Jordfeil i IT- nett

Spurt 11:42 - 1.11.2023 av Øyvind Larsen|Siste svar 9:36 - 16.11.2023 av Hans Olav Arnesen

Øyvind Larsen

Er på ei hytte på fjellet. Hytta står fjellgrunn. Jordledningen går ned til en jording i grunnmuren. Det er 1 fase luftstrekk inn til hytta.

Måler 130v mellom hver fase og jord. Jordfeilbryter slår ut på testknapp, men ikke når jeg lager en "jordfeil" mellom fase og jord. Mistenker at anlegget er dårlig jordet,

og at strømmen blir under 30 mA.

Hvor går jordfeilstrømmen på et IT- anlegg? Trafoen er jo isolert fra jord. Går den gjennom disneutern?


Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

Peder Edvardsen

Postet 13:14 - 13.11.2023

Hei
Slik jeg forstår det er det flere ting her.
Hvordan lager du kortslutning til jord? Med sluttkontroll apparat?
evt. kan jordleder på kursen være brutt?


Det kan tyde på at anlegget ditt dårlig overgangsmotstand til jord.


Årsaken til at jfb. fungerer på testknapp er at bryteren lager intern feilstrøm i vernet. når testknappen trykkes inn på en 30 mA jordfeilbryter oppstår en "bypass", som via en motstand genererer en feilstrøm på noe over 30 mA. Bruk av testknapp sikrer altså en god test av jordfeilbryterens funksjon ved feil.


Feilen behøver ikke å være hos deg. Jordfeilen kan også være på en annen installasjon på samme trafokrets.


Jordfeilstrømmen går lager en sluttet krets via kappasitans til til de friske fasene.
Jordfeilstrømmen går ikke gjennom disneutern




Hans Olav Arnesen

Forumleder
Postet 9:36 - 16.11.2023
Instructor contact card

Mye bra i svaret fra Peder.


Om det er få installasjoner tilkoblet trafoen kan første jordfeilstrøm bli så lav at jordfeilvern ikke løser ut. Ved IT har ikke feilstrømmen en naturlig returvei til trafoen via kobber/aluminium, slik det er ved TN. Returveien går via "naturlig lekkasje" fra faser til jord i tilkoblet utstyr (dette omfatter alt som er tilkobla trafokretsen, inklusive kabler).


Ved IT er det krav om at overgangsmotstanden for jordelektroden sikrer maksimalt 50 V berøringsspenning. Om alle forbrukerkurser har 30 mA jordfeilvern (boliger/hytter bygget etter NEK 400:2010 og nyere), samt klasse 2 på alt oppstrøms jordfeilvern, betyr dette aksept for overgangsmotstand på inntil 1666 ohm.


Om installasjonen ikke har 30 mA jordfeilvern på alle forbrukerkurser, og/eller mangler klasse 2 oppstrøms jordfeilvern, er 2 mA pr kVA trafoytelse dimensjonerende for overgangsmotstanden til installasjonens jordelektrode. En trafo på 100 kVA gir altså en maksimal overgangsmotstand på 250 ohm.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.