Kobber mot aluminium

Spurt 3:32 - 2.1.2011 av Fersk Mont|Siste svar 22:26 - 4.1.2011 av Mangart

Fersk Mont

Gjennom hele min interesse for elektro siden jeg var en 8 år gammel guttunge og fikk et elektronikksett av moren min til jul og fikk en enorm interesse og leste faglitteratur, utdannelse på videregående, min læretid i forrige bedrift og VK2 kveldskursene hos NELFO under læretida; Så lærte jeg meg at man aldri under noen omstendigheter skulle blande alu og kobber direkte mot hverandre. To fullstendig inkompatible metaller.
Man måtte bruke overgangskoblinger ved bruk av mellommetaller som var nøytrale mot begge.

Ganske simpel regel, ikkesant? Noe jeg ville tro er selve hjørnesteinen i elektrofaget. Da en så ""liten"" feil kan sette fyr på en hel bygning.

Her jeg har begynt nå så ble folk overrasket da jeg satte meg på bakbeina og protesterte da en AL kabel skulle skjøtes videre med en CU kabel. Og ikke med overgangsklemmer eller noe. Nei. Aluen og kobberet skulle ifølge planen ligge som smørbrød over hverandre i klemma.

Dette var ifølge dem ikke noe problem og de hadde ikke hørt noe om at dette var noe problem. ""Det var jo bare å legge et stykke kobber mellom CU lederen og AL lederen."" Som om dette skulle ha noe å si.

Dette er montører oppe i 50 og 60 åra. Veteraner jeg ville tro har veldig god erfaring innen elektro.

Var man klar over dette før i tida at CU og AL ikke skulle være i kontakt med hverandre?

Jeg var eneste mann på jobb på nyttårsaften og to grove kabler med henholdsvis CU og AL skulle skjøtes. Med frist til 4. januar.

Men jeg gjorde det ikke og insisterte på at vi skulle kjøpe inn godkjente overgangsskjøtehylser.

Hvorfor er det bare jeg og en annen ung montør som nekter å utføre et slikt koblingsoppdrag? Var dette vanlig praksis før i tida?

Jeg velger å gå etter magefølelsen av det jeg har lært av selvstudie i barndommen og ungdomsårene, videregående i tenårene og læretida i 20-årene. Der det for meg å koble alu mot kobber er som å helle syre i base eller røyke i et eksplosivlager.
Helpful answer marked by forum leaderLøst
FSE Lav- og høyspenning

Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske anlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.

Svar (8)

Jarle

Postet 3:46 - 2.1.2011
Se for deg dette.

Hvorfor har vi overgangsklemmer mellom de ulike metallene?

Fordi begge metallene har to ulike kjemier der den ene vil sørge for at den andre oksiderer. En av dem vil spise opp den andre på godt norsk.

Din magefølelse har helt rett her. Du skal aldri... ALDRI.. under noen omstendigheter la AL og CU ledere være i kontakt med hverandre.
Stål og kobber går fint sammen. Spesielt om det er fortinnede kabelsko som benyttes.
Eksempelvis ved utjevningsforbindelse av chassiet på en maskin.
Men ikke AL.

Jeg vet ikke om dette var vanlig praksis før i tida, men det tviler jeg på. Da man ville merket dette meget fort om de ble sammenkoblet.

Nekt å gjøre det og insister på at dere gjør det i henhold til simpel kjemi og forskrifter. Om ikke... ja. Da skal jeg ta frem popkornet og følge med på den rettsaken om du får sparken.
Oppfordring til forskriftsbrudd?

Nei, om dette gjentar seg så ville jeg rådet deg til å bytte arbeidsgiver da dette tydelighvis ikke er en seriøs aktør om dette er vanlig praksis (og kanskje til og med en selvfølge).

Jeg ville gjerne her kommet med et ""du kunne jo teste det ut selv"" eksempel. Men med CU vs AL så er dette dessverre for utrygt å prøve ut etter min mening. Jeg har alt for stor respekt for elektrokjemi enn å godkjenne noe sånt.

