Jeg mener å huske fra restteorien i læretiden min at på IT-anlegg, så sant man ikke har noen stående jordfeil, får man strøm gjennom seg ved å ta på fase + jord, grunnet "kondensatoreffekten" (rett meg om det ikke kalles "kondensatoreffekt") mellom fasene og jord på større anlegg. Altså, strømmen vil feks vandre fra L1 -> gjennom personen -> jord ->"kondensatoreffekt" til L2 og/eller L3.
Og at grunnen til at man ikke får strømgjennomgang på mindre IT-anlegg med egen trafo er fraværet av "kondensatoreffekten". Ved å ta på fase og jord på et slikt anlegg vil man ikke får en krets pga null "kondensatoreffekt" og en fungerende disneuter.
Stemmer dette?
Vil det også si at om vi tenker oss et totalt fravær av denne "kondensatoreffekten" på større anlegg. Så vil det resultere i at man uten problem kunne berøre en fase + jord her også, siden vi fortsatt også da ikke har en krets? Eller er det andre faktorer som spiller inn?
Venter ivrig på svar siden flere av mine bekjente mener dette er absurd!
Godkjent FSE-opplæring for deg som jobber med elektriske forsyningsanlegg. Hold deg oppdatert slik at du og dine kolleger får en trygg arbeidsdag. Les mer.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem?
Logg inn
Du har for øyeblikket ikke mulighet til å poste innlegg.
Registrer deg og bidra til Norges største fagforum for sikkerhet.
Allerede medlem? Logg inn
Trenger du sertifisering, opplæring eller kurs i elsikkerhet? Enten du velger e-læring, et webinar eller et instruktørledet kurs fra Trainor, er kurset laget av våre fremste eksperter. Alt til det beste for din læring og sikkerhet.