Koaks og PN i samme rør

Spurt 8:03 - 6.11.2008 av Frode|Siste svar 13:22 - 10.11.2008 av Mont

Frode

Er det lov å trekke antennekoaks og PN i samme k-rør?
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (18)

l

Postet 12:42 - 6.11.2008
jeg greier ikke å se noe galt i å trekke dem i samme rør såfremst;

1) de kommer fra samme fordeling
2) alle lederne er isolert tilsvarende kursen med høyest nominell spenning (dvs, du må klare å føre maksimal spenning igjennom den minste lederen)

Hvis koaksen PNen er ca samme størrelse så går det sikkert greit men om du skal begynne å trekke 6kvadrat PN sammen med en koaks så ville jeg begynt å se etter andre løsninger. ;)

Se NEK400 side 185
521.6

Mont

Postet 17:34 - 6.11.2008
Har du tenkt på elektromagnetisk forstyrrelse fra PN til koaksen?

jonny

Postet 18:56 - 6.11.2008
jeg formoder at du skal kjøre 230V på PN

da er dette ikke tillatt

Forumleder

Postet 19:51 - 6.11.2008
Hvor står det at det ikke er tilatt? tror jeg støtter lærlingen som henviser til 521.6.

Veldig bra innlegg lærlingen, utrolig mye lettere å diskutere når det henvises til punkter i normen eller paragrafer i forskrifter.

Frode

Postet 21:47 - 6.11.2008
Ut fra databladet finner jeg ikke ut hvor høy spenning koaksen er godkjent for.

Datablad: http://www.draka.no/draka/Countries/Draka_Norway/Languages/Norsk/Navigation/Produkter/Datablader/Tele-_og_koakskabel/MINI_AVI.pdf

Dette er en mini koaks på bare 3,6 mm og har vært utrolig kjekt å kunne etterinstallere hos folk som vil ha ekstra antenneuttak.
Selvfølgelig er det risiko for støy, men det vil risikovurderes sammen med kunden.

jonny

Postet 13:25 - 7.11.2008
nek400 528

""det er ikke tillatt å føre kurser innefor spenningsbånd I og II i samme system, med mindre kablene er fysisk adskilt, eller alle kablene er isolert for høyeste spenning.""

KTV koaks er beregnet for opptil 60V.

antenneanlegg faller under ekomforskriften, forvaltningsorgan er post og teletilsynet (npt.no)

det er krav til minimumsavstander bl.a mtp emc.

etter min vurdering er dette ikke tillatt, verken etter nek400 eller ekomforskriften.

heller ikke er dette en særlig praktisk eller fagmessig måte å gjøre det på.

l

Postet 14:47 - 7.11.2008
...eller alle kablene er isolert for høyeste spenning""

Det nevnte jo andre lærlingen. Dog jeg vet ikke hva prøvespenningen er på antennekabler... det er vel bare å finne en som er godkjent for 230v. Det er isolasjonen det er snakk om her, ikke hva den skal føre.

Forumleder

Postet 16:59 - 7.11.2008
Kjempebra at jonny kommer tilbake med henvisninger, men det som står der er som det blir påpekt, ""eller alle kablene er isolert for høyeste spenning"" Vi vet ingenting om hva den koakskabelen skal føre, derfor vet vi heller ikke om det faller inn under Post og teletilsynets ansvarsområde.

Mangart

Postet 20:11 - 7.11.2008
Draka KTV59 har en prøvespenning på 1000v AC, så isolasjonsmessig skulle ikke dette være noe problem. Men er enig med Jonny at det ""skurrer"" litt å gjøre det på denne måten.

radioamat

Postet 20:53 - 7.11.2008
De fleste koakser jeg kjenner til som brukes til antennekabler har en maks driftsspenning på 1400 (RG58) til 8000 Volt RMS. Dette er typiske mottager og senderantenner.