Mitt tips ville vært å få dere alle på et oppdateringskurs der du demonstrativt spør kursinstruktøren om akkurat denne problemstillingen. Så dine kolleger kunne få litt informasjon om det. For dette kan de tydelighvis ikke.

Jarle

Postet 3:53 - 2.1.2011
Jeg må korrigere meg selv.

Hadde jeg vært i din situasjon så ville jeg ikke sagt opp og forlatt skuta.

Jeg ville sett på det som mitt moralske ansvar å få bedriften til å innse alvoret i dette. For tenk om du slutter og de fortsetter med dette. Og det blir en brann med dødsfall.

Overbevis dem!

Jarle

Postet 4:00 - 2.1.2011
Jeg ville til og med gått så langt som å fått dem til å gå tilbake på alle forrige jobber der alu og kobber har vært sammenkoblet og vederlagsfritt for kunden, gjort det skikkelig denne gangen.

Dette er så amatørmessig som det går an å bli.

Installat

Postet 13:39 - 2.1.2011
Hei artig at du tar opp dette :) er selv fersk i faget og fikk gjort ett forsøk på dette i forbindelse med en jobb hvor det var krise og fare for at dyrebar last til noen laste biler skulle fryse en kald påskeferie.Det var helligdag ingen ting var åpent og jeg måtte lage en provesorisk løsning. Dette var midt på en parkeringsplass på ett lukket område. Klarte og lage meg noen koblingsstykker og lasten var lav ca 30 Amper. Men kun over en lang helg var dette helt klart begynt å oksidere og jeg fikk sjokk over hvor fort tilkoblingene var blitt misfarget. Så det var en fin lærdom :) kobber og aluminium blir helt klart krøll

Jarle

Postet 10:57 - 3.1.2011
Ja, det er skummelt.

Jeg synes det er rart at dette har gått mange hus forbi.

Slike bedrifter bør få klar beskjed om at slikt ikke er akseptabelt.

Mangart

Postet 16:53 - 3.1.2011
Tja, dette er vel ikke så galt som det høres ut. Det var nok ikke kobberbit som skulle legges mellom, men en bit med cupal-blikk. Dette har kobber på ene siden og aluminium på andre siden, og er beregnet på sammenføyninger mellom Cu og Al. Dette var vanlig materiell i bransjen for 20-30 år siden, da var det ikke så stort utvalg i klemmer. Tror egentlig ikke jeg har brukt dette siden 80-tallet, men jeg ser at blikket fortsatt er i handelen, f.eks hos Melbye. Skjønner jo ikke vitsen med å bruke dette, når vi kan få tak i andre klemmer, men det går fint an å bruke.

Fersk Mont

Postet 22:25 - 3.1.2011
I dette tilfellet så var det slik at det ble klippet av en bit av en plate med kobberblikk.
Med andre ord så er metallet som skal skille alu og kobber; kobber.


Ja, man må jo ha overgangsmetaller for å forsvarlig kunne koble disse to metallene sammen. Men jeg ville nok brukt en moderne klemme som er designet til akkurat dette formålet.

Mangart

Postet 22:26 - 4.1.2011
Dette synes jeg høres rart ut, at gamle montører puttet Cu imellom, problemstillingen med Cu/al har jo eksistert i alle år. Sikkert at det ikke var cupal-blikk? Dette er jo Cu på ene siden, og kommer i store plater.
Nå kunne sikkert forbindelsen klart seg i mange år i tørre omgivelser, reaksjonen imellom metallene er avhengig av fuktighet/fuktig luft, men det er jo fortsatt ikke en brukbar måte å gjøre det på.

Legg til svaret ditt

Trainor logo

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn

Registrer deg nå
Trainor logo
Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.

Registrer deg

Allerede medlem? Logg inn

Relevante kurs

Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.