Jordfeilovervåkning

Spurt 20:24 - 12.10.2012 av Daniel|Siste svar 6:21 - 15.10.2012 av Forumleder

Daniel

Hvilken strøm ville det være naturlig å stille jordfeilovervåkningen til, på et anlegg som Raskmat når det ønskes utkobling ved andre jordfeil?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (2)

MA

Postet 22:09 - 12.10.2012
Må utdype noen saker her før jeg svarer på det du etterlyser:

2 jordfeil altså dobbel jordfeil gir teoretisk formel er IK maks x 0,38 = IK dobbel jordfeil identisk kurs.

Dette betyr at dobbel jordfeil i praksis normalt blir teoretisk halvparten av vanlig IK 2 min fase fase kortslutninger og dette er faktisk så høy kortslutningsstrøm at normalt så vil vanlige B og i mange tilfeller også C karakteristikk vern løse ut direkte på en dobbel feil, men i visse tilfeller kan det skje at ikke vern løser ut på dobbelfeil, montørhåndboken viser maks lengder på vern i forhold til dobbel feil på side 148 og 149 feks en 2,5 mm2 på 16 A / C kurs kan legges 35 meter langt dersom det er 2 KA i tavlen det går ut i fra på Raskmat er det mye høyere trykk så man kan her gå noe lengre, men allikevel store bygg kan ha betydlig lengre lengder.

Derfor er det korrekt å velge JF overvåker med utgang for utkobling 2 feil men før du velger å innstille verdi på JF overvåker må du tenke på hva kan 1 jordfeil kunne bli her, slik at ikke overvåking løser ut mot sitt formål på første feil, her er det slik at emperiske formel kan benyttes, 0,5 mA pr KVA trafo gjelder sommerstid da er det lite varme bruk og få lengder altså få kapatistanser i bruk, du må derimot bruke emperisk formel vintertid da er energibehov normalt pga i Norge er strøm ofte benyttet elektrisk energi og når varmen skrus på vil flere belastede lengder komme på dvs. kapasitansene og derfor sier emperiske formel nå at maks lekkstørm 2 mA pr KVA trafo, dette gjelder første feil fase jord i IT nett. Feks har du en trafo 600 KVA x 2 mA = 1,2 A bør du stille det litt over denne verdi slik at ikke 1 feil fanges opp.

Men om man skal følge NEK 400 2010 side 80 her gjelder avsnitt 411.6.4 for installasjoner med egen trafo på IT, og skal man følge formel i punkt a) for å verifisere Ia = JF utløsestrømmen må man kjenne til eller måle eller beregne impedansen Zs i den lengste kursen man har i Raskmat sin installasjon og så må man videre snu om formel og ut i fra Zs innputtet i formel ser man nå hva Ia maks kan være men dette forutsetter at man som sagt enten har oppgitt impedans, har målt eller beregnet den ut i fra lengste lengde som da må være kjent.

Så her må det normalt være oppgitt noe i oppgaven om impedansen på lengste kabel ellers er det kanskje like greit å bruke emperisk 2 mA pr KVA trafo å stile litt over denne dette fordi jeg vet mange gjør dette slik i praksis:)

Det er mulig forumleder har noen flere tips her til deg også, lykke til på prøven.

Forumleder

Postet 6:21 - 15.10.2012
Dette spørsmålet hører naturlig inn under forumet installatørprøven. Send en mail til tommy.lundekvam@trainor.no, som er forumleder der, så kan du få tilgang til dette forumet.

Forøvrig er spørsmålet ditt godt besvart av MA.
Eksempel: Ønskes utkobling av 2. jordfeil, og installasjonen din er galvanisk tilknytta et IT forsyningsnett, benyttes empirisk formel for største jordfeilstrøm, Idmaks = 2 mA pr kVA transformatorytelse. For en 200 kVA trafo medfører dette en 500 mA jordfeilbryter.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.