I TN-C-S systemer er det som regel en jordelektrode i nettstasjonen som er tilkoblet trafoens nullpunkt, og en annen jordelektrode i innstalasjonen som er tilkoblet hovedfordelingen. Se figur 3L i NEK 400. Mellom trafo nullpunkt og hovedfordeling går det en PEN-leder. I dette tilfelle danner da jordelektroden i nettstasjonen og jordelektroden i innstallasjonen en parallell strømvei til PEN-lederen. Så fra PEN-splitten vil eventuelle strømmen i N-leder vil da fordele seg mellom PEN-leder og koblingen jordelektrodene danner når strømmen returnerer til trafoens nullpunkt.
Er ikke denne parallellkoblingen et problem? Det vil da gå ukontrollerte strømmer i jordingssystemet mellom hovedfordeling og trafo. Også med tanke på EMC?
F.eks. når det er nettstasjon i bygg, og det iht nettleverandørs krav er laget f.eks. en fundamentjordelektrode i nettstasjonen, det vil da kunne være veldig lav impedans mellom denne og innstallasjonens jordelektrode, f.eks. via armering. Det er vel til og med anbefalt at disse kobles sammen så impedansen blir veldig lav? Da vil jo en vesentlig del av returstrømmen i N-leder går gjennom armering osv. i parallell med PEN-leder. Eller tenker jeg feil? Hvordan håndteres dette?
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.