Det er lagt en pfsp 3x6 ut til en garasje av noen andre. IT-nett.
Så skal det nå monteres sikringsskap i garasjen, i tillegg til noen stikk og lys. Det er lagt en stor kabel ut for mulighet for sveising og elbillader i fremtiden.
Hvordan gjør man det med jordfeilbryter i dette tilfelle? *Hvilken type er å anbefale? Krav til den? Tenker på jordfeilbryteren inne i hoverfordelingen i huset.
Vet det ikke er direkte krav til jordfeilbryter på en stigekurs, men orker ikke å sjekke ut av muligheten for dette.
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Det greiste er vel bare å sette en JFB type B foran denne og deretter vanlige automater i kapslingen i garasjen
Da strider man mot 722.411.3.3. Som sier at man skal ha egen jordfeilbryter for ladepunktet. Samt dette gir dårlig selektivitet
Du bør orke å sjekke ut krav til overgangsmotstand på jordelektroden.For en "normalt god" jordelektrode er berøringsspenning under 50 V neppe noe problem (avhenger også av størrelsen på trafo).
Alternativt må du sørge for selektivitet mellom jordfeilbryter type B i hovedfordeling (100 mA, type S) og jordfeilbryter type B i underfordelingen.
Det vil selvfølgelig også være et alternativ å bytte stiger til PFXP.
Du har helt rett vedr. 722.411.3.3....
Da er det vel ikke noe andre alternativer enn å bytte kabel til PFXP.
På eksisterende boliger er det vel svært vanskelig å påvise en såpass lav overgangsresistans Hans Olav? Nå vet ikke jeg når denne boligen ble bygget men jordelektrode kan være alt fra vannrør til ringjord. Er det en eldre bolig er vel førstnevnte det mest sannsynlige og da er jo dette nærmest umulig..
Har du myrjord eller matjord lett tilgjengelig kan du kanskje slå ned et spyd på 1,5 m. Da kan du dokumentere overgangsmotstand på hendholdsvis 19 eller 60 ohm iht. tabell, så må du videre se om dette lar seg løse mtp. størrelse på trafoen og om du berøringsspenningen da blir under 50 V.
Krav til overgangsmotstand er; Ra = Ub / Idmaks, hvor Idmaks = 2 mA pr kVA trafoytelse.
Eks.: For 200 kVA trafo blir maksimal Ra = 50 / 0,4 = 125 ohm.
Du må vel dokumetere Ra for denne garsjen om ein velger PFXP eller ikkje. Minste krav er 1667ohm med 30mA på forbrukskursar.
Du bør ha noenlunde kontroll på dekningsområde for eksisterande jordelektrode.
Enig i at dekningsområdet bør være kjent for IT-installasjoner (samt TT, i henhold til avsnitt 542.2.2 i NEK 400:2018).
DLE krever normalt ikke dokumentasjon av overgangsmotstand for jordelektrode for boliger (finnes det en jordelektrode er man sannsynligvis innenfor kravet på 1666 ohm).Dette bygger på en gammel uttalelse fra DSB (står ikke i Elsikkerhet/Paragrafen, men er nevnt i Normguiden).
Vil dette bety at løsninga er da og ikkje sikre tilførselen til garasja med jordfeilbryter, men med ei vanlig sikring. Også montere jordfeilautomater i garasjen. Og så eventuelt el-bil med type b jordfeilbryter.
Eg skulle tru at det var best (tryggest) og sikre garasjen med type b jordfeilbryter. Også montere sikringer i garasjen. Men dette er jo ikkje lov på grunn av el-bil.
Er det noen spesifik forklaring at el-bilen skal ha egen jordfeilbryter. (Utenom att det står i boka).
Eg var borti eit lignende tilfelle for ett år siden. Men da sa eigeren "her blir det aldrig el-bil". Løsninga vart 100mA jordfeilautomat i sikringsskap og 30mA jordfeilautomater i garasjen. Pfsp kabelen er nedgravd for 40 år siden.
(Vil alternativet kansje vere at man må legge ein egen ny kabel til el-bil? Virker litt unødvendig)
I henhold til avsnitt 823.411.3.3 krever ikke NEK 400 jordfeilvern for hovedkurs.For eksisterende PFSP, til frittliggende garasje, er det altså ok å benytte vern uten beskyttelse mot jordfeil.
Dessuten er krav til egen kurs for ny elbillader, i eksisterende frittliggende privat garasje, myket opp med avsnitt 722.305.301 i NEK 400:2018. Nå er det tillatt å benytte eksisterende kurs som også omfatter lys og andre stikk i garasjen.
I henhold til avsnitt 823.411.3.3 krever ikke NEK 400 jordfeilvern for hovedkurs.For eksisterende PFSP, til frittliggende garasje, er det altså ok å benytte vern uten beskyttelse mot jordfeil.
Dessuten er krav til egen kurs for ny elbillader, i eksisterende frittliggende privat garasje, myket opp med avsnitt 722.305.301 i NEK 400:2018. Nå er det tillatt å benytte eksisterende kurs som også omfatter lys og andre stikk i garasjen.
Har samme problemstilling. 823.411.3.3 sier jo at du ikke trenger det om 412,413 og 414 er oppfylt, noe som da ikke er tilfelle her. Da må man vel dokumentere >50V? Dette er vanskelig på en installasjon hvor man ikke har kontroll på jordelektroden.
Finnes det en jordelektrode for installasjonen bør det være mulig å måle overgangresistans til jord.
Er det ikke mulig å finne en tilkobling fra jordelektrode bør kunden gis en klar anbefaling om utbedring av anlegget.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.