I utgangspunktet er koaks ufarlig, dvs den kan tas på, for det bare er innerlederen som fører strøm. MEN, dersom den er feilkoplet, feilkonstruert eller ødelagt av uvær, kan det oppstå typisk veldig høyfrekvente stående spenningsbølger på kabelen på utsiden av senderkoaksen som er flere tusen Volt. Dette er potensielt dødelige spenninger, og derfor skal man ALDRI ta på noe som ligner en antenne eller antenne kabel. Disse kan slå over til nærliggende kabler om de ikke er godt nok isolert. Så overslag fra 230 Volten til koaksen kan være et problem, men da må den nok kortsluttes, menman må være obs på overslag også andre veien.

l

Postet 17:59 - 8.11.2008
Det med signaler kan du nok mye mer enn meg om, men husk det er strømmen som dreper ikke spenningen. Dør ikke av megger eller taser.

Anders

Postet 17:22 - 9.11.2008
Pacemaker .

vrangl

Postet 17:41 - 9.11.2008
veit at de seier på skulen at det er strømmen som dreper ikkje spenningen. men strøm = spenning delt på motstand. ein menneskekropp har ca 2000ohm motstand. denne motstanden minsker med økt spenning. så sjølv om det er strømmen som dreper så er strømmen eit resultat av gitt spenning og motstand. så det er spenningen som dreper. kvifor trur du det er strengere sikkerhets krav på høgspennt arbeid? det er for at spenningen dreper.

Det sp

Postet 6:38 - 10.11.2008
Det spørs om strømmen er begrenset, f.eks i en tennplugg er det ca 20 000 volt. Ingen som har dødd av å bytte plugger enda, meg bekjent. ;)

Mont

Postet 8:11 - 10.11.2008
Ohms lov er en ting. Det er teoretisk.

Så har du selve evnen til å levere amperene. Den beror på mange andre faktorer og variabler. I en tennplugg er det nesten ikke ladning (coloumb). Så fort fingeren din kommer i strømbanen så vil det gå en enorm strøm, men som kun varer i millisekundet. Den samlede effekten over et sekund er derfor veldig liten og det blir da ikke mye energi som slippes løs. Dessuten er det stor indre motstand som også reduserer strømmen som vil passere.

På en høyspentleder har du derimot full evne til å levere store mengder strøm og dermed så dreper elektrisiteten deg. Ikke spenningen og ikke strømmen alene, men effekten som genererer varme i kroppen. Når du blir slått i hodet av en hammer, er det da hammerens hastighet eller hammerens vekt som dreper deg? Begge deler kanskje. Akkurat som med spenning og strøm fra en høyspentleder.

Mont

Postet 8:14 - 10.11.2008
Jeg skal ikke si jeg er noen ekspert i signalteknikk jeg heller, men jeg kan tenke meg at koakskabler ikke fører så stor effekt, men at spenningen er et resultat av at signalet skal nå langt.

Mikrobølgeantenna som skal distribuere dette med flere watt i sendereffekt har nok sin egen strømforsyning den bruker til å generere et så kraftig signal over eteren.

Men det er en riktig regel at man ikke rører ting man ikke har noe særlig peiling på. Det er en sunn holdning.

Forumleder

Postet 10:27 - 10.11.2008
Husk at 110volt er nok til å drepe deg. Om du får en strømgjennomgang som følge av en 110volts spenningsstigning over kroppen, som du kan oppnå her (kabeltv. ref branner i flatskjermer). Du trenger ikke høyspenning (>1000 volt AC) for å ta kvelden.

Det er en grunn til at vi skal holde berøringsspenningen under 50 volt.

Som det blir påpekt så er tiden en vesentlig faktor.

Mont

Postet 13:22 - 10.11.2008
I høyspenningsanlegg er det varmen som dreper. Så mye varmeeffekt får væsken i kroppen til å fordampe og man får en eksplosjonsartet reaksjon sammen med det og lysbuene som vil oppstå. Om hjertet mitt stoppet eller ikke ville vært det siste jeg ville brydd meg om ved høyspenningsgjennomgang, med flere hundre kW varmeenergi. Så jeg ville bare myrde den sammenhengen. Høyspenning, ja. Men to helt ulike verdener når det kommer til ampere.

En kondensator som vil presse 2A hånd til hånd i et nanosekund vil bare utgjøre noen få milliampere i effektivverdi. Og det var det jeg mente med tidsaspektet. Det var ikke ment som eksponeringstid, med andre ord.

Ellers, ja. Berøringsspenningen dreper så lenge den har mulighet til å levere en dødelig dose strøm mot kroppens resistans. Og en koaks kan levere flere milliampere. Så derfor så skal man vise aktsomhet, uansett.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.