Jording

Spurt 13:22 - 19.9.2012 av Thomas|Siste svar 19:12 - 20.9.2012 av MA

Thomas

Hallo. Ble montert en varmepumpe idag, i ett hus fra 50 tallet der det ikke fantes jording. Ble lagt opp ny kabel fra sikringsboks og ut til utedelen av pumpen som var planlagt til ny kurs. Hvordan blir det enklest og jorde dette? Har man lov og lage en jordelektrode ved siden av utedelen og jorde rett i pumpen, eller er man nødt til og legge jording fra jordelektroden videre til sikringskapet og ut igjenn, gjennom kursen?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (3)

MA

Postet 14:13 - 19.9.2012
Man kan faktisk her pga eldre krav før NEK 400 normene lage en lokal jordelektrode ned fra pumpen og i jorden. Dette pga dette er tolket av NK 64 som en mulig løsnig i din sak. Også DSB Elsikkerhet 65 omtaler varmepumper i uledende omgivelser men denne artikel svarer ikke på det du etterspør men det gjør uttalsen under.

NK 64 tolkning

Utstyr som er montert utendørs er ikke plassert i ikke-ledende-omgivelser og skal såfremt utstyret ikke er klasse II tilkobles en beskyttelsesjordleder som skal gi forbindelse tilbake til installasjonens hovedjordskinne.

Kravene knyttet til bruk av sikkerhetstiltaket ?ikke-ledende-omgivelser? for beskyttelse mot indirekte berøring er gitt i NEK 400-4-41, tillegg 41C.1.

Dersom et utstyr monteres i ikke-ledende-omgivelser og utstyret er tilkoblet en beskyttelsesjordleder, har man ført inn jordpotensial inn i den ikke-ledende-omgivelsen, og bryter med det kravet i NEK 400-4-41, tillegg 41C.1.3. Som en konsekvens av dette må det gjøres ett av følgende:

Den eksisterende installasjonen i det ikke-ledende-omgivelsen gjøres om slik at et eller flere av de andre sikkerhetstiltakene i NEK 400-4-41, tilfredsstilles. Det mest nærliggende er da at det fremføres beskyttelsesjordleder frem til utsatte ledende deler, samt at det monteres jordete stikkontakter. Hvis dette i så fall innebærer en rehabilitering, må det i IT installasjoner også installeres strømstyrt jordfeilvern i samsvar med 411.6.1. for kursen(e).

Området hvor varmepumpen er plassert og i en avstand 2,5 m ut fra varmepumpen defineres som et ledende område. For ikke å komme i konflikt med NEK 400-4-41, ill 41C.1.3 for den resterende ikke-ledende-omgivelsen, må det i det ledende området ikke være montert utsatte-ledende-deler. Varmepumpen må være fast tilkoblet da tilkobling via stikkontakt vil medføre at kravet i NEK 400-4-41, tillegg 41C.1.6 ikke tilfredsstilles.

NK64 anbefaler at man benytter alternativ a) da kravene knyttet til bruk av alternativ b) gir dårlig fleksibilitet i bruken av den eksisterende installasjonen. Likeledes ser NK64 av det pågående revisjonsarbeidet i IEC at anvendelsen av sikkerhetstiltaket ?ikke-ledende-omgivelser? ikke vil bli tillatt for bruk i installasjoner beregnet på usakkyndig betjening.

NK64 er også av den oppfattning at den aktuelle problemstillingen ikke er aktuell for installasjoner bygget etter NEK 400, men kun aktuell for montasje av varmepumper i installasjoner bygget før 1999. Forskriftene før fel og den praksis som ble fulgt hadde noe lempligere krav til ikke-ledende-omgivelser enn det som er lagt til grunn i NEK 400. Med basis i den praksis som ble fulgt, og med et ønske om å bedre sikkerhetsnivået opp mot det som er nedfelt i NEK 400 kan følgende løsning skisseres så lenge varmepumpens innerdel har en ikke-ledende overflate:

- varmepumpen tilkobles jord permanent, enten i form av en egen jordelektrode eller med en separat opplagt beskyttelsesjordleder; og

- varmepumpens plugg tilkobles vanlig stikkontakt i den-ikke-ledende omgivelsen; og

- kursen som forsyner varmepumpen og andre utsatte-ledende-deler i den ikke-ledende-omgivelsen (i en avstand 2,5 m fra varmepumpen) beskyttes av et strømstyrt jordfeilvern med merkeutløsestrøm som ikke overstiger 30 mA; og

- det utarbeides dokumentasjon som deponeres i installasjonens hovedfordeling som beskriver løsningen som er valgt.

Se forøvrig Elsikkerhet 65

Installat

Postet 6:39 - 20.9.2012
Mener du at at det installasjonen er utført uten bruk av beskyttelsesleder? Eller at selve installasjonen ikke har egen jordelektrode ? I såfall ville jeg heller slått ned ett spyd og trekt utjevningsforbindelsen til tavla.

MA

Postet 19:12 - 20.9.2012
Det du anbefaler installatør er helt klart her den beste løsningen.

Men den løsningen du beskriver er kun en av fler man kan benytte her man kunne som NK 64 skriver alstå gått fra nærmeste ujordet stikk og så slått ned et jordspyd ved pumpen.Eller man kunne gått fra en ujordet stikk og så lagt en beskyttelseleder separat fra annet jordet punkt i installasjonen. En dårligere men mye billigere løsning enn ditt forslag men helt lovlig ser du forutsatt før 1999 når FEL / NEK 400 kom for da ble det slutt på uledende omgivelser og ujordet stikk der det er usakkyndige.

Men så lenge det allerede er lagt opp egen kabel med beskyttelseleder tilbake til tavlen de ville helt klart også jeg ført spyd opp til skapet for da er jo neste kabel fra tavlen enklere da jord da plutselig finnes der. Så 100 % enig.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.