Jordfeil i huset?

Spurt 14:19 - 5.10.2008 av mont|Siste svar 11:49 - 22.10.2008 av Trikkeren

mont

Bor i et hus hvor det er muligens jordfeil av og til. Har isolasjonstestet sikringsskapet og funnet alle kurser i orden, men jordfeilen kommer bare av og til, kan skje både på dag og nattestid. Er heldigvis elektriker selv og har prøvd å funnet ut av dette ved å over og fjerne elektrisk installasjon utendørs. Dessuten er det meste nytt innvendig.

I forbindelse med etterforskningen av jordfeilen lurer jeg på om tavledimensjoneringen kan være problem, jeg tror ikke det, men vil utelukke det.

Overbelastningsvern 50A Moeller 2-fas IT-nett
Overspenningsvern Moeller 2-fas
Jordfeilbryter for hele installasjonen på 30mA Moeller 63A 2-fas

Grunnen til at installasjonen ikke er delt opp i flere jordfeilbrytere eller jordfeilautomater er på grunn av plassmangel og hensyn til økonomi.

Hvis testknapp på jordfeilbryter fungerer skal vel jordfeilbryteren fungere. Men er Moeller sine jordfeilbrytere spesielt ømfintlige for over/underspenning o.l

Noen som har andre tips til hva som kan være galt?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (11)

DanE

Postet 14:39 - 5.10.2008
Jeg ville prøvd å bytte ut jordfeilbryteren.

mont

Postet 15:56 - 5.10.2008
I morgen skal huset isolasjonstestes igjen. Hvis jeg finner svake tegn skal jeg sjekke disse opp. Hvis ikke skal jordfeilbryteren byttes til en ny av samme fabrikat og type. Høres det ut som en god plan?

adel

Postet 15:58 - 5.10.2008
Det kan jo være jordfeil hos naboen som er tilknyttet samme trafo.Forhør deg hos naboene om de sliter med samme problemet event få dle til å måle isolasjonsresistansen ut av kortslutningsvernene til de forskjellige installasjonene.

Even

Postet 17:25 - 5.10.2008
møller sine jordfeilbrytete kan slå ut allerede ved 15ma jordfeil. har du litt jordfeil på nokom kurser som er svak på isolasjonsmotstand men holder kravet kan det hende at dette tilsammen overstiger dette 15ma. det er rett som nevt at vist nabo har jordfeil kan det slå ut hos deg ved IT nett. første jordfeil avhenger av kapasitans på trafo eg lengde fra trafo. andre jordfeil er ein kortsluttning. det er i dette tillfelle ting kan slå ut hos ein nabo.

Leif M.V.

Postet 19:18 - 5.10.2008
Har du mange sparepærer, lysrør, varmekabler etc i huset, så kan det være ett problem med kapasitiv lekkasjestrøm...30ma jordfeilbrytere slår vanligvis ut mellom 15 og 25ma.. Det skal være 127v mellom L1 og jord og L2 og jord (eller mellom 90V og 170V), hvis ikke så kan det tyde på jordfeil i nabolaget...
eller så kan det hjelpe hjelpe å bytte jordfeilbryteren med en jordfeilbryter med 10ms forsinkelese..++++

Forumleder

Postet 19:21 - 5.10.2008
En jfb foran hele anlegget er ikke anbefalt. Du kan få utkoblinger pga feil hos naboer. Se Elsikkerhet Nr 62 der står det blant annet: En 30 mA jordfeilbryter forankoplet anlegget, vil med all sannsynlighet,
ikke oppfylle kravet i §16 om nødvendig driftsstabilitet.
■ Fordel viktige funksjoner på flere jordfeilvern slik at disse ikke
faller helt ut ved jordfeil i deler av anlegget. Dette kan for
eksempel gjelde oppvarming og belysning.

mont

Postet 7:01 - 6.10.2008
Hva koster Moeller sine nye jordfeilautomater med 2polig brudd og 2 modulsbaserte (plassmangel).

Mont

Postet 11:23 - 6.10.2008
Benytt et tangamperemeter for lekkstrøm for å lokalisere feilen. Først hekter du den rundt målersløyfa for å finne ut om det i det hele tatt er jordfeil. La den stå mens du bruker anlegget. Vaskemaskinen står og jobber, oppvaskmaskinen, komfyren etc. Måler du noe lekkstrøm da så lokaliser feilen kurs for kurs. Så ledes du nærmere og nærmere feilkilden. Om du for eksempel måler lekkstrøm fra oppvaskmaskinen så kan du feilsøke denne. Som regel finnes det koblingsskjema som ligger i maskinen, slik at det er enklere for en tekniker å reparere maskinen.

betty

Postet 18:52 - 10.10.2008
ang driftsstabilitet, er det ok å bruke automatisk gjeninnkobler istedefor flere jordfeilbrytere ?

Forumleder

Postet 9:14 - 11.10.2008
Mener personlig at det ikke nødvendigvis gir deg driftsstabilitet. Dersom problemet kommer av at en nabo har jordfeil og summen av strømmer som flyter i anlegget ditt gir utkobling, så vil denne med automatisk innkobling kun koble inn de respektive gangene for så å bli liggende ute. dersom det er atmosfæriske oppladninger så vil du ha stabilitet ved gjenninnkobling. Men desverre så er det ofte et problem at naboene er feilkilden.

Trikkeren

Postet 11:49 - 22.10.2008
Har du målt kapasitansen i anlegget? DLE (Rogaland)anbefaler å ikke overstige 120 nF pr jordfeilbryter. Dette for at jfb ikke skal slå ut ved feil utenfor huset.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.