Jordfeilbryter

Spurt 20:00 - 21.4.2011 av Erik|Siste svar 20:58 - 26.4.2011 av Jarle

Erik

Har søkt litt her på forumet men det kom så myyye, ikke alt jeg klarte lese.

På en hytte skal det opp en ny stikk ute og spørsmålet er om det bare kan settes en felles jordfeilbryter framfor hele installasjonen.
Installasjonen for øvrig er ujordet stikk.

Misforstå meg rett men er det slik at jordfeilbrytern ikke vil stå ut før det er feil OG at noen tar på apparatet med feil i?? men det er jo bedre en ingenting??

Vet at ny norm sier jfb på alle kurser men så sies det også at gammel norm som va gjeldene når huset/hytten ble oppført som er gjeldene ved rehab/rep og nye kurser, men finner ikke dette svart på hvit.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

Trikker

Postet 9:02 - 22.4.2011
En jordfeilbryter la oss si 30mA vil løse ut så snart der er en lekasjestrøm fra en fase og til jord, om dette går fra fasen til chassis på apparat så i jordkabel til jord eller om det går rett fra fase til bakken er revnende likegyldig.

Og det skal forøvrig være en jordfeilbryter forran alle kurser(så vidt ikke alle kursene er utstyrt med egen), om dere får el. kontrollen på besøk får dere ett krav om det umiddelbart så dette bør dere installere utansett.

J.D.

Postet 20:17 - 22.4.2011
Bare for å klargjøre en ting først; det er som du sier de forskriftene og normene som gjaldt da anlegget ble oppført som gjelder for anlegget den dag i dag. Ved reparasjon, vedlikehold og mindre endringer i installasjonen KAN man derfor legge de gamle normene og forskriftene til grunn for valg av løsning.
En mindre endring defineres normalt som opplegg til ekstra stikk på en kurs, opplegg til ny lampe etc. (les om dette i Elsikkerhetsbladet for utfyllende info)

I ditt tilfelle, der du skal legge opp til ny stikk utvendig, er jeg enig i at det bør/skal være en JFB forankoblet denne. Om denne skal være forankoblet hele installasjonen, kun den aktuelle kursen, eller kun den ene stikkontakten utendørs (veggmontert JFB), blir en vurderingssak. Jeg mener alle løsningene er lovlige etter ""gammel"" forskrift, forutsatt at dette fungerer hensiktsmessig i bruk. Inneholder installasjonen feks mange HF-forkoblinger(i lysarmaturer) så kan det være lite hensiktsmessig å sette én 30mA JFB foran hele installasjonen, da denne kan gå pga lekkstrømmer i forkoblingene. På en annen side kan en JFB foran hele kursen bety økt sikkerhet for hele installasjonen, isteden for kun den ene kursen med utestikk. Altså må du vurdere dette..

På en ujordet stikkontaktkurs vil ikke JFB slå ut før du berører utsatt ledende del på apparatet og;
- et annet jordpotensial, eller
- annet apparat med jordfeil på annen fase.

Altså er det, som du antyder, en sikkerhetsgevinst selv om kursene/stikkontaktene er ujordet.

J.D.

Postet 20:21 - 22.4.2011
Mulig jeg missforsto det ene spørsmålet..

På en jordet kurs/stikkontakt vil JFB løse ut ""umiddelbart"" hvis det oppstår direkte kontakt mellom fase og beskyttelsesleder/apparatchassi.

Erik

Postet 23:26 - 22.4.2011
Du forsto spørsmålet mitt riktig.

Så ved å sette en jfb framfor ujordet stikk vil være bedre en ingenting. Siden det vil gå max 30mA når noen/hvis noen får strøm i seg?

I motsettning til hvis det ikke hadde vært jfb så hadde det gått mer men sansyligvis ikke nok til å slå ut sikringen.

Trikker

Postet 6:29 - 23.4.2011
Dette stemmer, om du tar i en lampe(med jordfeil) som er ujordet men du har en jordfeilbryter så vil denne slå ut om du får en strømgjennomgang på 30mA fra lampe igjennom deg og til jord.

Uten jordfeilbryter vil ingenting slå ut, du klarer ikke å slå ut feks en 10 amper kurs på en slik måte.

J.D.

Postet 14:37 - 23.4.2011
Stemmer.

JFB vil også øke brannsikkerheten, fordi en eventuell stående jordfeil vil brytes raskt. Selv om stikkontaktene er ujordet kan røropplegget til kursen være metallrør, og disse skal ha jordforbindelse. En isolasjonssvikt på kursen kan derfor fort føre til jordfeil i boks eller rørstrekk.

elektro

Postet 8:07 - 24.4.2011
Ja for mindre utvidelser i eldre anlegg kan man benytte seg av de forskrifter som gjaldt når anlegget ble bygget, men Dsb har sakt at for ny monterte utvendig stikk SKAL det monteres jfb uansett. En jfb vil fungere forde om du har stikk ujord. Men ved montering av jfb, husk å skjekke hovedjordingen, slik at den har tilfreddstillende overgangsmotstand.

Jarle

Postet 20:58 - 26.4.2011
Nå ble jeg litt undrende her.

Var det slik at alt av stikkontakter var ujordet og at utestikket dermed også ville bli ujordet? Eller skulle det trekkes jord frem til denne kontakten?

Førstnevnte har aldri vært lov uansett hvilket år hytten er fra.
Dessuten finnes ikke ujordede IP44 kontakter.

Men om det er sistnevnte så er det helt ok.
Men man kan argumentere frem og tilbake om hvorvidt man skal ha jordfeilbryter. Kan du ikke bare slenge på en jordfeilbryter for kursen? Så er den diskusjonen ute av verden.

Skal man installere bilbelter i en veteranbil eller skal man følge kravene fra da bilen var ny? Er vel i beste interesse å gå for det sikreste.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.