Hva er reglene mht. jordfeilbryter? ser at det er påbudt med jordfeilbryter i eneboliger osv, men i industrien virker det som om det ikke er krav.... jeg trodde det var best å beskytte mennesker overalt jeg da. hvorfor jordfeilbryter noen steder og andre steder ikke??
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Se tråden Beskyttelse mot elektrisk sjokk..
Ta ein kikk i montørhåndboka og normguiden. Studer Nettsystemene, se på hvordan nullpunktet til trafoen er jorda, og hvordan beskyttelseslederen til tilførselen er kobla.
Om du har ein kortslutning mellom fas og jord i TN nett (jordfeil), vil den strømmen være mye høgare enn kortslutning fase jord i et IT nett.
Grovt eksempel:
Om kortslutningen er så stor at sikringen ryker innen 0,4s og installasjonen ikkje er omfatta av andre spesielle krav vil Beskyttelse mot elektrisk sjokk være ivaretatt. Jordfeilen kobles ut.
Takk for svar, men alt det med normer og forskrifter er greit... skjønner forskjellen på IT TT TN osv... men samme hvordan man vrir og vender på det så er det slik at..... holder jeg den ene fasen i hånda og den andre hånda mot jord får jeg 230V i et TN-nett og blir hengende dersom det ikke er innstallert jordfeilbryter med maks 30mA utløserstrøm... i et IT-nett uten jordfeil får jeg 130V mellom fase og jord og risikerer også der avhengig av kapasive strømmer og stryke med dersom det ikke er innstallert jordfeilbryter med 30 ma utløserstrøm...
Du vil nok få strøm i deg sjølv om du har jordfeilbryter og tar i eine fasen + jord (direkte berøring.)
Avdekning beskytter mot direkte berøring.
Jordfeilbryter skal beskytte mot farlig berøringspenning ved feil (jordfeil), da har du ei krets med ein feilstrøm.
Berøringspenningen er lik spenningsfallet over jordelektroden, den skal holdes under 50V, med enten god jord (Ra), eller begrense jordfeilstrømmen med jordfeilbryter. Ub=Ra*Id.
Jordingshåndboka har veldig gode ilustrasjoner på dette emnet.
På kurser med automatisk utkobling som beskyttelse mot elektrisk sjokk, vil jordfeilbryter gi god tilleggsbeskyttelse både mot brannfare og strømgjennomgang.
Behovet for beskyttelse mot brann og berøring i næringsinstallasjoner skal alltid avveies mot et annet avgjørende krav i FEL, nemlig at installasjonen skal være egnet til forutsatt bruk.
Jeg er enig med Vegard i at det beste er å benytte jordfeilbryter også i industrien (og i mange tilfeller er det jo også krav til dette, som i avsnitt 433.1, 411.6, samt tilleggskrav i del 7 og 8 i NEK 400:2014), og anbefaler dette på alle kurser som ikke er driftskritiske.
Helt enig. Det er en balansegang mellom person og brannsikkerhet og driftssikkerhet. Disse kan ofte komme i konflikt. Styringen til et brannspjeld eller en respirator vil man aller helst at skal fungere helt til kobberet smelter i kabelen. Her må man ha strøm samme hva. Samtidig som at man skal gjøre det så trygt som mulig. Resultatet blir et kompromiss man kaller forutsatt bruk :)Eller en personheis der det å sitte fast mellom to etasjer om natta er mye kjipere enn at en 100mA feilstrøm løser ut hovedspenningen. En feilstrøm som et internkontrollsystem og gode vedlikeholdsrutiner kunne fanget opp morgenen etter
"Å sitte fast i en vareheis mellom to etasjer om natta er mye kjipere enn en 100mA feilstrøm (...)" mente jeg selvsagt
Jo såklart vil du få strøm, men da er det viktig at det er innstallert jordfeilbryter på 30mA..
Det med 50V er en annen problemstilling, men takker for svar..
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.