdsvis er i drift eller ikke er i drift.

På førstnevnte benytter man, under drift, et spesielt tangamperemeter som kan måle om det som går ut i installasjonen via den ene lederen er like mye strøm som det som kommer tilbake i den andre lederen. En elektrisk strøm er som et kjede på en sykkel som skal drive et hjul. En del av kjedet går mot hjulet og den andre siden kommer tilbake igjen.

Kommer det mindre strøm tilbake enn det som er på vei ut så tyder det på at noe av strømmen har funnet alternative veier mot jord og tilbake til transformatoren som forsyner anlegget. Det blir som å måle om vannet som går inn på ene siden av et rør er like mye vann som kommer ut på andre siden for å finne ut om røret lekker. Et slikt amperemeter kan lese av dette.

Den andre metoden er å isolasjonsmåle anlegget i spenningsløs tilstand. Dette gjøres ved å sette en målepinne mot jord og sette en testspenning på 250, 500 eller 1000V og måle en og en ledning for å lokalisere hvor ""lekkasjen"" finner sted. Om instrumentet gir utslag så betyr dette at det er forbindelse mellom den aktuelle strømlederen og jord.

Sistnevnte er den mest presise måten å feilsøke på. Mens jordfeilamperemeteret går mer på å lokalisere hvilken kurs som er berørt av jordfeilen.

""Hvordan fungerer en jordfeilbryter?""

Jordfeilbryteren fungerer på samme prinsippet som nevnte tangamperemeter. Om du har en liten transformator så har du to ledere. I praksis betyr dette strøm inn og strøm ut av trafoen. Når strøm i leder nr 1 går igjennom tanga på amperemeteret så induseres det en strøm inni tanga på instrumentet på grunn av magnetfeltet rundt lederen. Men når du instroduserer ledning nummer 2 inn igjennom tanga så går strømmen tilbake. Altså andre veien og derfor et motsatt magnetfelt. Disse to magnetfeltene vil utlikne hverandre og summen blir lik null. Men ved en jordfeil så vil det være denne bittelille forskjellen og det vil oppstå en strøm i tanga på amperemeteret. I en jordfeilbryter vil det samme skje og ved en fastsatt verdi så vil jordfeilbryteren koble ut hele kretsen den er ansvarlig for.

Om du søker opp jordfeilbryter på wikipedia.no så finner du ut mye mer utfyllende informasjon.

Takk for meg, og dere andre må gjerne komme med innspill eller korreksjoner om jeg har bomma litt her.

l

Postet 18:42 - 16.7.2008
knall bra innlegg montør, og takk for spørsmålet mads, tror ikke alle vet dette flere måler på jordfeil uten å vite helt hva jordfeil er/ hvordan det oppstår.

Mont

Postet 19:27 - 16.7.2008
Takk takk.

Det er viktig at folk innser alvoret ved en jordfeil.

Jeg føler at mange har den oppfatningen at jordfeil bare er en feil. Og det er det. Uten å innse at det kan koste dem livet under rette omstendigheter.

Datra mi fikk strømgjennomgang på kjøkkenet en gang da hun var 9. Vi sto og stekte vafler.

Mellom håndtaket på mixmasteren og holdt seg fast i oppvaskkummen siden det var litt høyt. Hun hang fast i begge hender i et par sekunder før jeg innså hva som skjedde og fikk dratt ut støpselet på mixmasteren. Og det bar rett på legevakta for kontroll. Heldighvis ble hun ikke skadet.

Det viste seg at en skrue i håndtaket på mixmasteren hadde kommet borti den ene faselederen i apparatet og skruen var i kontakt med hånda hennes.

Så etter den hendelsen oppgraderte jeg sikringsskapet med jordfeilbrytere på alle kursene.

Tenk om jeg ikke var hjemme? Det er en forstyrrende tanke.

l

Postet 5:11 - 17.7.2008
godt det endte bra .

Mads Larsen

Postet 6:04 - 17.7.2008
Tusen takk, begge to for gode svar. Og veldig gledelig å høre at det gikk bra med din datter. Det kunne endt dårlig om du for eksempel var i et annet rom i telefonen etc.

Forumleder

Postet 6:24 - 17.7.2008
Veldig bra besvart montør. Bra at du var hjemme og reagerte raskt og riktig.

Mont

Postet 19:16 - 17.7.2008
Tusen takk.

Og når det kommer til dette amperemeteret så kan i teorien alle tangamperemetere benyttes til dette så lenge de har stor oppløsning (mange desimaler og høy følsomhet).

Slike verktøy benyttes om en driftstans ville hatt store negative konsekvenser. For eksempel i en fabrikk der stans av en maskin går ut over hele produksjonen.

Da kan man lokalisere jordfeilen mens alle maskinene jobber som vanlig og kan bruke en kort driftstans til selve korrigeringen av feilen istedenfor tidkrevende feilsøking i spenningsløs tilstand.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.