Ta f.eks ett it-nett der en får en jordfeil på en vaskemaskin, den ene faselederen har morkna på isolasjonen og kommer i kontakt med godset på maskinen. Det er påmontert en jordfeilautomat på kretsen.
Hva er det som skjer rent fysiskt da, du får et overslag med spenningen, men hva er det som genererer strømmen som gjør at jordfeiautomaten tripper. Eg trudde strømmen alltid gikk raskeste vei og det vil jo være tilbake gjennom faselederene.
Grunne for at eg spør er for at eg greier ikke helt å skjønne hva som skjer og hvorfor det er slik at viss en har en 30ma jordfeilautomat så kommer ikke berøringspenningen over 50v
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Ja, strømmen går alltid enkleste vei (= lavest motstand til jord).
Jordfeilbrytere består av en summasjonstransformator, en utløsespole og en brytermekanisme. Alle faseledere og eventuell N-leder føres gjennom summasjonstransformatoren, og i anlegg uten jordfeil vil strømmen gjennom summasjonstransformatoren alltid være lik null.
Ved strøm til jord vil jordfeilbryteren sørge for utkobling. I anlegg uten jordfeilautomat oppstår en berøringsspenning (UB = Ijf x Rja) som er avhengig av jordelektrodens overgangsresistans.
For et IT-anlegg med 30 mA jordfeilautomater vil største jordfeilstrøm som kan forekomme (i lengre tid enn automatens utkoblingstid) være mindre enn 30 mA. Berøringsspenningen avhenger av overgangsmotstanden til anleggets jordelektrode, som er anbefalt å ikke være større enn 100 ohm, og blir i så tilfelle lik 0,03 x 100 = 3 V.
Så da betyr det at ikke all strømmen går raskeste vei, du vil få en lekkasje strøm mot jord, men det er dette eg ikke skjønner.
For jorfeilautomaten, sånn som eg ser ut av beskrivelsen av forskjellige leverandører detekterer den at det vil komme mindre strøm tilbake gjennom den fasen du har jordfeil mot.
Men det stemmer ikke imot det prinsippet mot at strømmen alltid går raskeste vei.
For meg virker det heller sannsynlig at du tilfører mere strøm mot fasen du har jordfeil mot
Stemmer dette?
Dette går i grunn på elementær elektroteknikk, med serie og parallellkobling av motstander. Strømmen går alltid enkleste vei, det vil si der motstanden er minst.
I en normalsituasjon vil summasjonstransformatoren i en jordfeilbryter registrere at strømmen i sum er lik 0. Hvis det derimot flyter strøm fra fase til jord så vil summasjonstransformatoren registrere at strømmen i sum er forskjellig fra null, og jordfeilbryteren vil slå ut.
For å sitere deg på det eg ikke greier å se helt tydelig:
" strøm fra fase til jord så vil summasjonstransformatoren registrere at strømmen i sum er forskjellig fra null, og jordfeilbryteren vil slå ut."
I et tilfelle det går 10a i L1 og L2 vanligvis i kretsen, vil den registrere større eller mindre strøm i den ene fasen i summasjonstransformatoren.
Eksempelvis L1:10A og L2:10,1A eller blir det L1:10A og L2: 9,9A.
Takk for at du hjelper en litt frustert kar!
Riktig det. Den ene fasen vil på et gitt tidspunkt føre mer strøm ("turleder") enn den andre fasen ("returleder"). Det avgjørende sett fra jordfeilbryteren er ikke hvilken fase som fører størst strøm, men om summasjonstransformatoren registrerer en strømdifferanse som er så stor at jordfeilbryteren slår ut.
I en tett kurs så vil strøm ut være akkurat like mye strøm som det som kommer tilbake i samme øyeblikk. Disse to strømmene utvikler et magnetfelt i spolen i JFB. Hver med motsatt polaritet. Summen av disse to er null. (Magnetfeltene kansellerer hverandre). Har man 10A i ene fasen og 10,1 i den andre så har du 100mA som har funnet andre veier mot jord utenom sløyfa. Det er denne differansen jordfeilbryteren "kjenner"
Takk for svar,
Essensen av det eg var ute etter var om du får mer eller mindre strøm på lederen der du har jordfeil.
Ut fra dei svarene som er gitt her, så får du tillegsstrøm på ene fasen du har jordfeil mot.
Grunnen for at eg lurte på dette var eg såg på virkemåten av noen produsenter at jordfeilautomaten registrete mindre strøm på returleder og det fikk eg ikke helt til å stemme.
Nei, det blir feil Elektro. Strømmen blir mindre på returlederen, slik produsentene beskriver.
Tenk deg en strømkrets, for eksempel til en motor (som har en gitt driftstrøm). Ved jordfeil vil noe av returstrømmen gå til jord.
Retur, for å bruke forumleder sin term må lede strømmen fra lasten.
Tur må lede strømmen fra lasten pluss jordfeilstrømmen. Tur og retur matcher dermed ikke. Legger man en av fasene i en løkke, setter på last og trer løkka gjennom kjeften på et tangamperemeter så vil man ikke måle noe. Går man på andre andre siden og henter ut strøm innerst i løkka så vil instrumentet begynne å måle noe fordi det går mer inn ene veien gjennom enn den andre. Samme prinsippet bak en jordfeilbryter, eller om man skulle satt tanga til å bite rundt begge faselederne.
Så da vil strømmen i faselederene til den motoren som du nevner forumleder, for enkelhetskyld trekker den 10A normalt på L1 og l2, ved en jordfeil flyter noe av strømmen til jord altså du før mindre strøm i returleder eksempelvis 10A på L1 og 9,8A på L2.
Det stemmer Elektro.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.