Jording til naust

Spurt 16:57 - 11.1.2014 av Espen|Siste svar 7:29 - 14.1.2014 av Forumleder

Espen

Jeg har et naust som ligger på en steinfylling. Lurer litt på hvordan jeg skal få jordet tilstrekkelig. Bak bygget er det fjell, på sidene fylling(stein) og foran sjø. Nærmeste ""gode jord"" er vanskelig tilgjengelig og ca 40-50meter unna.
Er sjøen et realistisk alternativ her?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (4)

MA

Postet 17:24 - 11.1.2014
Det er tillatt å legge elektroden ut i sjøen i NEK 400 vil gi god jord så lenge den ikke er oppspist av saltvann. Men nettopp pga denne faren tillater ikke NEK 400 2010 norm 54 elektrode i sjø som eneste elektrode men om du har jordfeilbrytere maks 30 mA forankoblet og klasse 2 før forbrukskurser trenger elektroden kun å være 1666 ohm iht. NEK 400 side 79 veiledning 3. Og da vil du nok kunne dokumentere saken mulig uten å borre ned elektroden i fjell eller ved å legge i sjøen som spiser opp elektroden over tid. Om du her må benytte 50 volt del på standard oppgitt verdi 1 A må elektroden være under 50 ohm og da må du enten legge i pukk og sjø med den fare at iver tid ender det opp med pukk, eller så må du benytte boring i fjell og GEM feks fra EL IT sine produkter.

Espen

Postet 19:29 - 11.1.2014
Takker for utfyllende svar!
Videre lurer jeg på om det finnes noe som gjør/tilsier at det en ikke kan legge jordingen i samme grøft som tilførselskabel?

MA

Postet 14:42 - 12.1.2014
Det er en tekst i NEK 400 2010 norm 54 som sier at jordelektroden skal være effektiv i hele området til installasjonen og dette gjelder særlig sidebygninger osv. som ikke har egen elektrode so er langt unna. Men om man for eksempel utjevner i en grøft med god jord og i tillegg legger rundt sålen hvor det er ikke god jord vil dette kunne kalles både effektivt pga elektroden ligger under der man står og lav motstand for man fra grøften der det er god jord.

Men for eksempel å slå ned et jordspyd for en liten installasjon på 9 m2 eller mindre vil et spyd på 1,5 meter vøre effektivt i følge normguiden side 233, men er det mer enn maks 3 meter ut fra spyd er det igjen ikke effektivt står det å lese i normguiden side 233.

Det at et spyd som ligger til en elektrode ikke er effektivt dersom det er mer enn maks 3 meter ut i fra jordspydet som det står i normguiden blir det samme som om at det ikke bare er lov å legge elektroden i en grøft for da er den heller ikke effektiv selv om den kan gi svært lav motstand er noe jeg personlig aldri har forstått eller fått forklaring på. Slik jeg tenker er menneske en parallell til elektroden ut i bakken og da er det viktigste at man har en god elektrode ikke at den ligger akkurat der man måtte stå utvendig og slik jeg tenker to motstander i parallell legge berøringsspenningen seg over den minste motstand altså god jordelektrode uavhengig hvor effektiv den er. Men samtidig er jeg tydelig på at jeg forholder meg å legger opp iht. andre anbefalinger da de nok sikkert er korrekte skulle bare ønske at noen her for eksempel i forumet kunne greie ut det jeg selv her ikke vet nok om? For eksempel i gamle dager koblet vi til vannrøret som eneste elektrode dette ga lav motstand og slik jeg husker lav berørings spenning inntil røret ble skiftet ut med plastrør med tiden som gikk, denne elektroden var i hvert fall ikke effektiv.

Forumleder

Postet 7:29 - 14.1.2014
Vil anbefale å legge 25 mm2 Cu i grøften du beskriver, ca. 10 - 15 m vil være tilstrekkelig. I tillegg må du gjerne legge elektrode i sjøen. (Se eventuelt beskrivelse i NEK 400 Bolig:2011 Teknisk spesifikasjon).

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.